Societat

La polèmica del 'top manta'

Els manters treuen el cap als encants de Sant Adrià

Els marxants i el PP de Badalona reclamen més seguretat per posar fre al desplaçament de venedors de Barcelona cap a les ciutats veïnes

Uns 35 venedors es van plantar ahir als encants

L'increment a Barcelona de la pressió policial sobre el top manta, més l'augment de la competència coincidint amb els mesos més turístics, està desplaçant aquest fenomen cap a altres ciutats properes on, fins ara, la problemàtica era gairebé desconeguda. Aquest és el cas del municipi de Sant Adrià de Besòs, que els dimarts acull un dels encants més concorreguts del sector. Es el que es fa sota l'autopista C-31, just a la frontera amb Badalona. Es tracta de territori adrianenc però una bona part dels marxants procedeixen de Badalona.

No és estrany, doncs, que el tema fos motiu de debat al darrer ple municipal de Badalona, on el govern local (Guanyem Badalona en Comú, ERC i ICV-EUiA) i el PP van protagonitzar una airada discussió precisament per aquesta qüestió. L'oposició (PP, PSC, CiU i C's) va acabar aprovant una moció, a proposta dels populars, tot mostrant el desacord amb les activitats de comerç il·legal a la via pública i exigint a les autoritats competents que actuïn amb la màxima fermesa per perseguir aquestes conductes. El text també reclama que es persegueixi amb la mateixa contundència les organitzacions que importen, produeixen i distribueixen els béns que després són distribuïts de forma il·legal a la via pública.

Durant la discussió, es va barrejar la possible aparició de manters ambla revifada, segons va denunciar el PP, del mercat de la misèria, nom amb què durant anys s'ha batejat la pràctica de comercialitzar productes trobats de forma majoritària als contenidors d'escombraries. Aquest grup s'instal·lava en terreny de Badalona, just a l'inici dels encants. El govern local va assegurar que estava prestant tota l'atenció possible a la zona i va negar que la problemàtica fos latent.

Ahir al migdia, aquest diari es va passejar, durant una hora i mitja, pels encants que se celebren tots els dimarts sota l'autopista C-31. Del mercat de la misèria no hi havia ni un sol rastre, tot i que el PP insisteix, i ho corroboren alguns venedors, que alguns dimarts es concentra un grup de venedors. Res a veure, però, amb els centenars de persones que s'havien aplegat en anteriors èpoques.

Pel que fa a les persones que ofereixen productes falsificats i que es planten al mercat sense permís municipal, ahir es comptabilitzaven uns 35 venedors. Fluctuen en funció d'on s'exerceixi la pressió policial però el carrer de Santa Catalina i l'avinguda Catalunya són les preferències d'aquest grup de persones. Si s'escapen dels agents, en pocs minuts hi tornen.

El president de l'associació de marxants de Sant Adrià i vicepresident de l'associació badalonina, Rafael González, assegura que la problemàtica va en ascens i recorda que “està perjudicant tots aquells que paguem els nostres impostos”. Reclama més presència policial, alhora que es queixa dels problemes de neteja que es pateixen a la zona.

El portaveu del grup municipal del PP a Badalona, Miguel Jurado, se suma a les queixes dels encantistes i lamenta que durant les hores de mercat “costi localitzar una patrulla de la Guàrdia Urbana”. Jurado apunta que cal abordar amb més contundència el problema dels manters “perquè són competència deslleial i perquè creen problemes d'inseguretat”. La setmana passada es va detenir un venedor als encants de Montigalà, a Badalona.

LA XIFRA

35
manters
es comptaven ahir, entre les dotze i la una del migdia, als encants de Badalona i Sant Adrià de Besòs

LA FRASE

Ja fa setmanes que vénen molts venedors il·legals. Marxen si veuen la policia però més tard hi tornen
Rafael González
president de l'associació de marxants de sant adrià

“Hi ha la venda il·legal de sempre, ni més ni menys”

El tinent d'alcalde de l'àrea Badalona Pròspera i Sostenible, Àlex Mañas (ICV-EUiA), defensa que la venda ambulant que existeix als encants de la ciutat (dimecres, divendres i dissabtes) “és exactament la que hi ha hagut sempre, ni més ni menys, i són casos puntuals sobre els quals ja es fa pressió a través de la Guàrdia Urbana”. Respecte l'aparició de manters als els dimarts, Mañas recorda que és exclusivament territori de Sant Adrià de Besòs.

Segons l'associació de marxants, al setembre hi ha prevista una reunió entre les dues ciutats veïnes per tractar dels problemes que afecta el sector i, en concret, la cita dels dimarts. El regidor badaloní, però, no només no en té constància sinó que assegura que no existeix cap comissió de la qual formin part les dues ciutats. Els marxants, per la seva banda, tenen l'esperança que els dos municipis tractin el problema de les xeringues que es troben sota l'autopista, a l'hora que munten les paradetes, i que provenen de drogaadictes que fan servir la zona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia