Medi ambient

Medi ambient

Primeres restriccions d’aigua per la sequera

Prats de Lluçanès tanca fonts i deixa de regar i Sant Feliu Sasserra emet un ban perquè no es malbarati aigua

Tornen els camions cisterna a Castellolí

L’epi­sodi de sequera que viu el país ha moti­vat les pri­me­res res­tric­ci­ons a les comar­ques cen­trals. L’Ajun­ta­ment de Prats de Lluçanès ha dei­xat de regar els jar­dins, ha tan­cat les fonts públi­ques i té pre­vist eme­tre un ban per recla­mar als veïns que no omplin pis­ci­nes i que no reguin jar­dins. També l’alcalde de Sant Feliu Sas­serra, Joan Ramon Soler, ha fet públic un ban en què demana que no es mal­ba­rati aquest recurs escàs. A més, Cas­te­llolí torna a abas­tir-se aquest estiu amb cami­ons cis­terna.

Segons l’Agència Catalna de l’Aigua (ACA), les dar­re­res plu­ges inten­ses que hi va haver al país que van per­me­tre omplir els aqüífers van ser la tar­dor del 2015. D’ales­ho­res ençà, a Cata­lu­nya vivim un període sec, amb poques pre­ci­pi­ta­ci­ons. Ara a l’estiu, a això s’ha afe­git l’incre­ment del con­sum d’aigua –per a recs de camps però també per ús par­ti­cu­lar, com ara les pis­ci­nes–. Tot això fa que les reser­ves d’aigua bai­xin. Ahir els pan­tans eren al 62,5% de la capa­ci­tat. Els embas­sa­ments del Ter eren al 61,9% i els del Llo­bre­gat, al 72,3%. En total, al país hi ha 434,59 hectòmetres cúbics d’aigua, una xifra que és infe­rior a la que hi havia per les matei­xes dates els dar­rers deu anys. La situ­ació no és tan greu com ho va ser en la dar­rera sequera impor­tant, la de 2008, ni tan crítica com en d’altres punts de l’Estat espa­nyol. De manera glo­bal hi ha aigua garan­tida, però mal­grat tot l’ACA adver­teix que, si no plou de forma abun­dant a la tar­dor i a la pri­ma­vera, la situ­ació pot empit­jo­rar. Per això reco­mana un con­sum de l’aigua el màxim de res­pon­sa­ble.

Un dels punts on la sequera ja com­porta pro­ble­mes és a la riera de Merlès –entre el Ber­guedà i Osona– i alguns ajun­ta­ments comen­cen a pren­dre mesu­res, fet que l’ACA aplau­deix. Els sis alcal­des que for­men part de la Man­co­mu­ni­tat d’Aigua de la Riera de Merlès es reu­ni­ran demà per ana­lit­zar la situ­ació de l’aqüífer –a mínims– i pren­dre deci­si­ons.

Men­tres­tant, l’Ajun­ta­ment de Prats de Lluçanès ja ha emès un comu­ni­cat en què anun­cia que des de la set­mana pas­sada ha dei­xat de con­su­mir aigua per regar els espais públics i que ha tan­cat les fonts públi­ques perquè “la reserva d’aigua de la bassa d’on s’abas­teix la xarxa pública muni­ci­pal, així com els altres muni­ci­pis de la Man­co­mu­ni­tat d’Aigües de Merlès, té uns nivells molt bai­xos”. L’alcalde de Prats, Isaac Peraire, va expli­car ahir a aquest diari que la mesura s’ha pres perquè l’estat de la riera és “llas­timós” i “molt depri­ment”. El con­sis­tori vol estal­viar aigua i també cons­ci­en­ciar els veïns que cal fer un bon ús d’aquest recurs. De fet, l’alcalde pre­para un ban per als pròxims dies en què farà “una reco­ma­nació més seri­osa” pel que fa al con­sum pri­vat, perquè no s’omplin pis­ci­nes ni es reguin jar­dins.

