Societat

En marxa la verema d'Alella

Els productors, en general, esperen una bona anyada

El temps influirà en el resultat final

Algunes varietats es van començar a recollir abans

L'arribada del mes de setembre marca tradicionalment l'inici de la verema. I Alella, terra de vins del Maresme per excel·lència, no n'és cap excepció. Enguany, alguns dels productors de la denominació d'origen (DO) de la zona esperen una bona anyada en general, i compten que es pugui augmentar una mica la producció, tot i que a hores d'ara se'ls fa una mica difícil poder donar xifres amb precisió. Com sempre, però, el temps de cada any ha marcat o marcarà els tempos de recollida del raïm dels ceps. En aquest sentit, tot i que cada celler va al seu ritme de verema depenent del tipus de vi que se'n vulgui fer, sí que han remarcat que algunes varietats s'han hagut de començar a recollir ja dins la primera quinzena d'agost.

“Aquest any hem començat a veremar el dia 10 d'agost i pensem acabar durant els primers dies d'octubre”, explicava Josep Maria Pujol-Busquets Camps, propietari del celler Alta Alella, que va pronosticar que podrien recollir entre un 10% i un 20% més de raïm que l'any passat. Pujol-Busquets, a més, hi va afegir que enguany una de les varietats estel·lars serà la pansa blanca. “En principi, amb les dades actuals, estem tenint una verema tranquil·la que ens permet collir amb molta cura: buscant els moments ideals per collir cada parcel·la i cada varietat segons els tipus de vi que volem elaborar” explicava el propietari d'Alta Alella. Finalment, Pujol-Busquets va afirmar que “enguany la collita es presenta magnífica”. El viticultor ho va atribuir, entre altres coses, al fet que “els cops de calor han fet baixar lleugerament l'acidesa, i les últimes pluges asseguren la viabilitat de les varietats més tardanes”.

Un altre dels productors de la DO, Josep Bassas, del celler Alella Vinícola, va explicar que va ser a principis de la segona quinzena d'agost quan ja va poder recollir les varietats més avançades, com ara el chardonnay. “Serà, però, durant aquesta setmana que s'acaba que es començarà a fer la verema de manera més regular”, va comentar el productor, que va pronosticar “unes varietats de rosat magnífiques”. Bassas també va augurar una “anyada bona” i va coincidir a afirmar que “hi haurà una mica més de producció”. “Les darreres pluges hi hauran influït perquè els grans de raïm s'hauran inflat una mica més”, va manifestar el viticultor, que es va mostrar esperançat que els pròxims dies “hi pugui haver un ritme de verema normal, sempre que el temps acompanyi”.

Per la seva banda, el propietari del celler Raventós Alella (l'antic Marquès d'Alella), Titiana i Parxet, Ramon Raventós, també es va mostrar igual d'optimista que els seus col·legues a l'hora d'afrontar la temporada de verema. “Si la previsió del temps per als pròxims dies es compleix, serà una anyada fantàstica”, tot i que en el seu cas “potser hi haurà un xic menys de producció”, va dir. “Durant la floració vam tenir algunes gelades, i en alguns ceps hi ha poc raïm”, va explicar Raventós, que tot i això va aventurar que “durant el triatge del raïm segur que el rebuig serà molt baix”. En aquest sentit, el productor va explicar que “en fer la selecció raïm a raïm es pot garantir una qualitat superior”. Per Raventós, la pansa blanca també serà “l'estrella indiscutible” d'enguany. “És un vi sofisticat i que aguanta molt bé el pas dels anys”, va afegir-hi el viticultor. Finalment, el propietari del celler Raventós Alella va comentar que, a causa de la calor que va fer en els mesos de juny i juliol, “s'ha hagut d'entrar molt aviat” per recollir algunes varietats. Tal com va afirmar el viticultor, es calcula que el celler que dirigeix Raventós aporta, de manera aproximada, el 75% de producció de raïm de la zona i un 50% de les ampolles de la DO Alella.

La DO Alella

La DO Alella és reconeguda per la qualitat dels vins blancs, tant monovarietals com resultants de cupatges. Se'n fan de secs i de blancs, i s'empren les varietats pansa blanca, chardonnay o sauvignon blanc. També s'hi fan vins rosats aromàtics, amb garnatxa, merlot i pansa rosada i, en menys quantitat, negres afruitats i suaus elaborats amb les varietats cabernet sauvignon, ull de llebre i merlot. La superfície de vinyes és de 560 hectàrees, hi ha 96 viticultors i vuit cellers embotelladors i la producció mitjana anual és de 9.000 hectolitres.

