ELS PROTAGONISTES
Cassà vol marcar perfil propi des de la tradició
S’ha buscat la participació en la política municipal
L’acció de govern se centra en el pla de mobilitat i la promoció econòmica
Destaquen el canvi radical i l’aposta ferma amb festivals com ara Càntut
Què cal fer amb la plaça de la Coma? S’ha acordat amb els comerciants tancar-la al trànsit unes hores el diumenge al matí
Les AMPA de les dues escoles animen l’Ajuntament a assumir una gestió compartida als menjadors escolars
Música, suro i Gavarres. Són els trets identitaris de Cassà de la Selva , una vila que sobrepassa els 10.000 veïns (10.231 habitants segons dades de l’Idescat del 2017) i que en els últims anys busca marcar perfil propi a la comarca del Gironès. “Es respira més optimisme i hi ha més participació en les activitats que es realitzen”, destaca Pere Bosch, president d’Amics de la Sardana des del gener de l’any passat, entitat que organitza un dels esdeveniments més emblemàtics i tradicionals de la festa major de Cassà: la Nit dels Músics. Bosch explica que com a associació han notat “molt el canvi de consistori” en el sentit d’una comunicació i relació molt fluides, una política de “col·laboració” que els demana l’opinió i de construir xarxa amb altres entitats cassanenques. Pere Bosch assenyala la figura del regidor de Cultura, Josep Ferrer, com a artífex d’aquesta revitalització cultural de Cassà amb festivals com ara el Càntut i les Nits a la Coma i una programació teatral estable. Bosch diu que també hi ha afavorit la conjuntura econòmica, tot i que recorda que hi ha d’haver voluntat, i no només diners, a emprendre iniciatives. Sobre el canvi significatiu en l’àmbit cultural i la participació més activa dels cassanencs en les activitats d’una vila amb gran riquesa en el teixit associatiu, hi coincideix Àlex Font, de la junta de la comissió de Festes.
La Fira del Tap vol promoure turísticament, divulgar el patrimoni surer i visibilitzar la importància de la indústria surera a la vila. Accions com ara la Fira del Tap han ajudat, segons Joan Puig, el director general d’Oller i president de l’Associació d’Empresaris Surers (Aecork), “a prendre més consciència dins de la demarcació de l’existència d’aquest sector industrial i, sobretot, del que representa en la preservació del bosc”. Puig destaca els esforços que fa Cassà, que des de sempre ha tingut un gran pes tant pel que fa a volum d’empreses com d’ocupació de treballadors. Els empresaris surers demanen als polítics “racionalitzar entre Cassà i Palafrugell, que polaritzen el sector, aquesta visibilitat que ha de tenir la indústria surotapera a la demarcació gironina”.
La millora de les ràtios, tot i que és fora les competències municipals, és una de les demandes de les associacions de famílies que, els últims anys, s’han mobilitzat per aconseguir millores en les instal·lacions, com és el cas de l’escola Puig d’Arques. El president de la seva AMPA, Quim Gubau, i la presidenta d’AFA Escola Aldric, Elisenda Franch, valoren positivament l’esforç que s’ha fet a posar l’educació al centre del projecte municipal amb iniciatives com ara l’adhesió a la xarxa de pobles i ciutats educadores, l’elaboració d’un pla educatiu, el projecte de municipi lector i l’atenció als infants amb risc d’exclusió social. Pensen, però, que falta camí per fer en relació amb les beques en les extraescolars o reforçant accions per fer una escola encara més inclusiva. De mancances, han posat sobre la taula la necessitat d’un espai, tipus centre cívic, biblioteca o ludoteca, que serveixi com a punt de trobada familiar. En relació amb la gestió dels menjadors escolars, animen l’Ajuntament “a fer un pas endavant i assumir-ne una gestió directa amb la participació de les AMPA”.
El president de la UD Cassà, Miquel Clapés, també comparteix l’opinió d’altres entitats d’un “Ajuntament que escolta”. Clapés hi afegeix que “s’ha preocupat de l’esport i hi ha invertit diners”. Recorda la tossuderia del consistori a solucionar les deficiències de la gespa nova del camp de futbol, que s’havia instal·lat just fa tres anys.
