Urbanisme

El govern dona la raó a Susqueda en el contenciós amb Osor pel Santuari del Coll

El Consell Executiu de la Generalitat va aprovar dimarts l’expedient d’alteració de termes del 2022 i validat per la comissió de la delimitació territorial de Catalunya al gener d’aquest 2024

El Consell Executiu de la ha Generalitat va aprovar l’expedient d’alteració de termes del Santuari del Coll aquest dimarts passat, segons va informar ahir l’Ajuntament de Susqueda. Amb això es culmina un procés administratiu que va iniciar-se al 2022 i que ara valida definitivament la resolució del gener d’aquest any quan la comissió de la delimitació territorial de Catalunya va decantar la pugna pel costat de Susqueda. Ara la comissió Jurídica Assessora ja hi ha donat el vistiplau i l’aprovació del Consell Executiu eleva la decisió a definitiva.

Les diferències entre Susqueda i Osor no són per una qüestió de propietat perquè tot plegat és del Bisbat de Vic sinó que es debatia sobre els drets i deures municipals. Susqueda sostentava que era a qui li tocava pagar els serveis: l’enllumenat, el manteniment de la carretera, les deixalles i és qui hi porta l’aigua. I aquesta era la queixa i la demanada. Com que ho pagava Susqueda ho voli al seu treme municipal.

El contenciós per la gestió del Santuari del Coll estava ara en el debat entre el termatge del 2015 i el del 2024. A Osor li anava bé com estava el terme des de la fitació del 2015 i a Susqueda li semblava bé l’expedient d’alteració de terme del gener del 2024, segons el qual totes les edificacions passen a pertànyer a Susqueda.

Després de l’aprovació de l’executiu, l’alcaldessa de Susqueda, Eva Viñolas, ha expressat la seva satisfacció per l’aprovació de l’expedient. Destaca que “aquest procés ha estat llarg i complex, però necessari per garantir una gestió adequada i coherent del nostre municipi. Agraïm la col·laboració de totes les institucions implicades i esperem que aquesta modificació aporti beneficis significatius als residents del veïnat del Coll.”

Aquest canvi en la delimitació territorial validat ara és de “gran importànci” per a Susqueda, ja que permetrà “reflectir la realitat geogràfica i administrativa de la zona”. “La unitat geogràfica del veïnat del Coll, així com la seva gestió històrica per part de Susqueda, justifiquen plenament aquesta alteració”, asseguren des de Susqueda.

Des de l’Ajuntament de Susqueda es considera que aquesta modificació “permetrà solucionar els problemes administratius (cementiri, manteniment dels espais o la prestació dels serveis de recollida o manteniment de la via pública) i de prestació de serveis derivats de la delimitació anterior, beneficiant així la qualitat de vida dels residents i l’eficiència de l’administració local”.

L’alcalde d’Osor Joan Pla deia questa primavera passada que això, per ell, no era “una alteració de termes, sinó una modificació unilateral”. “El santuari del Coll és, de tota la vida, nostre”, afirmava llavorsPla. L’argumentació d’Osor davant la Comissió Jurídica Assesora no ha servit. Però Pla ja ho va advertir: ”Si no ens donen la raó hi haurà un contenciós. Nosaltres, això no ho perdrem.”. És a dir, les disputes podrien no haver acabat perquè ara es podrien portar al contenciós administratiu.

L’alteració des del 2021

El procés de canvi de delimitació va iniciar-se el 26 de novembre del 2021 amb una reunió de l’alcaldessa de Susqueda amb la direcció general d’administració local (DGAL) per exposar la voluntat de plantejar “una  línia de terme municipal que permetés gestionar millor les competències i serveis municipals i reiterar la voluntat d’arribar a un acord d’un expedient que fa anys que no està resolt”.

Aquesta reunió va ser seguida d’una visita al veïnat del Coll el 18 de febrer de 2022, on es va replantejar la línia de terme proposada amb els tècnics del mapa municipal, així com moltes d’altres per poder realitzar una proposta viable. El 29 d’abril de 2022, el plenari municipal de Susqueda va aprovar la memòria de l’expedient i va complir amb els requisits de quòrum i majoria exigits per la normativa.

L’expedient va ser sotmès a informació pública mitjançant la publicació al Butlletí Oficial de la Província (BOP) l’11 de maig de 2022 i al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) el 10 de maig de 2022. Aquest període d’informació pública va concloure el 5 d’agost de 2022, rebent un sol escrit per part de l’alcaldia de l’Ajuntament d’Osor en que s’oposava al canvi de límits que es plantejava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Gairebé 6,3 milions en infraestructures vinculades al cicle de l’aigua a Amer

AMER

CATSA invertirà a Girona més de 300.000 euros per millorar la xarxa d’aigua

girona
llengua

Només el 3% de les escoles de les Illes s’adhereixen al pla per reduir català

barcelona

El govern dona la raó a Susqueda en el contenciós amb Osor pel Santuari del Coll

SUSQUEDA
canvi climàtic

‘Beryl’ arriba a Gran Caiman després d’afeblir-se a la categoria 3

barcelona

Ingressos zero en la prova pilot per evitar la llarga estada psiquiàtrica

Santa Coloma de Gramenet
ensenyament

Molins de Rei, Ripollet i Tarragona, entre els municipis amb més segregació escolar a primària

barcelona

Fornells i Quart planegen connectar els municipis amb una via verda

GIRONA

Ajornen el desnonament d’una família amb un nadó de pocs dies

Barcelona