Medi ambient

Tiana ha reciclat més del 90% de la brossaen l'últim any del porta a porta

Va començar fa deu anys a separar les fraccions de les escombraries i recollir-les porta a porta

Fa deu anys, Tiana va ser un dels primers municipis de Catalunya que van apostar per la separació i la recollida selectiva de les diverses fraccions de la brossa i de la recollida porta a porta. Concretament, va ser el 5 de juny del 2000 quan el petit municipi, aleshores capitanejat pel PSC i amb Ferran Vallespinós com a alcalde, va apostar per un sistema que avui dia s'està introduint a més poblacions. Amb l'esforç de les institucions i, sobretot, dels ciutadans, s'ha aconseguit que en el darrer any el municipi del Barcelonès Nord hagi arribat a reciclar més d'un 90% de la brossa que ha generat.

Segons l'alcalde de Tiana, Emili Muñoz (Gent), al llarg d'aquesta dècada el municipi ha reciclat les escombraries en un 80% de mitjana anual. Aquests bons números han reportat el reconeixement d'entitats ecologistes com ara Depana, Greenpeace i Ecologistes en Acció, que enguany ha premiat el consistori. Muñoz va explicar que la implantació i la posada en funcionament d'aquest servei «va costar molts diners a Tiana, però sens dubte ha valgut la pena pels enormes beneficis mediambientals que suposa». L'alcalde va considerar que avui dia el model de recollida selectiva porta a porta està plenament consolidat a Tiana i considera que una de les claus de l'èxit són les inspeccions que es fan a les escombraries i la proximitat a les cases dels contenidors del plàstic, el paper i el vidre. La fracció orgànica es recull els dilluns, dimecres, divendres i dissabte, mentre que els dimarts es passa a recollir la fracció de rebuig.

Reptes de futur

El mateix alcalde va manifestar que ara toca mirar al futur, i per això es proposa nous reptes pel que fa al reciclatge dels residus. «Seria bo engegar, quan es pogués, campanyes per separar i reciclar les bosses de plàstic, els olis i els voluminosos», va avançar Muñoz, que va convidar els seus conciutadans a continuar amb la tasca de reciclar les deixalles.

Festa popular pel Medi Ambient

ll.a

El mateix alcalde de Tiana, de fet, va reconèixer que la veritable clau de l'èxit de la recollida selectiva han estat els tianencs. «La gent de Tiana ha respost molt bé al llarg d'aquests anys», va destacar Muñoz. Per això aquest dissabte, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, es farà una festa popular al camp de futbol vell des de les onze del matí fins a la una del migdia amb activitats per als més petits i tallers per als adults. Totes les activitats que s'organitzen tindran el reciclatge com a denominador comú. Prèviament, demà se celebrarà a Tiana una jornada on participaran alguns municipis que també fan la recollida selectiva porta a porta. La trobada servirà per intercanviar experiències entre si. El servei de recollida selectiva porta a porta costa al municipi 350.000 euros anuals, dels quals es calcula que es recuperen uns 100.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.