El tancament al trànsit de la plaça de la Coma és la patata calenta de l’equip de govern de Martí Vallès (ERC). L’alcalde explica que la ciutadania majoritàriament els va fer arribar tancar-la els diumenges al matí i així no tenia afectació amb els comerços: “Escoltant tothom vam concloure que l’hauríem de mantenir tancada quatre hores, de deu a dues els diumenges al matí.” Jordi Tubert, president de la Unió de Botiguers, destaca que després d’un “any conflictiu” i de moltes reunions es mostra satisfet de l’acord arribat per cinc anys, tot i que reconeix que “s’ha ajornat el problema cinc anys”. Recalca que convertir en zona de vianants la plaça de la Coma i els carrers adjacents s’ha de repensar com un projecte global, amb “pàrquing a prop, jocs infantils...” La Unió de Botiguers assenyala també que el consistori ha escoltat les peticions del petit comerç i fruit d’aquesta entesa es posarà en marxa un pla de dinamització comercial d’un poble que, segons defineix Tubert, “ ha deixat de caure i comença a pujar”. La campanya de promoció, que inclourà minuts de pàrquing gratuïts i cartells a l’entrada, vol captar compradors veïns. “Volem ser capital comercial, de referència de la zona, dels pobles de Campllong, Llambilles, Riudellots, Sant Andreu Salou”, va destacar.
En les últimes eleccions, ERC va arrabassar l’alcaldia a CiU per només cinc vots: era el primer cop que Martí Vallès es presentava a l’alcaldia, tot i que el 2007 i el 2011 havia format part de la llista d’ERC. L’alcalde destaca la participació ciutadana, la transparència i la comunicació com a eixos d’aquests tres anys. La participació ciutadana activa s’exemplifica amb el pla estratègic Cassà del 2025 , en què els veïns i entitats han pogut dir quin poble de futur volen. El pressupost participatiu és una altra mostra. “ Ens hem assegut a parlar amb sectors i entitats per dinamitzar-los... des del comerç, també s’han fet reunions amb les entitats juvenils, comerços, surers...”, explica amb relació al tarannà dialogant. Els reptes de futur són la promoció econòmica, amb la creació per primer cop d’un equip que ha iniciat una borsa de treball, formació i convenis amb els municipis veïns. D’aquí a poc enllestiran una base de dades del polígon industrial que els ajudarà a l’hora d’oferir-lo a empreses que s’hi vulguin implantar. De la problemàtica dels aparcaments, dins un pla de mobilitat, es remet a diverses ampliacions de places públiques fetes durant la legislatura i ara a la zona esportiva. Rigor pressupostari i continuar aplicant mesures “d’alleujament fiscal amb relació a l’IBI” són altres compromisos.
El cap de l’oposició, Robert Mundet (PDeCAT), reivindica “l’esforç titànic” de reduir el deute quan eren en el govern amb un context molt diferent. Amb relació a accions concretes, Mundet és crític amb la compra de la finca Can Frigola: “ara era innecessari”, i recorda que hi ha altres equipaments que s’han d’acabar de polir, com ara el segon pis de Can Trinxeria. Segons l’oposició la manca d’aparcament es podria resoldre comprant parcel·les a un preu assequible i no amb convenis amb particulars. Per Mundet el “comerç local està molt tocat” i no comparteix el tancament al trànsit de la plaça de la Coma: “No té cap lògica tancar-la al trànsit quan no s’hi fa cap acte i perds una vintena d’aparcaments.” Entre els projectes que proposa, hi ha canviar l’entrada del poble i revifar un polígon industrial, com els municipis pròxims.
Les frases
"L'ajuntament té bones intencions, sembla que anem per bon camí amb la posada en marxa del pla de dinamització comercial d'un poble que ha deixat de caure i comença apujar"
Joan Tubert. President de la Unió de Botiguers
"Hem posat sobre la taula la mancança d'un espai públic municipal, tipus centre cívic, biblioteca infantil o ludoteca que sigu un espai de relació amb les famílies sense fer diferències per la condició social i econòmica"
Elisenda Franch i Quim Gubau. Presidenta AFA Escola Aldri i President AMPA Escola Puig d’Arques
"És un ajuntament que escolta i es preocupa per l'esport en la mesura que poden solucionen problemes. Ara ens falta espai perquè hem passat de 220 nanos a pràcticament 350 amb una aposta pel futbol femení. Hi ha el projecte a mig termini d'un camp de futbol 7"
Miquel Clapés. Presidenta UD Cassà de la Selva