La DO Alella està composta per vuit cellers: Alella Vinícola, Alta Alella, Altrabanda-Serralada Marina, Bouquet d'Alella, Can Roda, Joaquim Batlle, Raventós Alella (antigament Marquès d'Alella) i Roura. A més, el territori de la DO Alella està format per divuit municipis, integrat per set municipis del Vallès Oriental (la Roca del Vallès, Santa Maria de Martorelles, Martorelles, Vilanova del Vallès, Vallromanes, Sant Fost de Campsentelles i Montornès del Vallès) i onze municipis del Maresme (Alella, Argentona, Cabrils, el Masnou, Montgat, Òrrius, Premià de Mar, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Teià i Tiana). Finalment, en la DO Alella hi ha hagut una ampliació del territori, del qual formen part els municipis següents: Arenys de Mar, Badalona, Cabrera de Mar, Calella, Granollers, Mataró, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar i Vilassar de Mar.

LES FRASES

Amb les dades actuals, estem tenint una verema tranquil·la que ens permet collir amb molta cura
Josep Maria Pujol
propietari del celler Alta Alella

LA XIFRA

Les darreres pluges hi hauran influït perquè els grans de raïm s'hauran inflat una mica més
Josep Bassas
Productor del celler alella vinícola
Si la previsió del temps per als pròxims dies es compleix, aquesta serà una anyada fantàstica
Ramon Raventós
propietari del celler raventós Alella
560
hectàrees
de vinya formen la DO Alella, amb 96 viticultors i vuit cellers embotelladors.

La calor obliga a avançar la collita al Penedès

Cati Morell/Taempus

La DO Penedès, la més gran del país, va començar la verema el 5 d'agost, cinc dies abans que l'any passat, amb les varietats més primerenques: el chardonnay i el pinot negre, per a l'elaboració d'escumosos. A l'Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf, els elaboradors de la DO cava també van començar a collir aquestes varietats més refinades. La sequera de tota la primavera i les altes temperatures de finals de maig i principis de juny van aturar el procés de creixement de la planta i van condicionar una producció més reduïda. I, entrat el mes d'agost, en les varietats més delicades ha quedat compromès el grau d'acidesa, sense guanyar concentració de sucres. Això ha obligat a collir el raïm destinat a cava o escumosos, mentre que les varietats més rústiques no es començaran a collir fins aquests dies. “Aquest any hi ha menys quilos de raïm –assegura Josep Maria Albet, propietari d'Albet i Noya i president del Consell Regulador de la DO Penedès–, però la qualitat és fantàstica.” La sequera de la primavera ha condicionat produccions molt baixes a la zona dels costers de l'Ordal. D'altra banda, a la plana del Penedès, on els índexs de producció ja són generalment més alts, alguns pagesos preveuen entrar entre un 8% i un 10% menys de raïm. Al Baix Penedès, Gerard Jané, propietari i enòleg de Jané Ventura, assegura que la d'enguany “serà una verema normal”. Per a ell, les últimes veremes s'havien retardat i ara ha recuperat el ritme.

La DO Empordà tindrà menys producció que el 2014

La verema a la denominació d'origen Empordà ja ha començat. De moment no són gaires els cellers que l'estan fent perquè el mal temps ha fet endarrerir la maduració del raïm, i per tant el gruix de la cinquantena de productors no començaran a veremar fins al setembre. Els que han iniciat la verema ho han fet collint les varietats més primerenques (chardonnay i sauvignon blanc) i les que es destinaran a vins escumosos (com ara el macabeu). Segons va explicar ahir el president de la comissió tècnica de la DO Empordà, Toni Reig, les altes temperatures d'aquest estiu, tant de dia com de nit, i l'escassa pluviometria semblava que farien avançar la verema un parell de setmanes respecte de la campanya passada, però les pluges de l'agost i la disminució de les temperatures han fet iniciar la verema en poca quantitat. Tot i que dependrà de les condicions meteorològiques de les setmanes vinents, les previsions de la DO Empordà són que la producció d'aquest any se situarà a la mitjana, per sobre dels 60.000 hectolitres de vi. És a dir, que “la producció serà una mica inferior respecte a la de l'any passat, entre un 5% i un 10% menys”. “Serà una producció sensiblement inferior a la de l'any passat, perquè a l'abril vam tenir una gelada, les tramuntanades del maig han fet mal a les vinyes i a principis de juny algunes es van veure afectades per pedregades”, va concretar Roig. Segons les previsions, la verema del 2015 donarà un raïm de bona o molt bona qualitat en funció del temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia