Urbanisme

societat

La Generalitat declara 131 municipis més com a zones tensades on aplicar el topall del lloguer

Ho ha publicat avui al DOGC, però la resolució no entrarà en vigor fins que no ho aprovi el govern de Madrid

Tal com ja va anunciar el mes d’abril la consellera de Territori Esther Capella, el govern de la Generalitat ha ampliat a 131 municipis més la declaració de zones tensades on cal aplicar el topall als preus del lloguer. Aquests nous municipis, que avui han estat publicats al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) en una resolució que ha estat traslladada al Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana, se sumen als 140 que ja estan vigents. En total, serien 271 els municipis, on viuen més de 7 milions de persones, el 90% del total de la població.

L’ampliació del llistat acordat pel govern català no podrà entrar en vigor fins que, d’acord amb la Llei estatal pel dret a l’habitatge (12/2023), el Ministeri no publiqui la relació. Des del departament de Territori recorden que per fer efectiva la contenció en els primers 140 municipis, el ministeri d’Habitatge, que de moment només ha demanat la sol·licitud de contenció de rendes de Catalunya, va trigar 7 mesos.

L’ampliació sol·licitada afecta ara els municipis de més de 2.000 habitants, que no formen part dels 140 ja declarats, i que compleixen algun dels requisits que marca la Llei estatal pel dret a l’habitatge: Que les persones o famílies dediquin més del 30% dels seus ingressos a pagar el lloguer o la hipoteca o que el preu de lloguer o de compra dels habitatges hagi experimentat en els darrers 5 anys un increment acumulat d’almenys 3 punts per sobre de l’IPC.

D’acord amb la llei, el lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contracte vigent els últims un cop aplicada la clàusula d’actualització anual d’aquell contracte.

A més, quan es tracti d’un gran tenidor ­­–la persona física i jurídica propietària de cinc o més immobles urbans ubicats a les zones de mercat residencial tensat–, el lloguer no podrà ser superior a l’Índex de referència del preu del lloguer.

La declaració de 131 municipis més com a zona tensada es va començar a tramitar el 15 d’abril. Un cop superat el període d’informació pública, avui s’ha publicat al DOGC i s’enviarà al Ministeri, que haurà de publicar la declaració perquè pugui entrar en vigor. A partir de llavors, Catalunya comptarà amb 271 municipis on s’aplicarà la contenció de les rendes, d’acord amb la llei estatal. En aquests territoris hi viuen més de 7 milions de persones, el 90% del total de la població.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llengua

L’emergència lingüística del català no s’està revertint, alerta Plataforma per la Llengua

barcelona
salut

Salut implanta el botó del pànic als hospitals que han patit agressions als professionals

Vilafranca del Penedès
Olot

L’esperat retorn de l’escultura de Sant Esteve

Olot

Les obres de les noves depuradores d’Esponellà i Fontcoberta s’iniciaran enguany

banyoles

La UdG participa de la nova aliança d’universitats transfrontereres ACROSS

girona
societat

El TSJC denega l’amnistia pels aldarulls al botellot massiu de la Mercè

barcelona
societat

Els naixements cauen un 3,9%, i Martina i Jan són els noms més posats el 2023

Barcelona
societat

Un 81% de les persones que viuen al carrer a Barcelona no ha rebut atenció social

barcelona

Comença la vacunació massiva per parar el mal de la llengua blava

Prats de Lluçanès