Medi ambient

MEDI AMBIENT

Una planta exòtica prolifera a la reserva natural de Sebes, a Flix

Els tècnics detecten mitja hectàrea d'‘Azolla filiculoides' en un canal de la reserva

Prové de Sud-amèrica i en tres dies duplica la seua biomassa

Una altra espècie exòtica amenaça la fragilitat del riu Ebre. Es tracta d'una planta aquàtica exòtica, coneguda com a Azolla filiculoides, que durant els darrers mesos s'ha escampat en un canal de la reserva natural de Sebes, a Flix, on segons els tècnics afecta una superfície de més de mitja hectàrea.“Fa dècades que hi ha presència d'aquesta falguera aquàtica a la península però aquesta primavera ha proliferat en un canal de la reserva”, expliquen els tècnics de la reserva natural. Es tracta d'una planta flotant provinent de Sud-amèrica i que s'utilitza en aquaris. De la mateixa manera que la resta d'espècies foranes, el principal problema radica en el seu ràpid creixement, ja que en tres dies és capaç de duplicar la seua biomassa i la seua capacitat de reproducció (tant per espores com vegetativament).

El poc cabal i la falta de circulació d'aigua han afavorit el creixement de la falguera aquàtica, una espècie que s'ha detectat en altres espais naturals del país. Els tècnics sostenen que l'única manera que hi ha de combatre aquesta planta exòtica és la retirada manual. “S'haurà de fer un seguiment i controlar que no hagi colonitzat altres espais de l'Ebre”, assenyalen els tècnics de Sebes. El ràpid creixement de l'espècie li permet entapissar extenses masses d'aigua i provocar canvis en els hàbitats aquàtics. Així pot evitar el pas de la llum i afectar els macròfits autòctons i la seua fauna associada.

D'altra banda, la reserva natural de Sebes dedicarà el Dia Mundial del Medi Ambient (el 5 de juny) a la restauració de l'hàbitat de la ribera de la desembocadura del riu la Cana, on la proliferació d'una canya invasora impedeix la regeneració natural de la zona. Els voluntaris replantaran àlbers a la zona.

LA XIFRA

0,5
hectàrees
d'un canal de la reserva de Sebes han estat colonitzats per la falguera aquàtica.

Crescuda de l'Ebre per el riu netejar d'algues

Endesa farà, dilluns, un desembassament extraordinari de l'Ebre amb finalitats ambientals. L'actuació implica la coordinació de les tres centrals de la companyia (Mequinensa, Riba-roja i Flix), que aniran incrementant la sortida d'aigua, fins a arribar als 1.450 metres cúbics per segon a les dotze del migdia. L'objectiu és netejar el riu d'algues.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.