Societat

Els experts consideren urgent la reforma del mapa municipal

Tot i considerar-la imprescindible, els professionals no creuen que la reforma es tiri endavant, per falta de valentia política

La gestió conjunta de serveis o la fusió representarien un estalvi important per als pobles

La crisi ha tor­nat a posar sobre la taula un debat antic, el de la reforma del mapa muni­ci­pal. Es dis­cu­teix l'eficiència dels muni­ci­pis més petits i la incon­gruència de con­tinuïtats urba­nes que per­ta­nyen a dife­rents muni­ci­pis, entre altres dis­fun­ci­ons. Un informe del Con­sell d'Europa defensa que tot muni­cipi de menys de 10.400 habi­tants és ine­fi­ci­ent. L'informe anual de l'Ins­ti­tut d'Eco­no­mia de Bar­ce­lona, diri­git per Núria Bosch i Albert Soler, pro­posa una reor­ga­nit­zació del govern local amb la fusió dels muni­ci­pis de menys de 5.000 habi­tants. El govern esta­tal tre­ba­lla amb un docu­ment de la con­sul­tora Rusell Bed­ford que esta­bleix el mateix llistó. Dels 947 muni­ci­pis que hi ha a Cata­lu­nya, 749 no arri­ben al topall dels 5.000 habi­tants. La ter­cera opció, que estu­dia la Fede­ració Espa­nyola de Muni­ci­pis i Províncies segueix un plan­te­ja­ment simi­lar a la pro­posta ita­li­ana i con­si­dera invi­a­ble un muni­cipi de menys de 1.000 habi­tants.

L'audi­tora Rusell Bed­ford asse­gura que amb les uni­ons, l'exter­na­lit­zació i la pri­va­tit­zació de ser­veis públics, l'Estat eli­mi­na­ria el 40% del dèficit pres­su­pos­tari dels ajun­ta­ments i l'informe de l'IEB deta­lla tota la sèrie de bene­fi­cis que resul­ta­rien de les fusi­ons. De moment, els únics que se'ls han escol­tat han estat Oza dos Rios i Cesu­ras, a Galícia, de 3.229 i 2.225 habi­tants, que s'han fusi­o­nat.

“Fa molts anys”, comenta Mar­ga­rida Cas­ta­nyer, catedràtica de geo­gra­fia de la UdG i fins fa poc pre­si­denta de la Soci­e­tat Cata­lana d'Orde­nació del Ter­ri­tori, “que els pro­fes­si­o­nals vin­cu­lats a temes ter­ri­to­ri­als tenim clar que la reforma muni­ci­pal és necessària i urgent. En els anys 60 hi va haver un crei­xe­ment demogràfic molt impor­tant i van aparèixer urba­nit­za­ci­ons i veïnats a cavall de dos muni­ci­pis, un tema que obli­gava a replan­te­jar-se el límits. Ara, la crisi la fa més urgent.”

El que des d'un punt de vista tècnic està molt estu­diat, des del punt de vista polític és una patata calenta que ningú s'atre­veix a aga­far. “Ens bara­lla­rem molt per can­viar els límits muni­ci­pals. Un pri­mer pas pas­sa­ria per fusi­o­nar els temes econòmics, admi­nis­tra­tius, soci­als i, sobre­tot, l'urba­nisme i man­te­nir la repre­sen­ta­ti­vi­tat política de cada nucli. Molts pobles petits ja tenen man­co­mu­nats una part dels ser­veis però ningú vol per­dre la gallina dels ous d'or que és l'urba­nisme.” Reco­mana girar els ulls cap a la veïna França, on des del govern s'està afa­vo­rint els ajun­ta­ments que voluntària­ment s'unei­xen per ges­ti­o­nar tots els ser­veis. “Es fan comu­ni­tats urba­nes en les quals tot­hom manté la seva auto­no­mia i repre­sen­tació política però con­jun­ta­ment es ges­ti­o­nen tots els ser­veis.

Les pre­vi­si­ons ‘Roca'

D'alguna manera és el que es pro­po­sava en l'informe Roca, que a banda de reco­ma­nar les fusi­ons entre els pobles de menys de 250 habi­tants, esta­blia un estadi inter­medi en les agru­pa­ci­ons de muni­ci­pis.” Jesús Bur­gueño, pro­fes­sor de geo­gra­fia de la Uni­ver­si­tat de Lleida i vice­pre­si­dent de la Soci­e­tat Cata­lana de Geo­gra­fia, va ser un dels experts que van redac­tar l'informe Roca. “No ens vam inven­tar res”, asse­gura, “ja que la llei del 1987 espe­ci­fi­cava que la Gene­ra­li­tat impul­sa­ria les fusi­ons i agre­ga­ci­ons de muni­ci­pis a través d'incen­tius, i dei­xava clar que si els estímuls no eren sufi­ci­ents s'ini­ci­a­ria una reforma muni­ci­pal. La mateixa llei con­si­de­rava que un muni­cipi no pot ser efi­ci­ent si no té un mínim de 250 habi­tants. Això, a Cata­lu­nya, és indis­cu­ti­ble.” Con­si­dera que la reforma era i és un tema neces­sari però que la hipo­cre­sia política i social va impe­dir que tirés enda­vant. Pel que fa a la via fran­cesa, creu que la com­ple­xi­tat legal d'aquest país ho fa molt difícil.

Núria Bosch, que ha diri­git amb Albert Solé l'estudi publi­cat per l'IEB, està con­vençuda que les fusi­ons aug­men­ta­rien la qua­li­tat del ser­vei públic, però entén que és un procés difícil que cal trac­tar segons cada cas, ja que no és el mateix fusi­o­nar muni­ci­pis amb con­tinuïtat urbana que els pobles petits i aïllats.

Mar­ga­rida Cas­ta­nyer es mos­tra indig­nada per l'intent de la Gene­ra­li­tat de parar els plans direc­tors urbanístics. “Es parla de replan­te­jar el mapa muni­ci­pal i pro­hi­bim la poca pla­ni­fi­cació urbanística supra­mu­ni­ci­pal que hi ha. És d'una incon­gruència abso­luta.”

L'informe Roca i un mal moment

L'Informe sobre la revisió del model d'organització territorial de Catalunya, conegut com l'informe Roca, va aixecar una enorme polseguera amb la seva publicació, tot i que la seva vida va ser efímera i ben aviat va passar a dormir el son dels justos. Jesús Burgueño, un dels redactors, assegura que el moment polític que es vivia el gener del 2001 no va ajudar gaire. “L'informe es va lliurar en el moment en què Pujol nomenava Artur Mas com a successor. L'havia impulsat Duran i Lleida, que no estava passant pel seu millor moment. Va deixar la conselleria i l'informe va quedar al calaix. Es va recuperar en part pel tema de les vegueries en la redacció del nou estatut.” “El món municipal s'hi va posar de cul. Les associacions de municipis ens van dir de tot”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.