El gran classificador
Els magatzems cedits pel Port de Barcelona al Prat serveixen per ordenar les milers de tones de queviures recollits en el Gran Recapte
Separen i encaixen en 22 tipus d'aliments les heterogènies capses que arriben per començar-ne el repartiment
El 80% dels voluntaris del cap de setmana repeteixen l'any següent
El recapte continua. Ara convertit en la gran classificació dels aliments. Centenars de voluntaris s'aplegaven ahir a dues naus del Prat del Llobregat per ordenar les més de 4.000 tones de queviures recollides entre divendres i dissabte per al Banc dels Aliments. Un eixam de voluntaris per ordenar el menjar bàsic en 22 tipus de capses diferents: llet, llet infantil, pasta, arrós, llegums, cereals, galetes, oli de gira-sol o d'oliva, sopes o purés preparats, peix enllaunat, salses, sucs de fruita...
Tothom hi col·labora, tothom duu l'armilla de voluntari, des del president del Banc dels Aliments, Eduard Arruga, que no para d'atendre els mitjans informatius, fins als fills dels voluntaris. Dirigeixen l'eixam de col·laboradors Sabine Hindersin, directora de la campanya d'el Gran Recapte, i Oriol Doleder, cap de logística. Aquest últim puja fins i tot dalt d'un palet de caixes per poder veure, “en perspectiva, l'abast de la feina”. Els camions tràilers cedits per empreses de logística i transport fan cua a l'entrada de la nau per ser descarregats. “Els carretons duen les banyeres (caixes) de mitja tona de pes cap a un gran embut, on es buida i es va classificant en una cinta transportadora. Cada palet ja separat de pasta o galetes conté 45 caixetes que s'embalen i es deixen a punt per a la distribució, a partir de demà”, explica Doleder, el cap de logística. Aquest extreballador d'una companyia aèria fa ja uns quants anys que organitza la classificació del Gran Recapte. “No és que tingui grans coneixements d'emmagatzematge, aplico la lògica a gran escala.” De fet, només una dotzena de persones treballen en l'organització de la gran recollida anual, que permetrà alimentar-se un quart de milió de persones fins a l'estiu. Fins a 700 petites entitats, menjadors socials parròquies, agrupacions solidàries... depenen de la recollida.
Aquest cap de setmana hi han treballat un miler i mig de voluntaris. El 80% acostuma a repetir l'any següent. “Es genera un bon rotllo i marxen satisfets d'haver-se arremangat per una bona causa”, explica Hindersin, ja gairebé sense veu. Força persones hi van amb amics. “No tothom pot desplaçar-se fins aquí un cap de setmana”, recorda, “per això també agraïm la col·laboració de les entitats i empreses. Força companyies han inclòs la feina de voluntari per al Gran Recapte entre les tasques de responsabilitat social corporativa. És el cas de Mireia Marimon, responsable de RSC dels laboratoris Esteve: “Fa quatre anys que venim a classificar. És una bona manera de fer grup, promoure el treball en equip i alhora fer una tasca social. La RSC no ha de ser únicament lúdica.” Força treballadors hi van anar amb els seus fills, com la Míriam. “Costa d'explicar sovint als joves l'abast de la pobresa i veure tanta gent treballant per recollir i classificar el menjar els ajudarà a ser millors persones, asseguera aquesta mare que ha vingut amb el seu fill. D'altres grups hi participen amb el seu cap, com la quarantena de Mossos d'Esquadra que hi van anar tant dissabte com diumenge, liderats pel director de la policia, Albert Batlle.
El brogit de la nau serà substituït durant la setmana pel silenci del treball de només desenes de persones. “La classificació s'allargarà fins a la vigília de Nadal”, assegura el president del Banc, Eduard Arruga, “perquè els dies feiners s'hi aplega força menys gent”. El Siscu sí que vindrà demà: “Visc a Bellvitge i m'hi he acostat amb cotxe per la pluja. Només vull veure on és la nau per venir-hi ja entre setmana en bicicleta. Estic prejubilat, i no puc ajudar amb gaire menjar, però sí treballant de valent.” També hi col·laboren grups de música, grallers, o batucades... que ajuden a passar l'estona i animen el personal per evitar que el cansament alenteixi el ritme.
La nau classifica les aportacions de tota l'àrea metropolitana i les comarques centrals. Algunes comarques més allunyades de Barcelona o les que disposen de magatzems cedits ja centralitzen la recollida i repartiment per elles mateixes, com han fet al Maresme enguany.
En sis anys, s'ha duplicat el nombre de persones necessitades d'aquest ajut alimentari, explica repetidament Arruga. De només 80.000 a 250.000. “Nosaltres tenim la sort que la feina del Banc dels Aliments no s'ha d'explicar, tothom la coneix i tenim una notorietat que ens permet muntar el Gran Recapte. Tot i així, la resposta del país és formidable.” Les entitats aniran rebent des d'avui les capses, segons les seves necessitats, i “també en funció del nombre de beneficiaris que atenen”, especifica el president del Banc. El president del Banc dels Aliments anima els ciutadans a acostar-s'hi les setmanes vinents: “Qui vulgui passar els tres dies del pont classificant la recollida serà molt benvingut.”