Urbanisme

urbanisme

Els edificis de l’illa Massana de Barcelona es rehabilitaran i podran tenir balcons

S’aprova el PMU per a la regeneració dels habitatges de l’entorn dels Jardins Massana, al barri del Congrés i els Indians

L’ intervenció que dona resposta a una proposta veïnal per guanyar en condicions d’habitabilitat

L’illa d’edificis Massana, al barri del Congrés i els Indians, al districte de Sant Andreu, serà rehabilitada per millorar-ne l’eficiència energètica i permetrà instal·lar-hi balcons en els seus habitatges. La comissió de govern ha aprovat inicialment aquesta setmana el Pla de Millora Urbana per a la regeneració d’aquests habitatges, amb l’objectiu de donar resposta a una demanda veïnal per millorar les condicions d’habitabilitat i d’eficiència energètica.

Els habitatges de l’entorn dels Jardins Massana, construïts l’any 1953 arran del Congrés Eucarístic a Barcelona, són el clar exemple del vestigi d’un projecte de ciutat jardí que ofereix un oasi de tranquil·litat al bell mig del barri. L’illa està delimitada pels carrers Felip II, Sant Pasqual Bailón, Cardenal Tedeschini i l’Espiga. En total sumen més de 14.000 m2 de superfície amb 376 habitatges dividits en 40 comunitats.

Els edificis es caracteritzen per la seva construcció senzilla i pels pisos de reduïdes dimensions, on només la primera planta disposa de balcó. La falta d’espais exteriors, el deteriorament dels tancaments de les galeries i finestres i la falta d’aïllament, sumat al pas del temps, ha evidenciat la necessitat d’actualitzar-los.

Aquesta necessitat es va manifestar encara més quan la pandèmia sanitària de la Covid-19 va provocar el confinament de tot el país l’any 2020. L’Associació de Veïns del Congrés i els Indians i el Grup Impulsor Balcons 2021 van presentar una proposta al districte de Sant Andreu i a l’Institut Municipal d’Urbanisme per instal·lar-hi balcons als habitatges i així millorar les condicions d’habitabilitat i guanyar en qualitat de vida. Així, el projecte inicial s’ha inclòs dins els fons Next Generation incorporant també la millora de l’eficiència energètica dels edificis.

Els objectius principals de la intervenció són la regulació i ordenació dels cossos sortints i els seus accessos, això suposa aprofitar l’estructura dels edificis per instal·lar-hi balcons i reconvertir finestres en portes d’accés. També es consolidaran els tancaments dels safaretjos i terrasses cobertes interiors, millorant d’aquesta manera les condicions climàtiques i d’habitabilitat. Per últim, s’aïllaran tèrmicament les façanes per l’exterior sense reduir la superfície útil dels habitatges i es millorarà l’aïllament tèrmic de la coberta.

El projecte de rehabilitació integral dels elements comuns mantindrà la conservació i recuperació de les característiques arquitectòniques del conjunt que formen part de la imatge de l’illa Can Massana. Per aquest motiu, es mantindran els materials i colors de les façanes que inclouen pedra en la planta baixa i maó vist i arrebossat en la resta de plantes. Alhora, es recuperarà l’aspecte original d’alguns elements que s’han anat modificant amb el pas del temps, com l’enrajolat dels accessos des del carrer, les baranes dels balcons, les reixes amb patró de rombes i la gelosia.

Pel que fa als espais ocupats o tancats, com són els safaretjos i les terrasses cobertes interiors, es proposa una solució homogènia pel seu tancament amb l’objectiu de guanyar espai. En aquest sentit, també s’establirà el desmuntatge dels tancaments fixos instal·lats en els balcons exteriors.

En relació amb la instal·lació de balcons, existeixen tres tipologies depenent de l’edifici, per tant, uns faran cantonada i els altres seran de format allargat en dues mides diferents. La construcció es farà per fases i per comunitats i mantindran una estètica igualitària, tant en el recobriment de l’estructura com en la divisòria entre balcons i les baranes. A més, es facilitarà l’accés als balcons reconvertint finestres en portes i se substituiran les finestres, persianes i tendals per mantenir un criteri estètic a tota l’illa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

“Alerta! Tortuga marina a les platges catalanes”

Begur

Viatge tecnològic a la moda, la salut, la mobilitat i l'energia del futur

BARCELONA
Societat

Barcelona, primera ciutat que acull el simulador de la “fórmula 1 del mar”

Barcelona
LA CRÒNICA

Estrelles Michelin per emportar a la Santa

Societat

Milers de persones exigeixen a Barcelona un decreixement turístic planificat

Barcelona

Més de 400 persones clamen a Girona contra el model turístic actual

girona
Societat

Un exprofessor del Pare Manyanet de les Corts acumula una dotzena de denúncies per abusos sexuals

Barcelona

Fan una revista per potenciar el sentiment i orgull de pertinença al barri de Pont Major

girona

Primers turistes per collir fruita dels arbres que han apadrinat

Aitona