Medi ambient
Primeres restriccions d’aigua per la sequera
Prats de Lluçanès tanca fonts i deixa de regar i Sant Feliu Sasserra emet un ban perquè no es malbarati aigua
Tornen els camions cisterna a Castellolí
L’episodi de sequera que viu el país ha motivat les primeres restriccions a les comarques centrals. L’Ajuntament de Prats de Lluçanès ha deixat de regar els jardins, ha tancat les fonts públiques i té previst emetre un ban per reclamar als veïns que no omplin piscines i que no reguin jardins. També l’alcalde de Sant Feliu Sasserra, Joan Ramon Soler, ha fet públic un ban en què demana que no es malbarati aquest recurs escàs. A més, Castellolí torna a abastir-se aquest estiu amb camions cisterna.
Segons l’Agència Catalna de l’Aigua (ACA), les darreres pluges intenses que hi va haver al país que van permetre omplir els aqüífers van ser la tardor del 2015. D’aleshores ençà, a Catalunya vivim un període sec, amb poques precipitacions. Ara a l’estiu, a això s’ha afegit l’increment del consum d’aigua –per a recs de camps però també per ús particular, com ara les piscines–. Tot això fa que les reserves d’aigua baixin. Ahir els pantans eren al 62,5% de la capacitat. Els embassaments del Ter eren al 61,9% i els del Llobregat, al 72,3%. En total, al país hi ha 434,59 hectòmetres cúbics d’aigua, una xifra que és inferior a la que hi havia per les mateixes dates els darrers deu anys. La situació no és tan greu com ho va ser en la darrera sequera important, la de 2008, ni tan crítica com en d’altres punts de l’Estat espanyol. De manera global hi ha aigua garantida, però malgrat tot l’ACA adverteix que, si no plou de forma abundant a la tardor i a la primavera, la situació pot empitjorar. Per això recomana un consum de l’aigua el màxim de responsable.
Un dels punts on la sequera ja comporta problemes és a la riera de Merlès –entre el Berguedà i Osona– i alguns ajuntaments comencen a prendre mesures, fet que l’ACA aplaudeix. Els sis alcaldes que formen part de la Mancomunitat d’Aigua de la Riera de Merlès es reuniran demà per analitzar la situació de l’aqüífer –a mínims– i prendre decisions.
Mentrestant, l’Ajuntament de Prats de Lluçanès ja ha emès un comunicat en què anuncia que des de la setmana passada ha deixat de consumir aigua per regar els espais públics i que ha tancat les fonts públiques perquè “la reserva d’aigua de la bassa d’on s’abasteix la xarxa pública municipal, així com els altres municipis de la Mancomunitat d’Aigües de Merlès, té uns nivells molt baixos”. L’alcalde de Prats, Isaac Peraire, va explicar ahir a aquest diari que la mesura s’ha pres perquè l’estat de la riera és “llastimós” i “molt depriment”. El consistori vol estalviar aigua i també conscienciar els veïns que cal fer un bon ús d’aquest recurs. De fet, l’alcalde prepara un ban per als pròxims dies en què farà “una recomanació més seriosa” pel que fa al consum privat, perquè no s’omplin piscines ni es reguin jardins.
Per part seva, l’alcalde de Sant Feliu Sasserra, Joan Ramon Soler, ha emès un ban en què demana als veïns que no malbaratin aigua. En concret, l’edicte avisa: “L’absència de pluja i l’ elevada temperatura fa que la reserva d’aigua a la bassa d’on s’abasten les xarxes públiques municipals presentin uns nivells molts baixos. Davant aquesta situació, us demanem que feu un bon ús de l’aigua i eviteu en la mesura que sigui possible el seu malbaratament.”
50.000 m³ al dia
En el cas de Castellolí, l’episodi de sequera ha fet que el municipi torni a recórrer als camions cisterna per abastar-se perquè els dos pous d’on extreu aigua el municipi estan a mínims. L’alcalde de la població, Joan Serra, explica que fa un parell d’anys que periòdicament han de recórrer a aquest sistema i l’any passat l’Ajuntament va gastar en cisternes d’aigua 55.000 euros (dels quals l’ACA n’ha subvencionat 20.000). El darrer episodi va començar entre maig i juny i d’aleshores ençà el municipi es torna a abastar amb camions cisterna. Cada dia arriben al municipi anoienc cinc camions, amb un total de 50.000 m³ d’aigua per al consum dels veïns. Segons l’alcalde, la sola sortida a la situació és la “connexió prevista amb l’embassament de la Llosa del Cavall”. Serra assegura: “Nosaltres hem fet tots els deures, ho tenim tot a punt i preparat i la sola cosa que falta és que entri en funcionament el dipòsit d’Igualada. Teníem la promesa que seria abans de l’estiu, però l’ACA ens diu que ens n’anem a novembre o desembre. Esperem.”
Segons l’Agència Catalana de l’Aigua, en el primer semestre de l’any 18 municipis catalans han demanat subvencions per contractar camions cisterna per poder-se abastar. L’any passat, una cinquantena d’ajuntaments o bé van demanar aquesta ajuda o bé van reclamar diners per fer obres per garantir el subministrament. L’ACA obre dues convocatòries l’any per ajudar econòmicament els ajuntaments amb falta de recursos hídrics.
Cabal baix al Ter
L’episodi de sequera també ha fet que l’Agència Catalana de l’Aigua ordenés la setmana passada augmentar el cabal d’aigua que s’allibera del sistema d’embassaments de Sau i Susqueda perquè creixi el nivell d’aigua al tram final del riu Ter. El riu té a la desembocadura el cabal més baix dels darrers tres anys, prop del nivell extrem assolit en el greu episodi de sequera de l’any 2008. La decisió s’ha pres per garantir un cabal mínim encara que el nivell dels embassaments tampoc és en una situació òptima.
Alt risc d’incendi, però amb previsió de pluges
Segons els Agents Rurals , a la Catalunya Central encara hi havia ahir un alt risc d’incendi. De fet, la temperatura ahir va ser alta, però tendirà a la baixa i sembla que l’estiu arriba a la seva fi. De fet, segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya, la temperatura continuarà baixant de manera significativa i s’espera un canvi de temps important. Per avui ja s’espera més nuvolositat i a partir de demà es preveu pluja a qualsevol punt del país, que pot anar acompanyada de tempesta i calamarsa o pedra. De fet, hi ha un avís per risc moderat de pluja intensa. L’acumulació de precipitació en 24 hores localment podria superar els 50 litres per metre quadrat. A més, amb vista a divendres, la temperatura baixarà de valent.