L'Ajuntament de Sant Celoni vol fer un protocol de prevenció i detecció de maltractaments a la gent gran
L'Ajuntament de Sant Celoni s'ha compromès a articular un protocol, pioner a Catalunya, de prevenció i detecció de maltractaments a les persones grans, segons va anunciar en la primera Diada de la Gent Gran celebrada divendres a la població. Des de l'ajuntament de Sant Celoni ja s'han promogut altres protocols interdisciplinars en relació a temes com les mutilacions genitals femenines, la violència de gènere i violència de gènere extrema, per exemple, amb valoració molt positiva per part de tots els implicats. Durant la jornada el consistori també es va comprometre a posar en marxa el telèfon de la mobilitat per poder detectar els llocs del municipi on hi ha dificultats de mobilitat o accessibilitat- La primera Diada de la Gent Gran organitzada per l'ajuntament de Sant Celoni el passat 9 d'octubre en motiu del Dia Internacional de la Gent Gran va comptar amb una gran participació de professionals, persones cuidadores i gent gran als diferents actes programats.
Al matí, una cinquantena de professionals dels àmbits social, sanitari, jurídic i de seguretat del Baix Montseny van parlar sobre El maltractament de la gent gran: la detecció, la gestió i el protocol d'actuació. L'alcalde de Sant Celoni, Francesc Deulofeu i la diputada adjunta de l'Àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, Teresa Padrós, van presentar l'acte i Jordi Muñoz, advocat i expert en temes de gent gran, va fer una exposició sobre la prevenció i les pautes d'intervenció davant els diferents tipus de maltractaments.
A la tarda, un centenar de persones van participar a la sessió adreçada als cuidadors no professionals de persones depenents, presentat per la regidora de Comunitat, Laura Costa i amb la presència de Pilar Martínez (Diputació de Barcelona) i Irene Lozano (Creu Roja).
Durant el taller es va insistir en la necessitat de l'autocura de la persona cuidadora, la majoria de vegades són familiars, per tal de garantir una bona atenció en la persona amb dependència. Una de les eines que es van plantejar com adequada és la participació en tallers que proporcionen un espai de formació i d'intercanvi amb altres famílies cuidadores. En aquest sentit, l'ajuntament de Sant Celoni es va comprometre a organitzar un curs per a persones cuidadores no professionals, que ja va comptar allà mateix amb una vintena d'inscrits.