Administracions

L'Ametlla de Mar és el poble més endeutat de Tarragona

Cada veí haurà de pagar una mitjana de 2.449 euros per eixugar-ne el deute

La demarcació té l'endeutament per càpita més alt de Catalunya

Reus i Tarragona estan entre les quatre ciutats del país que deuen més diners

Reus, Tar­ra­gona, el Ven­drell, Cam­brils i Tor­tosa són, per aquest ordre, els cinc muni­ci­pis de la demar­cació amb més deute públic muni­ci­pal. Tot i així, la llista de pobla­ci­ons amb més endeu­ta­ment per càpita l'encapçala una altra loca­li­tat, l'Amet­lla de Mar, que deu 17,6 mili­ons, una mit­jana de 2.449 euros per cada un dels 7.183 habi­tants segons dades de l'Ins­ti­tut d'Estadística de Cata­lu­nya (Ides­cat, 2015).

Segons dades publi­ca­des recent­ment pel Minis­teri d'Hisenda i Admi­nis­tra­ci­ons Públi­ques, dues pobla­ci­ons més amb pocs habi­tants sobre­sur­ten a la clas­si­fi­cació de muni­ci­pis més endeu­tats per càpita de Tar­ra­gona.

Un d'aquests és Cunit, amb un endeu­ta­ment de 29 mili­ons a repar­tir entre 11.883 veïns, cosa que equi­val a una des­pesa de 2.447 euros per habi­tant. L'altre cas des­ta­cat és el de Crei­xell, on l'endeu­ta­ment és de 8,2 mili­ons que, divi­dits entre els 3.492 veïns del muni­cipi, és d'un deute per càpita de 2.350 euros.

En canvi, Reus i el Ven­drell són les dues úniques ciu­tats que també es tro­ben a la llista dels muni­ci­pis més endeu­tats per càpita. Pel que fa a la capi­tal del Baix Camp, el deute se situa en els 2.146 euros per habi­tant. Per la seva banda, a la capi­tal del Baix Penedès el deute per per­sona és de 2.092 euros.

La deli­cada situ­ació econòmica d'aques­tes pobla­ci­ons con­trasta amb la que tenen la tren­tena de loca­li­tats de la demar­cació que, segons el Minis­teri d'Hisenda, no tenen endeu­ta­ment, com ara Cons­tantí, Ascó, Flix i la Bis­bal de Fal­set.

De les més endeu­ta­des

A escala glo­bal, els muni­ci­pis tar­ra­go­nins són els segons més endeu­tats de Cata­lu­nya (864 mili­ons d'euros). I els resul­tats encara són pit­jors si només es té en compte el deute per càpita, ja que en aquest cas la demar­cació de Tar­ra­gona és la pri­mera del país; cada tar­ra­goní haurà de pagar 1.091 euros per eixu­gar-ne el deute.

D'aquests 864 mili­ons de deute que hi ha a la demar­cació, una gran part per­tany a les admi­nis­tra­ci­ons locals de Reus i Tar­ra­gona, que en deuen 398, gai­rebé la mei­tat (46%) de l'endeu­ta­ment de les comar­ques tar­ra­go­ni­nes. De fet, Reus i Tar­ra­gona són, res­pec­ti­va­ment, la segona i la quarta ciu­tat més endeu­tada de tot Cata­lu­nya. La pri­mera és Bar­ce­lona, i la ter­cera, Ter­rassa.

Pel que fa a la resta de ciu­tats tar­ra­go­ni­nes amb més endeu­ta­ment, el Ven­drell és la que en té més (76 mili­ons a final del 2015). Cam­brils va superar per poc els 44 mili­ons, i Tor­tosa va arri­bar a final d'any amb 42 mili­ons de deute públic. A altres ciu­tats impor­tants, com Salou, l'endeu­ta­ment muni­ci­pal va ser força infe­rior i es va situar en prop de 13 mili­ons d'euros.

LES XIFRES

1.091
euros
és el que cada veí de la demarcació hauria de pagar per eixugar l'endeutament que contrauen els municipis.
3
pobles
dels cinc amb el deute públic per càpita més alt són els que tenen menys de 12.000 habitants.

Més d'un centenar de municipis no tenen cap deute

Els municipis d'Aguilar de Segarra (6.154 euros), Capolat (5.315 euros), Pujalt (4.126 euros) i Ogassa (4.000 euros) són els que registren un deute públic municipal per càpita més alt de Catalunya, segons les dades del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, creuades amb el padró municipal de l'Idescat del 2015. Els tres primers municipis pertanyen a la demarcació de Barcelona, i Ogassa pertany a la de Girona.

En termes absoluts, els municipis més endeutats són Barcelona (amb un deute de 836,1 milions d'euros), seguit de Reus (221,5 milions), Terrassa (180,1 milions), Tarragona (176,5 milions), Lleida (174,5 milions), Mataró (127,8 milions), l'Hospitalet de Llobregat (107,1 milions), Sabadell (93,7 milions), Badalona (90,4 milions), i Vilanova i la Geltrú (84,2 milions).

Per contra, segons les dades d'Hisenda recollides per l'Agència Catalana de notícies (ACN), hi ha més d'un centenar de municipis a tot Catalunya que no registren cap deute i n'hi ha a totes quatre demarcacions. La majoria són petites poblacions com Sant Agustí de Lluçanès, Fulleda, Sant Sadurní d'Osormort, Santa Maria de Merlès, Torroja del Priorat, Rupit i Pruit, i Gisclareny, entre d'altres. Però també hi ha poblacions mitjanes que mantenen els seus comptes públics sense cap deute, com ara Gurb, Fornells de la Selva, Sant Martí Sarroca, la Granada, Constantí, el Bruc i Avinyó, entre d'altres.

Totes les ciutats de més de 10.000 habitants tenen deutes, però les que en tenen menys per habitant són Abrera (1,82 euros per càpita), Sant Pere de Ribes (4,31) i Montgat (4,43).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.