El curs comença amb tranquil·litat

El regidor d'Espai Públic de Sabadell, Paco Bustos, afirma sentir-se «sorprès» per la fluïdesa del trànsit a la Gran Via al matí

El primer dia d'escola sol ser viscut amb ansietat pels nens i pels pares, que han de recuperar de sobte uns hàbits de desplaçament perduts i temen arribar tard a causa del trànsit. Les incògnites encara eren més grans a la zona de Sabadell, atès que la remodelació de la Gran Via, amb nous semàfors per a tots els usuaris i un tercer carril de circulació, vivia una autèntica prova de foc. A l'hora de la veritat, però, les retencions van ser tan o menys intenses que altres anys, o almenys així ho creu el regidor d'Espai Públic de la ciutat, Paco Bustos, que va valorar la fluïdesa amb què van poder passar els vehicles durant el matí «molt positivament» i amb una certa sensació de grata sorpresa.

«En les mateixes dates, d'altres anys, la Gran Via estava col·lapsada sencera, i ara els vehicles pràcticament només s'aturen alguna vegada en els semàfors. Els ciutadans poden comptabilitzar el seu temps de pas», va explicar Bustos, que justifica el fet que ahir no les tingués totes pel fet que la reobertura de l'avinguda de Josep Tarradellas s'hagi retardat fins a finals de mes. «Hi ha molta gent de Castellar del Vallès i dels polígons industrials d'aquesta i d'altres poblacions que estan obligats a passar per la Gran Via aquests dies, però tot s'ha desenvolupat sense cap problema», va comentar, tot recordant que l'única sensació de frustració la poden tenir els conductors que considerin l'eix viari com «una via ràpida», quan aquesta funció l'han d'assumir «les rondes que ja s'estan construint».

El fet que molts pares i mares decidissin sortir de casa de manera esglaonada, i no afrontessin el desplaçament en l'últim moment, també va ajudar que l'arribada a les escoles fos més plàcida. En aquest sentit, transitar per la Gran Via durant el matí es va poder fer en un espai de temps molt similar al de la setmana anterior –uns vint minuts escassos de nord a sud, amb tota la problemàtica circumscrita al tram d'un sol carril–.

Normalitat a Terrassa

A Terrassa, el primer dia de tornada a l'escola també es va desenvolupar amb normalitat. L'entrada als centres va ser més esglaonada, i els pares van ser previsors i van sortir més d'hora. La regidora de Mobilitat, Lluïsa Melgares, va precisar que a les zones d'obres com la carretera de Montcada i la plaça de l'Aigua tampoc va haver-hi afectacions viàries. «Esperem que continuem amb aquestes pràctiques», va indicar Melgares, que va assenyalar que «amb el petit esforç que s'ha fet el trànsit podria millorar moltíssim». Tot i això, com cada any, després del primer dia, la circulació es complicarà.

Ahir, va entrar en funcionament una pilona per tallar el trànsit al carrer Sant Marià. Es tracta d'una mesura que va començar a final del curs passat a petició de la comunitat educativa del CEIP Bisbat d'Egara. L'objectiu és que els alumnes del centre puguin travessar el carrer amb seguretat. El regidor d'Educació, Josep Pàmies, va ser el primer a posar la pilona. Però a partir d'ara seran alumnes, professors i pares els encarregats de fer-ho de manera voluntària. D'aquesta manera, el centre podrà autogestionar la seva mobilitat en moments crítics.

«L'he deixat plorant»

Pel que fa als alumnes, els plors per haver d'abandonar la rutina de vacances va ser una constant entre els més petits, mentre que els estudiants més grans van tolerar molt millor la jornada per la il·lusió de retrobar-se amb els companys. «L'he deixat plorant, però jo he quedat pitjor», comentava una mare a una altra a la sortida de l'escola Bisbat d'Egara.

Al col·legi Sagrada Família de Sabadell –on van sorprendre la mainada amb nombrosos i vistosos cartells de benvinguda en diversos idiomes–, tenien molt clar el modus operandi davant d'aquestes realitats, i van reforçar els cursos inferiors amb fins a tres mestres –procedents del persona auxiliar– per facilitar la integració dels nens i nenes.

La qüestió de la grip A també va planar sobre les escoles de la comarca. A Terrassa, el regidor d'Educació va instar a no «abaixar la guàrdia» i a continuar prenent mesures de neteja i higièniques com fins ara.

A Terrassa, la meitat d'alumnes estrangers

Un total de 27.927 alumnes –19.979 de primària i 7.948 de secundària– van anar ahir a l'escola a Terrassa. Es tracta d'un miler d'escolar més que l'any passat. Això sí, s'ha reduït a la meitat el nombre d'alumnes estrangers que s'escolaritzaven després dels processos de preinscripció ordinaris a finals de juny. El regidor d'Educació, Josep Pàmies, va indicar que «el responsable de la disminució és «la crisi, que ha fet afluixar els processos migratoris». A més, el nombre d'alumnes de rodalies i que no havien sol·licitat la plaça també han baixat substancialment.

Amb tot, es manté la pressió sobre l'escolarització ordinària. Aquest any s'han matriculat 2.600 alumnes de P3, més d'un centenar més que l'any passat. Pàmies va afegir que aquest inici de curs «és planificat i per tant tranquil». Això sí, Terrassa espera un altre acord de govern que doni llum verd a noves escoles. «Som conscients que temporalment anem justos i estem parlant amb Educació de possibles mesures extraordinàries, les quals no podem deixar de preveure si no tenim les construccions fetes», va remarcar el regidor.

Pel que fa a Sant Quirze del Vallès, l'inici del curs va estar marcat per l'augment del nombre d'alumnes en un 7,6%, en gran part per l'entrada en funcionament del nou CEIP Lola Anglada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.