Urbanisme
Gran Via a mitges a Glòries
Els veïns veuen amb escepticisme l’anunci del nou parc sobre el túnel de les Glòries
Recorden que el projecte presentat cobreix només la meitat d’una obra i que s’havia de fer quan es va obrir el túnel
Denuncien que no hi ha cap contacte amb el nou consistori
L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat recentment l’aprovació definitiva del projecte de la primera fase de la urbanització de l’àmbit de la Gran Via sobre els túnels de les Glòries. Les obres en l’àmbit muntanya del passeig tindran una durada d’un any i un pressupost d’11,41 milions d’euros, i quan acabin s’abordarà la urbanització de l’àmbit mar i el desdoblament de les vies del tramvia.
Es dona així llum verd a un projecte llargament reclamat pels veïns i que suposa la creació d’un nou passeig verd a la Gran Via de les Corts Catalanes, entre els carrers de Badajoz i Bilbao, i que connectarà amb el parc de la plaça de les Glòries Catalanes. El tram de la Gran Via va quedar alliberat del trànsit amb l’obertura dels túnels viaris de les Glòries. Es tracta de la primera fase de la transformació de tot l’espai, i està previst que les obres s’iniciïn a principis del 2024.
L’anunci fet des del nou govern municipal ha estat rebut –com ja és habitual en els temes que afecten el compliment del Compromís de les Glòries– amb una barreja d’alleujament i escepticisme per part dels veïns. Segons assenyala el representant de la plataforma veïnal, que uneix tots els barris que conflueixen a la nova gran plaça, Miquel Catasús, estava previst que aquestes obres comencessin quan es va obrir el túnel de les Glòries a la circulació subterrània, és a dir, l’abril del 2022. Però no va poder ser així, segons explica Catasús, per problemes de caràcter administratiu: “El govern anterior no va fer els deures i no ho va tenir a punt i, a més, els vint milions i escaig que s’hi havien de destinar es van anar derivant a altres projectes. Per tant, ja fa un temps que esperem aquesta notícia que, tot i ser agradable, no és nova”, indica el representant veïnal. Segons assegura, ells van insistir perquè en l’anterior mandat, com a mínim, es poguessin adjudicar les obres, però només van aconseguir que se’n tirés endavant la licitació: “Això ens va donar una garantia mínima, però no ens assegurava res”, explica Catasús.
Sorpresa per les dues fases
Finalment, quan van aconseguir que es tirés endavant la licitació, els veïns es van trobar amb una altra desagradable sorpresa: “L’alegria per haver aconseguit la licitació no ens va durar gaire quan a última hora ens van dir que, en lloc d’adjudicar tota la cobertura, havien dividit el projecte en dos. Així, es licitava la meitat de la reforma de la Gran Via, per la banda Clot, però la banda Poblenou es deixava per a una segona fase.” Catasús reconeix que la banda que quedarà pendent té unes complicacions determinades, perquè és per on passa el tramvia: “El Tram passa per via única i tothom està d’acord que cal fer doble via, perquè, amb la connexió amb la Diagonal, s’incrementarà la intensitat de trànsit dels combois”, accepta, però hi afegeix: “El recorregut i el projecte executiu concret s’haurien d’haver acordat fa un any i mig amb l’ATM i no es va fer per raons tècniques, d’acord, però ja s’hauria d’haver posat fil a l’agulla, perquè no hi ha res firmat ni acordat; per tant, les dates de finalització que donen no són fiables”, reclama.
Cap contacte amb el nou govern
A més, els veïns denuncien que encara no han pogut tenir cap reunió amb el nou consistori, tot i que, curiosament, l’alcalde Jaume Collboni ha estat treballant aquesta setmana passada des del districte de Sant Martí –segons es va anunciar des de l’Ajuntament–. “El Compromís de les Glòries estableix que hi haurà reunions, cada dos o tres mesos, amb l’Ajuntament, per estar al dia dels avenços. Nosaltres no hem parlat amb ningú de l’Ajuntament des que ha començat el nou mandat, i no tenim cap data fixada en aquest sentit”, lamenta el portaveu veïnal. En cas que aconsegueixin parlar amb algun representant municipal, Catasús considera que el més urgent és fixar les dates de finalització de les obres, aspecte en el qual tenen molts dubtes: “El que està previst i ens venen és que començaran les obres a principis del 2024; per tant, suposem que serà a la primavera, i aquestes obres duraran un any”, calcula el portaveu.
