Medi ambient

empresa

Llum natural en una de les sales de control de Repsol

Una tecnologia pionera permet tenir llum natural durant les vuit hores de treball

El sistema té per objectiu millorar el benestar dels operadors

La sala de control 24 hores de polipropilè del complex industrial de Repsol a Tarragona ja disposa d'un sistema de llum natural. L'empresa Ledmotive –una empresa emergent avalada per la Fundación Repsol– el va instal·lar el mes de novembre passat. Aquesta nova tecnologia té com a objectiu traslladar el dinamisme de la llum natural durant les vuit hores de la jornada laboral. El sistema es caracteritza per l'augment de la sensació de benestar i proporciona una atmosfera adequada per millorar el rendiment, la concentració i la motivació dels treballadors, respectant els seus ritmes circadiaris en cada torn de treball. La directora general de Ledmotive, Meritxell Carreras, va explicar que “la llum no només serveix per veure-hi sinó que impacta sobre la nostra biologia”. Carreras va avançar que, en relació amb el benestar dels treballadors, “ ja es veuen millores”, i quan faci un any que estigui en funcionament valoraran també “la productivitat”. La sala de control és un lloc idoni ja que no disposa de finestres per motius de seguretat.

LA XIFRA

800
euros
és el cost de cada llum que s'ha instal·lat a la sala de control de Repsol.

Funcionament dels llums

Els llums han estat programats per seguir una seqüència d'il·luminació adaptada al torn de treball proporcionant una llum dinàmica en funció de l'hora de treball.

El sistema és autònom, reconeix l'hora en temps real i emet la seqüència d'il·luminació definida per a aquell espai de temps, i envia la informació als llums perquè reprodueixin de forma automàtica l'espectre de llum desitjat.

El cost de cada llum és d'uns 800 euros i a la sala de control se n'hi han instal·lat una trentena, tot i que en un futur està previst instal·lar-ne en altres sales de control de Repsol. Es tracta d'un avenç que també es podria incorporar en museus –com ja s'ha fet a la National Gallery– o aplicar en el sector del cinema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia