2.000 persones s'animen a córrer en la quarta Marxa per la Paràlisi Cerebral
Amb la cursa solidària es vol conscienciar a favor de la igualtat d'oportunitats i la inclusió social
S'homenatgen, també, les persones que cuiden els afectats
Més de dues mil persones van participar ahir al matí en la quarta edició d'En Marxa per la Paràlisi Cerebral, una cursa organitzada per Ipsen Pharma i la Federació Catalana d'Entitats de Paràlisi Cerebral, Fepccat, en favor del col·lectiu de persones amb paràlisi cerebral o altres discapacitats afins. La cursa solidària “continua ferma” en el seu objectiu de conscienciació a favor de la igualtat d'oportunitats i la inclusió social, a més de ser “un homenatge a totes les persones que d'una manera o una altra conviuen amb la paràlisi cerebral i amb els seus familiars i que dia rere dia lluiten per portar una vida al més normalitzada possible”.
La Federació Catalana de Paràlisi Cerebral i etiologies similars, constituïda l'any 2000, és una organització sense ànim de lucre dedicada a defensar els drets i interessos de les persones amb aquesta discapacitat. Entre altres coses promou l'estudi, la informació i la difusió dels problemes que afecten aquestes persones; fomenta i impulsa activitats de respir familiar, oci i temps lliure; contribueix al desenvolupament legislatiu d'aquelles matèries que afecten les persones amb paràlisi cerebral, i influeix en les administracions públiques i les seves polítiques.
Ipsen Pharma, d'altra banda, és una farmacèutica especialitzada en malalties debilitants. Entre les seves finalitats fundacionals hi ha fomentar la investigació en l'àrea sanitària i promoure tot tipus d'activitats cientificosanitàries i d'assistència social per aconseguir una millor qualitat de vida dels pacients i afectats per aquest tipus de malalties. La farmacèutica ha donat 15.000 euros a la Fepccat amb motiu de la cursa d'ahir, donatiu que es destinarà a programes que beneficiïn persones amb aquestes discapacitats.
El donatiu d'Ipsen Pharma de l'any passat va servir per tirar endavant un projecte de respir familiar, que facilita el suport temporal i puntual a familiars per reorganitzar i conciliar millor el conjunt de la seva vida familiar, laboral i personal. També va servir per fer un cicle formatiu sobre ètica i transparència en el sector.
Una marxa similar a la que es va fer ahir per quarta vegada a Barcelona es fa, també, a Madrid. Enguany el cartell de la cursa l'ha protagonitzat un grup de nens del col·legi Aspace d'entre 13 i 16 anys entre els quals hi ha l'Àlex, que té paràlisi cerebral.
La participació com a via d'inclusió
El col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual reclamen poder participar de manera més activa en la societat, com a via d'inclusió. Aquesta és la principal conclusió d'una jornada celebrada ahir a la Universitat de Lleida en la qual més de cent persones discapacitades van debatre i reflexionar sobre la seva participació en la vida política i pública. En la trobada es van escollir els responsables del moviment d'autogestors de Catalunya, un moviment que consisteix a retornar la veu a les persones amb discapacitat intel·lectual perquè puguin parlar per si mateixes, controlar les seves vides i prendre decisions.