Efectivament, l’Ajuntament estableix que la urbanització de la Gran Via s’estructura en dues fases d’intervenció. L’àmbit muntanya és el del projecte aprovat ara, corresponent a l’àmbit de la banda on hi ha els edificis d’habitatges, al nord del passeig, i que abasta uns 27.000 m². Es preveu que els treballs s’iniciïn a principis de l’any vinent i durin un any, amb un pressupost d’11,41 milions d’euros. L’Ajuntament calcula, segons diu, que l’altra fase, la de la banda mar, podria estar acabada a finals del 2026: “La segona intervenció correspondrà a la urbanització de l’àmbit mar i al desdoblament de les vies del tramvia. Aquesta fase d’obres es farà conjuntament amb l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) i una part de la inversió anirà a càrrec d’aquesta administració. Les obres començaran quan acabi la primera fase i es preveu que es completin la primavera del 2026, moment en què ja s’haurà finalitzat tota la urbanització”, s’explica en la comunicació municipal.
Aquestes previsions no convencen tampoc els veïns: “Les coses a l’Ajuntament sempre van lentes, perquè surten complicacions i algunes coses fallen. Volem veure algun compromís o algun document firmat. Que se n’hagi anunciat la primera fase és una petita victòria, perquè ens temíem que aquesta situació provisional s’eternitzés, però nosaltres preferim ser realistes i creiem que l’obra completa no arribarà fins a les eleccions del 2027”, rebla Catasús.
El verd com a protagonista
Segons el projecte anunciat per l’Ajuntament, la nova Gran Via sobre el túnel de les Glòries tindrà com a protagonista un gran passeig verd de 21 metres d’amplada i zones d’estada. Així, amb la plantació d’uns 400 arbres, s’aconseguirà una gran arbrada amb zones d’ombra i arbustos que afavoriran la diversitat biològica i ajudaran a delimitar les zones de joc i d’estada.
La transformació de l’avinguda –una vegada estigui totalment acabada– preveu un carril a banda i banda per al pas de bicicletes, trànsit veïnal i serveis i un espai bidireccional per a busos i tramvia. A les cruïlles amb els principals carrers transversals, es crearan espais amplis per afavorir el pas i els usos diversos i millorar la connexió entre els barris de l’entorn. La intervenció de tot l’àmbit, llargament reivindicada pel veïnat, suposarà la renovació de gairebé 70.000 m².
A la banda on hi ha els edificis d’habitatges, hi haurà una vorera de 5,25 metres d’amplada que s’ampliarà fins als 7,35 quan no hi hagi cordó de serveis, un carril en plataforma única que integrarà el pas de bicicletes, el trànsit veïnal i els vehicles de serveis. A l’altra banda, la del centre comercial, hi haurà una vorera de 4 metres, un carril d’ús local i bicicletes i un espai per al tramvia desdoblat i busos en doble sentit. Per tant, segons fonts municipals, es prioritzarà la mobilitat sostenible, els recorreguts a peu i els usos ciutadans, a diferència de la configuració anterior a la posada en marxa dels túnels, en què hi havia vuit carrils per a vehicles.
Passeig de 21 metres d’amplada
Al centre hi haurà un gran passeig de 21 metres d’amplada que donarà cabuda a espais d’estada, amb bancs i cadires, zones de joc i mobiliari lúdic. I les cruïlles dels carrers Séquia Comtal/Llacuna, la rambla del Poblenou/Clot, Ciutat de Granada i els accessos al centre comercial seran espais amplis que afavoriran el pas, els usos lúdics i socials i la connectivitat amb els barris de l’entorn. Seguint el nou model de carrer del s. XXI, s’utilitzaran materials amb baix impacte mediambiental. L’ús dels paviments amb calors clars permetrà disminuir l’efecte de calor a l’estiu. A més, s’afavorirà la gestió del cicle de l’aigua, i l’enllumenat serà de proximitat i a escala humana.
La PTP tem pel transport públic al nou passeig
La plataforma Promoció del Transport Públic considera que la remodelació de la Gran Via pot comprometre el bon funcionament del transport públic en aquest sector. Així, segons la PTP, l’esperada reforma de la Gran Via, que inclou el desdoblament necessari de la via única entre les Glòries i la rambla del Poblenou de les línies T5-T6 del Trambesòs, també ha inclòs una insòlita proposta de variant: “L’Ajuntament vol implantar una ziga-zaga tramviària i encreuaments amb el carril bus que comprometrien la capacitat i la competitivitat del conjunt d’autobusos i tramvies a l’entorn de les Glòries”, assegura la plataforma. Segons afegeixen, la proposta municipal trasllada la bifurcació dels ramals Gran Via i Diagonal del Trambesòs des de l’interior de la plaça de les Glòries al carrer Ciutat de Granada, i introdueix un carril bus tramvia entre la rambla del Poblenou i el carrer Ciutat de Granada. La PTP recomana que els eixos de la Gran Via (bus i tramvia) i de la Diagonal (tramvia) entrin de manera independent a l’intercanviador per no condicionar la capacitat de les principals línies de transport públic de superfície.