El TSJC planteja “revisar la gratuïtat” de la justícia
La primera autoritat judicial del país, Miguel Ángel Gimeno, aposta per fer la revisió “en alguns àmbits”
La memòria del 2014 de l'activitat als jutjats constata un lleu descens del nombre de procediments
“Revisió de la gratuïtat en alguns àmbits.” Amb aquesta inconcreció però també amb aquesta decisió es pronuncia el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Miguel Ángel Gimeno, en la memòria judicial corresponent al 2014. En l'apartat de propostes i amb l'objectiu d'evitar l'excés de judicialització i la sobrecàrrega de feina als jutjats, Gimeno aposta per diverses reformes legals, entre les quals destaca l'externalització de l'activitat judicial en àmbits com ara el registre civil o algunes faltes penals. Tot i la iniciativa de revisar els criteris de gratuïtat, el president del TSJC es mostra reticent al sistema d'establiment de taxes judicials perquè les considera un atemptat al dret de la tutela judicial efectiva.
La proposta de “revisió de la gratuïtat en alguns àmbits” el president la circumscriu a la necessitat d'impulsar mesures que “circumscriguin la intervenció judicial en els seus termes precisos”. Per aconseguir-ho també suggereix que es legisli en la línia de reduir l'accés als recursos o que es potenciïn els sistemes preventius de resolució de conflictes, com ara la mediació o altres vies extrajudicials
La memòria del TSJC indica que durant tot l'any passat van entrar als jutjats catalans poc més d'1,3 milions d'afers, un 0,67% menys que durant el 2013. La dada confirma la tendència a la baixa del nombre de procediments nous, que ha baixat en més de 100.000 en relació amb les xifres del 2010. Per temàtiques, la tendència a la baixa es trenca en l'àmbit dels jutjats civils i del contenciós administratiu, on el nombre de procediments nous ha augmentat un 8,59% i un 5,13%, respectivament.
Tot i que en termes generals hi ha aquesta lleu reculada, la quantitat d'afers que entren als jutjats continua sent massa alta per ser assumida amb naturalitat pels 765 jutges que exerceixen a Catalunya, segons denuncia Gimeno. El president alerta que la “falta d'adequació de la planta judicial a la litigiositat real explica, de manera substancial, les deficiències del servei públic prestat”.
Els interins
Bona part dels problemes provenen, segons Gimeno, de la política de personal dels jutjats que practica el Departament de Justícia, que fa que hi hagi un excés de places cobertes per interins que, tot i rebre un curs de formació, no tenen la perícia dels funcionaris en la tramitació dels casos. Davant aquesta situació, Gimeno assegura que la resposta de jutges i magistrats és insuficient “per l'absència de mitjans humans”. El màxim responsable del TSJC subratlla que “són reiterades les queixes dels jutges i magistrats i secretaris judicials davant el criteri del departament en matèria de substitucions per baixa mèdica, que no es cobreixen fins al cap de dos mesos d'haver-se produït”.
Pel que fa a l'ús de personal substitut per cobrir vacants de funcionaris de l'administració de justícia, destaca el jutjat de Puigcerdà, amb una plantilla formada al 100% per interins; els de Tremp i Tortosa, amb un 75%; els jutjats d'Olot, amb un 69% d'interins en la plantilla, o les oficines judicials de Vilafranca del Penedès, que només tenen cobertes la meitat de les places.
El nombre de concursos va baixar un 22%
El nombre de procediments concursals presentats als jutjats mercantils va baixar un 22% el 2014 en relació amb el 2013. També es va reduir, un 16%, el nombre de procediments per acomiadaments.
L'obra inacabada de la nova oficina judicial
Miguel Ángel Gimeno lamenta que el projecte d'instauració de la nova oficina judicial continua sent “una obra inacabada” i que els avenços que s'han aconseguit són “modestos”.
765 jutges, amb majoria de dones que exerceixen
L'any passat a Catalunya hi havia en actiu 765 jutges, segons es recull en la memòria del TSJC. La presència majoritària de dones cada cop és més evident i ara ja són el 55% del total.
Els mercantils, els jutjats més sobrecarregats
Els jutjats mercantils són els que tenen més càrrega de feina, seguits dels jutjats civils. Els que tenen una menor càrrega són els d'instrucció, els de menors i els de violència contra les dones.
Un 3,21% més d'inscripcions als registres civils
Les 216.690 inscripcions fetes als registres civils suposen un increment del 3,21% entre el 2014 i el 2013. Miquel Ángel Gimeno lamenta “la insuficiència de mitjans” amb què treballen els registres.