Medi ambient

Ordis fa els primers avenços com a municipi ecosostenible

El municipi va començar fa un any un projecte per ser sostenible energèticament en el termini de deu anys

A la tardor s'instal·larà un molí de vent i es treballa per construir una planta de biogàs

El muni­cipi d'Ordis fa una mica més d'un any que es va impli­car en un ambiciós pro­jecte pilot per con­ver­tir-se en un poble eco­sos­te­ni­ble energètica­ment. El full de ruta acaba el 2020. En els pri­mers mesos s'ha fet un tre­ball de camp que ha de per­me­tre començar a veure pro­jec­tes a mig ter­mini. Un dels pri­mers serà la ins­tal·lació d'un inno­va­dor aero­ge­ne­ra­dor –simi­lar al que hi ha a tocar de l'estació de Llançà– que per­metrà pro­duir ener­gia per abas­tir les esco­les públi­ques i la xarxa d'enllu­me­nat. L'apa­rell tindrà una alçada apro­xi­mada de tres metres i es con­fia que es pugui ins­tal·lar a la tar­dor. No serà la pri­mera acció, ja que aquest pas­sat hivern s'ha dotat la xarxa d'enllu­me­nat d'un apa­rell que dis­mi­nu­eix la poten­cia dels fanals a par­tir de les onze de la nit. “La gent no ho nota, però es dis­mi­nu­eix con­si­de­ra­ble­ment la des­pesa”, ha expli­cat l'alcal­dessa, Maria Cre­huet, que es mos­tra espe­ci­al­ment satis­feta amb el que s'ha fet en el pri­mer any. “La veri­tat és que hem fet més del que em podia ima­gi­nar quan vam començar”, ha dit. Aquest tre­ball ha estat pos­si­ble amb la com­pli­ci­tat dels veïns, encara que, com reco­neix l'alcal­dessa, molta gent està a l'expec­ta­tiva de veure com avança tot ple­gat. Es tracta d'anar tro­bant com­pli­ci­tats, i no només entre els veïns sinó a les admi­nis­tra­ci­ons i en el tei­xit empre­sa­rial. De moment ja s'ha subs­crit un con­veni de suport tècnic amb Endesa, que s'afe­geix a la llista de col·labo­ra­dors, on també hi ha la Dipu­tació i la Fun­dació de l'Obra Social de la Caixa. En aquesta línia, Cre­huet va apro­fi­tar diven­dres la inau­gu­ració que es va fer a Figue­res del gaso­ducte entre Serinyà i la capi­tal de l'Alt Empordà –que també passa per Ordis– per par­lar del pro­jecte amb el direc­tor gene­ral d'Ener­gia, Mines i Segu­re­tat Indus­trial de la Gene­ra­li­tat, Josep Canós. “Hem de sumar esforços perquè una idea que té ganes de poder-se mate­ri­a­lit­zar i que ens ha tocat a Ordis, pugui anar aga­fant cos”, ha comen­tat l'alcal­dessa.

Audi­to­ria energètica

Un dels tre­balls de camp que s'han fet és una audi­to­ria energètica a 56 cases del poble –un 50% de les que hi ha– que ha permès conèixer la situ­ació dels edi­fi­cis i qui­nes millo­res s'hi poden fer per tal de dis­mi­nuir els seus con­sums energètics –actu­al­ment se n'estan ela­bo­rant els resul­tats–. S'han ava­luat les prin­ci­pals pau­tes de con­summ com ara els nivells d'aïlla­ment, el sis­tema de cale­facció, de cli­ma­tit­zació i de pro­ducció d'aigua calenta sanitària,l a il·lumi­nació i els elec­tro­domèstics.

Altres mesu­res divul­ga­ti­ves que s'han posat en marxa és una plana web amb el nom d'Ordis sos­te­ni­ble –també s'hi pot acce­dir a través del web muni­ci­pal– en què es volen faci­li­tar infor­ma­ci­ons tècni­ques, els avenços en el pro­jecte i les sub­ven­ci­ons i la forma de tra­mi­tar-les. Cons­ci­ent que al poble no tot­hom és usu­ari habi­tual de les pla­nes web infor­ma­ti­ves, també es vol publi­car un but­lletí en paper per poder fer arri­bar la mateixa infor­mació a totes les cases.

Una o més plantes de biogàs

Una de les actuacions més ambicioses que es vol afrontar dins el projecte de poble ecosostenible és implantar una planta de biogàs. Aquest any l'alcaldessa ha fet un viatge a Alemanya per veure el funcionament i la gestió d'una instal·lació d'aquest tipus, situada en un medi agrícola i ramader. Tot i que ja s'ha començat a posar fil a l'agulla, en aquests moments encara no s'ha concretat en quins terrenys s'instal·larà, ni quin tipus de gestió se'n farà.

L'existència de set explotacions ramaderes al terme municipal d'Ordis permet promoure una o vàries plantes de biogàs, equipament fins ara inèdit a la comarca, que milloraran també la gestió dels residus. Que en sigui una o se n'implantin més d'una dependrà de l'acord entre els ramaders i de les actuacions privades que es duguin a terme.

Segons els càlculs dels tècnics, es proposa el tractament de 23.000 tones de residus ramaders per any i una potència nominal instal·lada de 800 kWp, amb un estalvi de 153,2 t CO2 eq. l'any.

El full de ruta per als propers deu anys

L'Ajuntament d'Ordis es compromet a reduir l'any 2020 en 821,31 t CO2 eq. les emissions de gasos d'efecte hivernacle en relació a les de l'any 2005, aconseguint així una reducció del 29,84%, que compleix amb escreix l'objectiu del 20% de les emissions establert en el pacte europeu d'alcaldes i alcaldesses. El full de ruta que traça el camí a seguir per als propers deu anys va ser aprovat pel consistori el passat mes de gener i porta per títol Pla d'acció per a l'energia sostenible. Entre els objectius fixats hi ha: incrementar l'eficiència i la coherència de l'acció municipal en matèria de canvi climàtic; reduir les emissions municipals de gasos d'efecte hivernacle com a mínim un 20%; aconseguir un 20% de l'eficiència energètica en el consum municipal; disposar d'una quota del 20% de fonts d'energies renovables en els sistemes energètics; i promoure la participació de tots els agents municipals, com a resultat de la promoció i sensibilització efectuada per l'Ajuntament mateix.

En relació a les emissions de gasos, el transport particular representa el 35,2% i és el sector que té un pes més important en el global de les emissions municipals. En aquest sentit, l'Ajuntament d'Ordis ha de realitzar accions per la disminució d'emissions derivades del consum de combustibles líquids del sector.

A més d'aquesta, en el pla d'acció per a l'energia sostenible s'inclouen altres actuacions: millorar l'eficiència de l'enllumenat en equipaments; instal·lar sistemes d'energia solar en els edificis municipals i calderes de biomassa en els centres educatius; substituir les làmpades de vapor de mercuri per d'altres de vapor de sodi o d'alt rendiment, el 100% de les bombetes d'incandescència per bombetes de baix consum a les llars i els aparells domèstics i equips de climatització per altres d'energèticament eficients; crear la xarxa solar municipal; llogar cobertes per a instal·lacions fotovoltaiques; implantar l'energia biogàs per produir electricitat i aprofitar la calor; i incorporar criteris de sostenibilitat en el planejament urbanístic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.