Societat

Benicarló té un litigi amb el bisbat tortosí pel campanar

L'Ajuntament benicarlando i l'Església es disputen la propietat de la torre del temple de Sant Bartomeu

Si no hi ha acord previ, les dues institucions preveuen començar un procés judicial

L'Ajuntament de Benicarló denunciarà el bisbat de Tortosa després que l'Església s'ha immatriculat (registrat al seu nom) el campanar del temple de Sant Bartomeu, construcció que, segons el govern local, pertany al poble. Els fets es remunten a aquest estiu, quan el consistori de la localitat castellonenca va rebre una notificació del Registre de la Propietat en la qual constava que el bisbat de Tortosa havia tramitat la titularitat del temple a nom seu.

Va ser llavors quan l'Ajuntament va començar a estudiar la possibilitat de dur la controvèrsia als tribunals. L'alcaldessa benicarlanda, Charo Miralles, defensa en tot moment que “el campanar és del poble perquè, de fet, ha estat l'Ajuntament l'encarregat de pagar totes les despeses en els darrers anys”. En aquest sentit, la mandatària ja ha començat a aplegar les factures de la llum i d'altres inversions que han dut a terme per demostrar, davant del jutge, que l'immoble és de titularitat pública.

Miralles afirma que està rebent el suport de tots els veïns de la localitat i d'anteriors alcaldes, que ja s'han adreçat a la corporació per ratificar que la torre del temple de Sant Bertomeu és pública. Sobre el procés judicial, l'alcaldessa avança que, tot i que és la voluntat del govern local començar un plet amb l'Església, l'Ajuntament no dubtarà a dur a terme qualsevol mesura per defensar el patrimoni del poble. “El nostre deure és vetllar pels béns de titularitat pública i així ho farem si el bisbat de Tortosa es continua atribuint la propietat del campanar”, conclou Miralles.

El bisbat, pel seu cantó, defensa que la torre és de l'Església des de temps immemorials i, per ara, no té previst rectificar les dades del registre cadastral.

LA FRASE

El nostre deure és vetllar pels béns de titularitat pública i així ho farem si el bisbat no vol rectificar
Charo Miralles
ALCALDESSA DE BENICARLÓ

LA XIFRA

2
institucions diferents
són les que s'atribueixen la propietat del campanar de Benicarló: Ajuntament i Església.

Recopilació de dades de la torre

Segons el govern de la localitat castellonenca, hi ha un fet molt esclaridor sobre el conflicte de titularitat del campanar de Benicarló entre l'Ajuntament i el bisbat de Tortosa. Tal com explica l'alcaldessa, Charo Miralles, “fa uns anys la Fundació la Llum de les Imatges, depenent de l'Església i de la Generalitat Valenciana, va dur a terme una restauració molt important al temple de Sant Bartomeu, però no va poder realitzar cap projecte al campanar, que va quedar al marge dels treballs, perquè les dues administracions van entendre que l'immoble no entrava dins de les seves competències”. En efecte, la Fundació la Llum de les Imatges només intervé en elements patrimonials que són propietat de l'Església i queda al marge d'altres béns de titularitat pública o privada.

Pel que fa a membres de la diòcesi, l'alcaldessa ha rebut el suport del capellà de Benicarló, que ha assenyalat que el campanar és un bé immoble públic. Miralles és conscient que, si no s'arriba a un acord, la disputa entre Benicarló i la diòcesi es podria allargar durant anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia