Alt Penedès
Sordina per a campanes
La campana de la parròquia de Sant Joan d'Olesa de Bonesvalls recupera els repics nocturns gràcies a un electromartell que els fa més suaus
Va emmudir de nit al febrer per les queixes d'un matrimoni que no dormia bé
Final feliç a Olesa de Bonesvalls. La campana de la parròquia de Sant Joan, silenciada a les nits des del febrer passat per les queixes d'uns veïns, tornarà a repicar entre les deu del vespre i les vuit del matí com el poble volia, però amb menys intensitat perquè els tocs s'ajustin a la normativa. A instància de la parròquia i l'Ajuntament, una empresa especialitzada va instal·lar ahir un electromartell complementari a la campana que posarà fi al conflicte de manera salomònica: permetrà recuperar els repics nocturns, temperant-los, i deixarà que la campana segueixi anunciant les hores durant el dia amb la intensitat de sempre.
La polèmica va esclatar al febrer, quan els veïns es van adonar que la campana ja no tocava de nit. El seu mutisme es devia a les queixes d'un matrimoni que, des de fa uns quatre anys, viu a quinze metres escassos del campanar i no podia dormir bé a causa dels repics. La parella va presentar la primera reclamació al consistori el 2007 i, finalment, va recórrer al Síndic de Greuges. En la seva resolució, del novembre, el defensor de les persones recorda que el toc de les campanes, com a manifestació d'un costum tradicional, es pot protegir amb una ordenança municipal, però adverteix que cal “conciliar la preservació de la tradició amb el dret legítim al descans i a la intimitat”, ja que els repics superaven en 25 decibels el soroll màxim permès en horari nocturn. El síndic va fer alguns suggeriments al consistori, entre els quals, fixar mesures correctores, com ara la supressió dels tocs nocturns o la disminució suficient de la intensitat i el nombre de repics.
L'alcalde, Enric Ases, va traslladar les recomanacions al rector de la parròquia –propietària de la campana– i aquest va pensar que als veïns els semblaria bé que emmudís de nit fins que no es trobés una alternativa ajustada a la normativa. Però la indignació del poble, que la considera un símbol, va arribar a tal punt que fins i tot es va crear la plataforma Volem Sentir les Campanes, que ha fet pressió perquè es busqui la manera d'ajustar els tocs nocturns a la legalitat.
La solució finalment ha arribat amb l'electromartell, que val 1.700 euros i que pagaran a mitges la parròquia i l'Ajuntament. L'alcalde tenia previst reunir-se ahir mateix amb el matrimoni afectat, ja que es preveia que el nou mecanisme entrés en funcionament al vespre. “Mai és possible fer content a tothom, però resoldre problemes sempre et satisfà i dóna sentit a la feina que fas”, explicava Ases. Quim Altadill, membre de la plataforma veïnal, tampoc no ocultava la seva satisfacció: “Estem molt contents perquè la campana tornarà a tocar a les nits i ho farà respectant la llei.” Altadill considera que Olesa pot servir ara d'exemple per demostrar a altres pobles amb problemes similars que és possible trobar una solució.“Esperem que ara a la gent li agradi com sona la campana”, desitjava.
LA XIFRA
El precedent de Sant Mori
La campana d'Olesa no és l'única que ha despertat recel. Les de l'església de Sant Mori, a l'Alt Empordà, estan condemnades a deixar de repicar de nit per ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que el 2011 va resoldre silenciar els tocs nocturns. Donava així la raó als amos del castell, que el fan servir com a apartament turístic i es queixaven que els clients no podien dormir. Els veïns i l'Ajuntament, però, volen que segueixin repicant i, de moment, ho fan, ja que el consistori ha fet tornar el cas a un jutjat contenciós de Girona. Manté que la llei de centres de culte deixa fora els campanars de complir la limitació de soroll a la nit i el jutjat encara s'ha de pronunciar.