Societat

Transhumància

Viatge ancestral cap a Terol

Els germans Martorell Gargallo travessen el Montsià i el Maestrat per arribar fins a Terol, on passen l'estiu en unes condicions de climatologia i de pastos més adequades per al bestiar amb què treballen, el boví

És un viatge en què les pet­ges dibui­xen una expe­dició de milers d'anys i que sem­bla pràcti­ca­ment per­duda en el con­text actual. És com es podria defi­nir la trans­humància que, pri­ma­vera rere pri­ma­vera, recorre les comar­ques sege­lla­des pel riu Sénia per reu­bi­car un ramat boví d'un cen­te­nar de caps, des d'Alfara de Car­les fins a For­ta­nete, a la província de Terol. Els ramats fan el camí invers a la tar­dor i recor­ren, dues vega­des l'any, les vies pecuàries del sud de Cata­lu­nya, el nord del País Valencià i el sud-est d'Aragó, a la recerca de pas­tu­res.

La ruta comença a la vall del Tos­car, al cor del Parc Natu­ral dels Ports, amb els ger­mans ampos­tins Mar­to­rell Gar­ga­llo, els únics del ter­ri­tori amb bes­tiar boví que seguei­xen la tra­dició de la trans­humància. “Seguim la tra­dició per bus­car pas­tos més fres­cos i perquè els ani­mals esti­guen bé. És una tra­dició a la família i ho por­tem a la sang”, explica Juan Mar­to­rell, un dels pro­ta­go­nis­tes de la ruta.

En res­se­guir les vies pecuàries que ver­te­bren les comar­ques ebren­ques, el Maes­trat i les ter­res ara­go­ne­ses a través de la ruta del Llo­sar, per on con­ser­ven el dret de pas, els par­ti­ci­pants enca­ren els vora 200 quilòmetres de recor­re­gut a peu, a cavall i amb un vehi­cle de suport, superen bar­rancs i dor­men al ras durant pràcti­ca­ment tota la ruta. Revi­uen, per tant, les migra­ci­ons ani­mals mar­ca­des per les esta­ci­ons de l'any. A ritme del bes­tiar, durant el tra­jecte, els volun­ta­ris que pres­ten ajuda pel camí es van afe­gint al caliu de la gent dels pobles que tra­ves­sen, com Xert i Angle­sola, a Terol. Aques­tes dues són les úniques loca­li­tats per on entren els rama­ders. Els pro­ta­go­nis­tes de l'experiència rei­vin­di­quen, en aquest sen­tit, l'ús de les anti­gues vies de comu­ni­cació i les car­re­ra­des reals.

Juan Mar­to­rell explica: “Els camins de la trans­humància han enllaçat els ter­ri­to­ris de tota la península Ibèrica i han ser­vit, en mol­tes oca­si­ons, per fer car­re­te­res. Per aquest motiu, els ramats tenen dret a pas­sar pels antics camins.”

No ho fan sols. De sis a nou per­so­nes s'encar­re­guen de comp­tar el bes­tiar, les vaques avi­le­ses que es des­pla­cen, d'esta­blir un perímetre de segu­re­tat cada ves­pre i de pro­te­gir el bes­tiar amb els con­duc­tors quan recor­ren car­re­te­res comar­cals i naci­o­nals. Entre tra­jecte i tra­jecte, els par­ti­ci­pants dinen i dor­men al ras, al més pur estil cow­boy.

Durant les jor­na­des, l'expe­dició recorre els Reguers, Mas de Bar­be­rans i la Sénia, a Cata­lu­nya. Pas­sen al País Valencià, i els ramats s'apro­pen als pobles de Canet lo Roig, Xert, Catí i Vila­franca. Una vegada a Terol, els par­ti­ci­pants van des d'Angle­sola fins a For­ta­nete pas­sant per la loca­li­tat de Can­ta­ve­lla, la capi­tal de la comarca ara­go­nesa Maes­trazgo. Ara, el bes­tiar s'estarà fins a la tar­dor a aques­tes loca­li­tats, on abun­den els pas­tos i les tem­pe­ra­tu­res són més fres­ques. Quan torne el fred, els ger­mans Mar­to­rell faran la ruta inversa, ja que, segons explica Juan Mar­to­rell, “per tin­dre els ramats a l'hivern a For­ta­nete cal una granja i ali­men­tació a base de pin­sos, perquè el fred és molt intens”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia