Urbanisme

Urbanisme

Rehabilitació amb premi

Dos equipaments públics metropolitans han rebut el guardó de rehabilitació dins dels premis Catalunya Construcció

Una escola de música, un edifici per a usos polivalents i 34 habitatges dotacionals, els premiats

Les rehabilitacions han respectat les estructures i han recuperat i reivindicat elements originals

Dues actuacions de rehabilitació en equipaments públics metropolitans han rebut el reconeixement en els premis Catalunya Construcció, atorgats pel Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona (Cateb). Així, la rehabilitació de l’escola municipal de música Roser Cabanas, a Cornellà de Llobregat, una actuació promoguda per l’Ajuntament de Cornellà i per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), s’ha endut un dels guardons dels XX Premis Catalunya Construcció, en l’apartat de rehabilitació patrimonial.

El projecte, d’Albert Dalmau i Marina Salvador, ha consistit en la rehabilitació i reforma d’una nau magatzem del conjunt industrial de Can Bagaria, que donarà cabuda a les noves dependències de l’escola municipal de música, com a part del procés de regeneració de tot el conjunt fabril impulsat per l’Ajuntament de Cornellà i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

La rehabilitació de la nau posterior del recinte industrial tèxtil de Can Bagaria, una mostra del patrimoni arquitectònic modernista del s. XX de Cornellà de Llobregat, forma part del procés de regeneració de tot el conjunt en un centre cultural. Segons l’equip responsable del projecte, s’ha treballat en els requeriments del programa en els aspectes constructiu, estructural i acústic, per donar resposta a les noves necessitats de l’escola municipal de música. L’actuació s’ha organitzat en dues plantes amb patis intercalats per il·luminar i ventilar totes les aules. I s’ha rebaixat la cota de planta baixa per encabir-hi les dues plantes sota les encavallades, de manera que sempre es mantindrà la volumetria original de l’edifici.

En aquesta categoria, el jurat ha concedit una menció especial a Meritxell Inaraja i Mònica Mauricio per la rehabilitació de l’antiga seu de la Unió de Cooperadors de Gavà, que han destinat a usos polivalents vinculats als projectes de joves emprenedors. Ha estat finançada pel programa AMB Feder de l’AMB. La Unió de Cooperadors de Gavà és un edifici entre mitgeres de l’any 1934 destinat a cooperativa amb magatzem, botiga i espai social amb cafeteria, projectat per Josep Lluís Sert i Josep Torres Clavé. L’any 1936 va perdre el seu ús original i va ser malmès i transformat. Des del 1949 va ser catalogat com a bé amb elements d’interès. La rehabilitació ha recuperat els elements arquitectònics conservats i ha retornat l’edifici al seu estat original per dotar-lo de les prestacions pròpies d’un edifici d’ús públic contemporani. Se n’ha recuperat la façana principal, l’escala corbada i alguns dels tancaments existents. L’adaptació a la normativa vigent i al nou ús s’ha fet respectant i reivindicant els elements originals de l’arquitectura racionalista.

Habitatge dotacional

D’altra banda, en l’àmbit de la rehabilitació funcional, el premi ha estat concedit a Mariona Bendito, Martí Sanz, Alba Subirada, David Parisi i Jairo Hernández pels 34 habitatges dotacionals a Sant Feliu de Llobregat. Es tracta d’una operació de reciclatge urbà, portada a terme per una suma d’esforços de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, l’Impsol i l’equip de projecte. L’actuació ha permès rehabilitar les dues últimes plantes d’un edifici d’usos mixtos que havien quedat en desús per transformar-les en habitatge social en règim dotacional i respondre així a l’emergència habitacional del municipi.

Premis arreu del territori

Juntament amb l’escola de música i el projecte d’edifici d’habitatges dotacionals de l’Impsol a Sant Feliu de Llobregat, la construcció del nou celler Perelada, l’edifici d’oficines Wittywood a Barcelona, el Pediatric Cancer Center de l’hospital de Sant Joan de Déu i el projecte Showpass en un habitatge unifamiliar a Barcelona, han estat les sis obres de referència guanyadores en la vintena edició dels premis Catalunya Construcció. També s’ha premiat la innovació en la construcció amb dos premis ex aequo i s’ha lliurat una menció especial a la rehabilitació patrimonial. El jurat ha atorgat el premi especial a la trajectòria professional, així com al millor treball de final de grau de les escoles d’arquitectura tècnica. Les 136 candidatures presentades en les diferents categories professionals són una bona mostra de l’activitat duta a terme a Catalunya durant els anys 2021 i 2022.

20/06
Es van atorgar
als Encants de Barcelona els XX Premis de Construcció de Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.