Societat

Ciència

El primer submarí tripulat català, a la recta final

Els promotors de l'‘Ictineu 3' tenen gairebé enllestida la nau i només falta “muntar les últimes peces”

Encara calen 13.000 euros per acabar la nau, que es poden donar a través d'un portal web

Després de més de nou anys de treball, l'Ictineu 3, el primer submarí tripulat català, és a punt de submergir-se. “Estem acabant de muntar les últimes peces. De fet, l'interior ja està pràcticament enllestit. Calculem que d'aquí a entre quatre i set setmanes ja el podrem posar a l'aigua”, assegura Pere Forés, director general d'Ictineu Submarins.

L'aparell, de disseny 100% català, serà el novè submarí del món amb més capacitat d'immersió. Concretament, l'Ictineu 3 podrà baixar fins a 1.200 metres de profunditat i arribar al 50% del fons marí del Mediterrani. Si tenim en compte que, fins ara, només s'han explorat entre un 2% i un 5% de tots els mars i oceans, la tasca d'aquest submergible serà fonamental per a l'investigació científica. Catalunya, per tant, podria convertir-se en la sisena potència mundial en aquest àmbit, només superada per la Xina, el Japó, l'Estat francès, Rússia i els Estats Units.

L'Ictineu 3, que amb el nom ret homenatge a Narcís Monturiol, ja ha enfilat la recta final de la seva construcció, després d'haver superat més de 9.000 cicles de test per als diferents components. De fet, el book de pressió (el compartiment principal on aniran els investigadors) va ser provat fa dos anys en laboratori i va superar amb molta facilitat la pressió que resistirà quan navegui a 1.200 metres de profunditat, que serà el seu límit.

Aquest projecte innovador, amb gairebé una dècada de treball a l'esquena i més de 2,5 milions d'euros invertits, va néixer l'any 2004 i podrà ser realitat gràcies a les col·laboracions de la gent. Des de voluntaris que aporten mà d'obra, fins a aportacions de capital, contribucions d'empreses i patrocinis. “En aquests moments hi ha un suport popular molt important. Fins a 900 col·laboradors confien en nosaltres”, anuncia Forés.

El procés de construcció final, però, està esdevenint força complicat. Els impulsors d'aquesta innovadora nau ja fa temps que van esgotar totes les vies de finançament, motiu pel qual van crear una campanya de micromecenatge com a últim recurs per acabar el projecte. A través de la plataforma Verkami, els promotors de l'aparell van engegar, el mes de juliol, una recollida de fons que pretenia aconseguir els 60.000 euros necessaris per completar el programa. En aquests moments, a sis dies vista de la clausura de la campanya, s'han recol·lectat més de 47.000 euros, encara insuficients.

Si bé les primeres previsions apuntaven que el bateig de l'Ictineu 3 tindria lloc durant la passada primavera, els contratemps econòmics han fet endarrerir la posada de llarg. Malgrat tot, s'estima que a partir del setembre aquest aparell construït a Sant Feliu de Llobregat esdevindrà un “motiu d'orgull nacional”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.