RAMON ROQUÉ
ALCALDE DE SANT JOAN DE LES ABADESSES
“S’ha mantingut l’esperit de poble”
L’alcalde remarca la feina institucional i la de la societat civil conjuntament per anar superant les problemàtiques sorgides amb el coronavirus
L’ajuda als afectats per ERTO i a les empreses són les prioritats
Imaginació i implicació.
La voluntat de fer poble s’ha traduït, a Sant Joan, en iniciatives molt originals, destaca l’alcalde. Algunes entitats, com ara l’AMPA, la Unió de Botiguers i el CE Abadessenc, han emès per les xarxes missatges positius, s’han fet actuacions des de casa promogudes pel SAT Teatre Centre, els grallers han tocant des dels balcons...
La Covid-19 va deixar carrers buits i serveis parats, i l’alcalde explica com van viure els primers moments i com han anat superant la situació. Destaca la implicació que hi ha de l’Ajuntament, d’entitats i de particulars.
Com afecta la Covid-19 el dia a dia del poble?
Ha canviat moltíssim. Els carrers han quedat buits durant setmanes, la sensació ha estat d’estranyesa i de tensió per la incertesa d’aquesta situació, però també és veritat que, a través de les xarxes socials i de les activitats que s’han pogut anar fent d’una forma diferent, s’ha mantingut l’esperit de poble, de comunitat, amb iniciatives que han reflectit la voluntat dels veïns de tirar endavant conjuntament com a poble.
Alguna problemàtica específica?
Per la situació geogràfica de Sant Joan i les seves dimensions, l’afectació ha estat la generalitzada a Catalunya. Això s’ha traduït en una paràlisi de l’activitat econòmica i social en el seu conjunt, a excepció d’aquelles activitats més importants que han pogut seguir treballant tot i veure reduït el volum de facturació. A banda de les mesures econòmiques que s’estan gestant, vam voler acompanyar el comerç local fent una guia de comerços oberts i el tipus de servei que oferien. Ara, l’estem actualitzant i fins i tot hem creat una aplicació específica amb la Unió de Botiguers.
Els serveis han funcionat?
A la nostra vila, i al Ripollès en general, els serveis assistencials han suportat la situació, tot i que, en alguns moments, tant el Consorci de Serveis Socials i Família, que ens gestiona els serveis socials, com els serveis de salut, el centre de salut local i l’hospital de Campdevànol han hagut de treballar al límit de les seves possibilitats. Però els professionals han compensat amb esforç personal les mancances del sistema.
Quines necessitats hi ha?
Per la Covid-19 i sobretot a l’aturada de l’economia, hi ha un nombre considerable de persones afectades per l’atur o per un ERTO, això sense comptar amb totes les persones autònomes que no han pogut treballar aquests mesos, petites activitats econòmiques, comerços... A part, hi ha el gros de persones vulnerables per edat o perquè tenen vulnerabilitat econòmica en condicions normals. Per tant, més que mai, la gestió municipal s’ha d’esmerçar a fer seguiment de totes aquestes situacions per ajudar en la mesura de les nostres possibilitats.
Com s’organitza el voluntariat?
Hem tingut la sort de comptar amb molt voluntariat, tan pel què fa a suport de persones a títol individual com en grup, de suport a la manutenció de les persones més vulnerables. Des del primer moment, un grup de voluntaris van coordinar-se amb els serveis socials per distribuir alimentació a la gent més necessitada. També hem tingut un grup de cosidores voluntàries que ens han proporcionat mascaretes per adults i per als nens de tot el poble. A part de fer-ne milers per a hospitals i serveis assistencials. En aquesta qüestió, també destacaria les donacions voluntàries d’empreses locals que ens han proporcionat material de protecció, com ara les entitats del poble que ens han fet aportacions econòmiques per a despeses relacionades amb la Covid-19.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.