Medi ambient

El ple de Santa Coloma reclama la derogació del ramal de la MAT

S’insta el govern espanyol a anul·lar el projecte

L’Ajuntament estudia emprendre accions legals pels marcatges del traçat que es van fer a l’agost

Posició unànime dels disset regidors i regidores del ple de Santa Coloma de Farners, que ahir van demanar la derogació definitiva del projecte del ramal de la MAT: un traçat previst entre el municipi i el de Riudarenes. La qüestió va ser plantejada a través d’una moció, presentada de manera conjunta entre tots els grups: l’equip de govern (JuntsxCat, ERC i Independents per Santa Coloma), així com el PSC i la CUP. En la moció es recorda la proposició no de llei aprovada al Congrés dels Diputats, el 5 d’octubre del 2016. En el text se sol·licitava al govern de l’Estat que es paralitzés de manera immediata l’execució del projecte del ramal entre Santa Coloma i Riudarenes, de la línia de la MAT Vic-Bescanó. Es requeria, a més, que s’estudiessin les necessitats energètiques del territori i que, en tot cas, es plantegés als municipis afectats una proposta que tingués en compte la transició cap a les energies renovables.

Ara, des de la comarca s’estan impulsant noves accions, atès que han passat ja quasi 3 anys sense que s’hagi fet efectiva l’aplicació d’aquella proposició i, a més, a l’agost van saltar les alarmes arran d’uns treballs de marcatge topogràfic de les torres del ramal. Per aquests treballs, que ahir es van qualificar d’il·legals, l’Ajuntament de Santa Coloma estudia emprendre accions legals o afegir-se als contenciosos que decideixi interposar la plataforma No a la MAT de la Selva.

L’alcaldessa de Santa Coloma, Susagna Riera (JuntsxCat), va posar en relleu ahir que la petició de l’anul·lació del projecte “és de calaix”: “Apostem per energies més netes i sostenibles. La nostra posició com a territori és molt ferma i anem a l’una, de forma conjunta.” Estan units, en aquest sentit, diferents forces polítiques, la plataforma No a la MAT de la Selva, veïns, els propietaris dels terrenys afectats i els Ajuntaments de Santa Coloma, Sils i Riudarenes. Aquests dos últims portaran la mateixa moció als seus respectius plens i, després, s’enviarà al govern espanyol i a Red Eléctrica. I, per demostrar aquest compromís polític en contra de la nova infraestructura, la moció també es durà al ple d’altres consistoris de la Selva, al del Consell Comarcal i al de la Diputació.

El portaveu d’ERC a Santa Coloma, Joan Martí, va indicar que al municipi es fan accions proactives que demostren que hi ha un model energètic alternatiu, com ara la generació d’electricitat mitjançant les plaques fotovoltaiques que es van instal·lar a la teulada de l’Ajuntament i a la de l’Arxiu Comarcal. La portaveu del PSC, Bea Ventura, va explicar que el diputat Marc Lamuà s’està movent molt per solucionar aquesta qüestió i que, pròximament, hi haurà una reunió a Madrid. I la portaveu de la CUP, Sylvia Barragan, va subratllar que el ramal està fora de lloc i no és necessari, i espera que es faci efectiva la proposició aprovada al Congrés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.