Per part seva, l’alcalde de Sant Feliu Sas­serra, Joan Ramon Soler, ha emès un ban en què demana als veïns que no mal­ba­ra­tin aigua. En con­cret, l’edicte avisa: “L’absència de pluja i l’ ele­vada tem­pe­ra­tura fa que la reserva d’aigua a la bassa d’on s’abas­ten les xar­xes públi­ques muni­ci­pals pre­sen­tin uns nivells molts bai­xos. Davant aquesta situ­ació, us dema­nem que feu un bon ús de l’aigua i evi­teu en la mesura que sigui pos­si­ble el seu mal­ba­ra­ta­ment.”

50.000 m³ al dia

En el cas de Cas­te­llolí, l’epi­sodi de sequera ha fet que el muni­cipi torni a recórrer als cami­ons cis­terna per abas­tar-se perquè els dos pous d’on extreu aigua el muni­cipi estan a mínims. L’alcalde de la població, Joan Serra, explica que fa un parell d’anys que periòdica­ment han de recórrer a aquest sis­tema i l’any pas­sat l’Ajun­ta­ment va gas­tar en cis­ter­nes d’aigua 55.000 euros (dels quals l’ACA n’ha sub­ven­ci­o­nat 20.000). El dar­rer epi­sodi va començar entre maig i juny i d’ales­ho­res ençà el muni­cipi es torna a abas­tar amb cami­ons cis­terna. Cada dia arri­ben al muni­cipi ano­ienc cinc cami­ons, amb un total de 50.000 m³ d’aigua per al con­sum dels veïns. Segons l’alcalde, la sola sor­tida a la situ­ació és la “con­nexió pre­vista amb l’embas­sa­ment de la Llosa del Cavall”. Serra asse­gura: “Nosal­tres hem fet tots els deu­res, ho tenim tot a punt i pre­pa­rat i la sola cosa que falta és que entri en fun­ci­o­na­ment el dipòsit d’Igua­lada. Teníem la pro­mesa que seria abans de l’estiu, però l’ACA ens diu que ens n’anem a novem­bre o desem­bre. Espe­rem.”

Segons l’Agència Cata­lana de l’Aigua, en el pri­mer semes­tre de l’any 18 muni­ci­pis cata­lans han dema­nat sub­ven­ci­ons per con­trac­tar cami­ons cis­terna per poder-se abas­tar. L’any pas­sat, una cin­quan­tena d’ajun­ta­ments o bé van dema­nar aquesta ajuda o bé van recla­mar diners per fer obres per garan­tir el sub­mi­nis­tra­ment. L’ACA obre dues con­vo­catòries l’any per aju­dar econòmica­ment els ajun­ta­ments amb falta de recur­sos hídrics.

Cabal baix al Ter

L’epi­sodi de sequera també ha fet que l’Agència Cata­lana de l’Aigua ordenés la set­mana pas­sada aug­men­tar el cabal d’aigua que s’alli­bera del sis­tema d’embas­sa­ments de Sau i Sus­queda perquè creixi el nivell d’aigua al tram final del riu Ter. El riu té a la desem­bo­ca­dura el cabal més baix dels dar­rers tres anys, prop del nivell extrem asso­lit en el greu epi­sodi de sequera de l’any 2008. La decisió s’ha pres per garan­tir un cabal mínim encara que el nivell dels embas­sa­ments tam­poc és en una situ­ació òptima.

Des del mes de juny tornem a necessitar camions cisterna. L’any passat vam gastar 55.000 euros
Joan Serra
alcalde de castellolí
Els alcaldes de la mancomunitat de la riera de Merlès ens reunirem per analitzar la situació
Isaac Peraire
alcalde de prats de lluçanès

Alt risc d’incendi, però amb previsió de pluges

Segons els Agents Rurals , a la Catalunya Central encara hi havia ahir un alt risc d’incendi. De fet, la temperatura ahir va ser alta, però tendirà a la baixa i sembla que l’estiu arriba a la seva fi. De fet, segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya, la temperatura continuarà baixant de manera significativa i s’espera un canvi de temps important. Per avui ja s’espera més nuvolositat i a partir de demà es preveu pluja a qualsevol punt del país, que pot anar acompanyada de tempesta i calamarsa o pedra. De fet, hi ha un avís per risc moderat de pluja intensa. L’acumulació de precipitació en 24 hores localment podria superar els 50 litres per metre quadrat. A més, amb vista a divendres, la temperatura baixarà de valent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.