Societat

Cultura

Cartes escrites i sentides per dones

L'exposició ‘Correspondència femenina (1780-1939)' fa un retrat sociològic dels s. XVIII i XIX a partir de 1.500 epístoles

És part de la recerca que fa deu anys va començar el Grup d'Estudis de Gènere de la UVic-UCC

Les dones de l'èpocaestaven estressades, molt fatigades, la salut de la família les posava en tensió

“Esti­mat para: ahí me va com­pa­reixa una cri­ada ab un papa­ret de vosté encara que me va semblà mol poch llesta y al mateix tems bruta. No he tin­gut valor de des­pe­dir-la per­que la pobre avia fet lo camí.” És un petit frag­ment del comen­tari sobre una assis­tenta nova que Felipa Bal­drich va enviar per carta al seu pare des de Tar­ra­gona, el 1840. Aques­tes rat­lles tan sin­ce­res for­men part de les 1.500 car­tes escri­tes per dese­nes de dones uti­lit­za­des per donar cos a l'expo­sició Cor­res­pondència feme­nina (1780-1939), al Casino de Vic, fins al 24 de juliol, i a un lli­bre amb volun­tat de publi­car-se l'any que ve.

La mos­tra de Vic, que també conté alguns objec­tes i postals, és un petit tast del tre­ball de recerca que fa deu anys va començar el Grup d'Estu­dis de Gènere de la UVic-UCC. “Ha estat molt lent, hem mirat molta docu­men­tació i hem fet arbres genealògics per enten­dre la relació que hi havia entre aque­lles dones que s'envi­a­ven car­tes”, explica Carme San­martí, comissària de l'expo­sició junt amb la seva ger­mana Mont­ser­rat San­martí (URV), Teresa Julio i Cate­rina Riba. El punt de par­tida són les car­tes que tra­me­tien qua­tre famílies: dues de Valls (la Bal­drich i la Mora­gas), una del Pont d'Armen­tera (la Prats), i una ori­ginària d'Alins però esta­blerta a Tar­ra­gona (els Cas­te­llar­nau).

Gràcies a les mis­si­ves que van guar­dar de parents i amics –avui cus­to­di­a­des en dife­rents arxius de la demar­cació de Tar­ra­gona–, s'ha pogut fer tot un estudi sociològic, lingüístic i històric de les dones del s. XVIII –quan la cor­res­pondència es con­ver­teix en un canal habi­tual de con­tacte entre elles– i del s. XIX. Les epísto­les reflec­tei­xen com s'expres­sa­ven les dones (amb molta fres­cor i un estil pro­per al llen­guatge oral –tot i que a la segona mei­tat del s. XIX per­den espon­taneïtat per influència de nous ordes dedi­cats a l'edu­cació feme­nina i a la llei Moyano (1857)–, amb pocs sig­nes de pun­tu­ació, escri­tes d'un sol cop...). Però el més interes­sant és sobre què escri­vien. “Veiem que el que comen­ten no s'ajusta al que la història o la lite­ra­tura ha expli­cat d'elles”, diu San­martí. “Esta­ven molt assa­ben­ta­des dels nego­cis dels marits, n'hi havia de cultíssi­mes que par­la­ven i escri­vien tres llengües, i solien tenir una relació molt sin­cera amb el pare. Eren dones estres­sa­des, molt fati­ga­des, la salut de la família les posava en una situ­ació de molta tensió”, explica la comissària.

Un canal de comu­ni­cació

La salut i la família és un dels deu apar­tats en què s'han estruc­tu­rat els temes de les car­tes, junt amb l'amor i el matri­moni, la mater­ni­tat, la llar, el ser­vei domèstic, l'edu­cació i la lec­tura, la reli­gi­o­si­tat, l'oci, l'admi­nis­tració de béns i nego­cis, i les referències històriques, com ara la guerra de Cuba o la guerra del Mar­roc. Les car­tes van ser un mitjà per dema­nar ajut a per­so­nes influ­ents per loca­lit­zar fami­li­ars pro­pers que eren a l'exèrcit, o bé per treure de la presó algun cone­gut.

Lle­gint entre línies, les mis­si­ves deno­ten una rela­tiva des­con­fiança envers la classe mèdica o expo­sen les vicis­si­tuds que es vivien als con­vents. Altres vega­des ser­vien perquè les dones s'inter­can­vi­es­sin recep­tes, per fer-se por­tar bar­rets o per anun­ciar pro­me­tat­ges.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.