Administracions

Ruta europea pel suro

Cassà de la Selva, Morellàs i Agullana promouen un ruta europea del suro

Es crearà una DO local per a les ampolles amb taps de suro fets als municipi

Una gran giratori amb temàtica surera, primera pedra del projecte

L'Ajuntament de Cassà de la Selva impulsa un innovador pla de potenciació de la indústria del suro des de la part històrica, focalitzada amb el tap, on s'hi preveu la creació d'una DO local i una ruta transfronterera, entre altres actuacions. Precisament, una de les apostes per promocionar aquesta línia d'acció té com a element la Fira de Santa Tecla, que se celebra aquest cap de setmana i que té com a fil conductor el matrimoni entre el tap de suro i el vi.

L'objectiu de la iniciativa és que Cassà, que ha hagut d'afrontar un dur pla de sanejament i vol situar-se en el mapa i descobrir les seves potencialitats. L'alcalde, Martí Vallès, explica que fins al moment no s'han sabut o no s'han pogut promocionar, però “això ha de canviar”. La punta de llança és la redacció d'un projecte europeu de la ruta del suro, presentat junt amb els municipis de Morellàs i Agullana, amb l'objectiu principal de potenciar el món del suro a l'espai transfronterer que els uneix amb la Catalunya del Nord.

Reivindicar el tap

És, doncs, una aposta centrada en la indústria surera, i més concretament en el tap de suro, que vol reivindicar la seva història. I no és per menys i més si es pren com a referent Palafrugell. Aquest municipi del Baix Empordà ha sabut concentrar els organismes institucionals que giren al voltant del suro: l'Institut Català del Suro, Aecork, Retecork o el Museu del Suro, però a la vegada ha preservat la part cultural i institucional de la indústria suro-tapera.

Des del 1760

El pla, en la seva primera fase, contempla desenvolupar-lo en quatre anys, potenciant gastronomia, cultura i història, ja que es té constància de la presència dels suro des del 1760.

Vallès recorda que “actualment hi ha una vintena d'empreses que treballen a Cassà, les quals donen feina a unes cinc-centes persones”, les quals fan que hi hagi “la producció de taps de suro més important d'Espanya, però el més important és la gran qualitat dels taps de suro que s'hi produeixen”. Per això, tot i que el municipi, concentra la part més empresarial de la indústria suro-tapera, una visió més històrica, si més no a Cassà, s'ha deixat de banda pel que fa referència a eina de promoció del municipi. Ara això ja està canviant. La prova és la rotonda a la C-65, un projecte que es va inaugurar a final del passat mandat. Dissenyada per Juan Pablo Paz, compta amb taps de suro de més dos metres.

500
persones
són les que actualment treballen a les empreses sures a Cassà.
19
empreses
sureres estan actualment operatives amb una important producció de taps.
MARTÍ VALLÈS

“Estem davant d'un plantejament de futur per a Cassà i el Gironès”

J.T

L'alcalde de Cassà de la Selva, Martí Vallès, explica en aquesta entrevista que el municipi té la necessitat de promocionar-se. Segons remarca, fins ara no s'ha sabut o no s'ha pogut fer-ho, i això cal canviar-ho. Per donar a conèixer la població es vol apostar per la indústria suro-tapera, que té operatives al municipis una vintena d'empreses, focalitzant-se amb el tap.

Què es vol aconseguir amb aquest projecte?
En primer lloc, destacar que estem davant d'un projecte de mandat, però volem que tingui més abast. El que volem és potenciar el suro com un dels elements per donar a conèixer el nostre poble, que pensem que és clau al Gironès. Crec que estem davant d'un plantejament de futur molt seriós. Volem també recuperar la memòria del fet històric, la importància antropològica i paisatgística de l'explotació de la sureda, la industrialització i l'exportació del tap de suro.
Cassà és el gran desconegut?
Certament. Per això el que volem és aconseguir que Cassà sigui una marca, amb la creació de la Denominació d'Origen (DO) de Cassà. Aquest és, certament, un projecte a nivell local, però el que pretén és que les ampolles de vi tapades amb taps fets a Cassà entrin a formar part d'aquesta denominació d'origen local. El projecte es a desenvoluparè a partir de l'any 2016.
Una iniciativa que té actius amb una potent indústria en el si del Gironès.
Mantenim una producció de taps de suro que m'atreviria a dir que és de les més importants del món. Per això volem donar-hi una importància superior de la que li hem donat fins ara. Hem de destacar la rotonda, que es va fer en el passat mandat, on es poden veure uns grans taps de suro. Això ens permet situar-nos, i és un començament. Ens serveix com a la primera foto del que volem fer.
Quines són les eines?
La ruta del suro és un projecte essencial per començar i el projecte amb Morellàs i Agullana és una part capital. Volem impulsar activitat per promocionar el tap i comptem amb la Fira de Santa Tecla. D'entrada, i en un primer estadi, serà un lloc perfecte per començar a treballar. No es variarà el sentit de la fira, però sí que s'hi incorporaran elements del projecte per començar-hi a treballar com ara, jornades gastronòmiques centrades en el raïm, tastets de productes vinculats també amb el raïm, tallers sensorials de vins i suro, activitats infantils vinculades amb el vi i el suro, la presentació del programa Cap de suro de Ràdio Cassà, que tracta temes del tap de suro, o una mostra de cellers de la DO Empordà.

La Fira de Santa Tecla, un molt bon aparador

Tot projecte té un punt de partida, si més no pel que fa referència a la seva difusió. Aquest serà el cas de la Fira de Santa Tecla, que va començar ahir i que s'allargarà tot el cap de setmana, tenint com a dia més fort el diumenge. El programa és atapeït i inclou les jornades gastronòmiques del raïm, tallers sensorials de suro i el vi de la DO Empordà, mostra de cellers de la DO Empordà i tallers infantils de sabó de vi de la DO Empordà, entre molts altres actes. La fira també tindrà un toc solidari avui amb el Xaropclown, els pallassos de l'hospital de Girona, que se celebrarà al llarg de tot el dia.

La fira té, en aquesta edició, més de cinquanta paradistes, el doble que l'any passat, i amb un centenar de nens i nenes de Cassà i pobles veïns apuntats per participar en el Petit Botiguer de diumenge al matí, que tindrà lloc al barri vell del poble.

L'alcalde de Cassà, Martí Vallès, remarca que “la Fira de Santa Tecla pren així un nou aire perquè “vol ser una plataforma per promocionar les polítiques de promoció del suro” –vegeu entrevista–. La filosofia d'aquest canvi es resumeix, segons Vallès, en “barrejar tradició i modernitat per aconseguir una fira atractiva per als cassanencs i per a gent de fora del poble”. La Fira de Santa Tecla de Cassà, que data del segle XV, s'ha reinventat, doncs, per a convertir-se en la fira de referència del poble a través de potenciar trets distintius com ara el tap de suro fet per empresaris locals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.