El reglament dels correbous no serà “una barra lliure”
El govern aprova la norma que desplega la llei de les festes amb bous a les Terres de l'Ebre i limita l'accés als menors de 14 anys
Les protectores d'animals reclamen la desaparició de les modalitats embolat i capllaçat
Dos anys i mig després de l'aprovació de la llei dels correbous, que blinda aquests espectacles taurins que principalment se celebren a les Terres de l'Ebre i just abans de començar la temporada, el govern va aprovar ahir el reglament que desplega la llei. “El reglament clarifica alguns aspectes que la llei no concretava i recull les principals aportacions de les protectores d'animals i de les penyes taurines”, va manifestar el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, que va destacar també que el reglament s'aprova en un bon moment: “La temporada d'espectacles amb bous està a punt de començar.”
Aldover serà el primer municipi ebrenc que farà bous i com l'any passat els podrà fer en unes dates no habituals, per Sant Jordi. I això és gràcies a la llei de les festes tradicionals amb bous, que inclou el concepte “tradició”, tant per a les celebracions populars que es duen a terme des de sempre com per a les d'importància especial i rellevant que puguin demostrar el seu valor tradicional. Un dels aspectes de la llei que les protectores d'animals reclamaven que el reglament delimités. “Ni la llei dels correbous ni tampoc el reglament que la desplega suposen una barra lliure per als organitzadors dels actes amb bous”, va dir Pallarès. El delegat del govern a l'Ebre assegura que any rere any disminueix el nombre de dies que s'organitzen correbous. “És cert que la crisi hi influeix, però també ho és que fer bous requereix complir tota una sèrie de requisits que tenen uns costos”, va assenyalar Pallarès. De fet, el 2012 poblacions com ara Roquetes van optar per suprimir els espectacles amb bous, i Amposta, la capital taurina de les Terres de l'Ebre, va reduir un 15% el pressupost destinat a les festes taurines.
A més dels requisits per reconèixer la tradicionalitat dels espectacles amb bous, el reglament prohibeix la participació dels menors de 14 anys, que només hi poden ser presents com a espectadors. Ni les protectores ni les penyes taurines coneixien encara ahir el reglament amb detall. “Esperem que reculli les normes de bones pràctiques que ja apliquem”, va dir el portaveu de l'Associació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre, Miquel Ferré.
Per la seua banda, Anna Mulà, vocal de la comissió de defensa dels drets dels animals del Col·legi d'Advocats de Barcelona, va reclamar que modalitats com el bou embolat i el capllaçat desapareguin. “La llei regula una activitat que no estava regulada, ara ha arribat el moment d'obrir un debat seriós sobre les modalitats que des del punt de vista ètic no hi tenen cabuda”, va manifestar Mulà, que va coordinar les al·legacions de diverses protectores d'animals.
LES DATES
Festes tradicionals sense la mort de l'animal
En només dos mesos de diferència el Parlament va aprovar el 2010 la llei que abolia les curses de braus i la que regula les festes tradicionals amb bous. Tots els partits polítics van estar d'acord a regular per llei una activitat molt arrelada a les Terres de l'Ebre i on, a diferència de les corrides, no hi ha la mort de l'animal.
Tradicionalitat
El reglament dels correbous considera un element imprescindible de valoració la constatació documental de la transmissió entre generacions de la pràctica de la tradició. Es poden aportar informes de l'Ajuntament, d'entitats, d'historiadors, de sociòlegs i proves gràfiques, entre altres.
Símbol identitari
La llei de les festes amb bous posa de manifest que es tracta d'una tradició molt antiga i arrelada especialment a les comarques del Baix Ebre, el Montsià i la Terra Alta. L'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de l'Ebre reivindica els correbous com un símbol d'identificació del territori. És per això que reclamen que la crisi no faci perdre la tradició i, després de la retallada de dies de bous el 2012, esperen que enguany s'ajusten els preus.