Medi ambient

Maresme

Compromís de la Generalitat amb les platges del Maresme

Territori i Sostenibilitat està enllestint l'estudi per determinar quines platges del sud de la comarca tornaran a necessitar sorra

L'Estat, que hi va abocar 20 milions fins al 2010, encara estudia com resoldre la qüestió

Les plat­ges del Baix Maresme afron­ta­ran, un any més, la tem­po­rada d'estiu sense una solució defi­ni­tiva a la des­a­pa­rició de la sorra per l'acció dels tem­po­rals i l'existència dels ports, que evi­ten que es torni a dipo­si­tar al lito­ral. L'any 2010, el lla­vors Minis­teri de Medi Ambi­ent, amb les com­petències en el lito­ral, va anun­ciar que no tor­na­ria a rege­ne­rar més les plat­ges amb sorra del fons marí. L'actu­ació, que s'havia dut a terme durant sis anys, havia sig­ni­fi­cat una des­pesa glo­bal de més de 20 mili­ons d'euros que no havia resolt un pro­blema de pèrdua de sorra que es tor­nava accen­tuar amb els tem­po­rals de lle­vant tant de la pri­ma­vera com de la tar­dor. Fonts del Minis­teri d'Agri­cul­tura, Ali­men­tació i Medi Ambi­ent con­sul­ta­des van con­fir­mar que “actu­al­ment s'està inven­ta­ri­ant la pro­blemàtica con­creta de les plat­ges del Maresme, amb les seves cir­cumstàncies específiques d'erosió, per començar pròxima­ment a pro­jec­tar actu­a­ci­ons con­cre­tes de millora i recu­pe­ració”. Per tant, de solu­ci­ons ràpides, cap ni una.

Els ports actu­a­ran

Si des del minis­teri es veu la pro­blemàtica de les plat­ges del Maresme com una qüestió a resol­dre en un futur per deter­mi­nar, des de la Gene­ra­li­tat es garan­teix que hi haurà repo­sició de sorra a les plat­ges “on sigui neces­sari”. En aquest sen­tit, fonts del Depar­ta­ment de Ter­ri­tori i Sos­te­ni­bi­li­tat van expli­car que els tècnics estan a punt d'enlles­tir la cam­pa­nya per deter­mi­nar en qui­nes zones caldrà tras­lla­dar la sorra acu­mu­lada als ports. El govern català exi­geix des de la tem­po­rada pas­sada als ports que pre­sen­tin dues bati­me­tries anu­als, a la pri­ma­vera i a la tar­dor. Aquests estu­dis per­me­ten conèixer quin és l'estat del fons marí i des­co­brir quina és la quan­ti­tat exacta de sorra que els ports inter­fe­rei­xen.

Al ter­ri­tori, els ajun­ta­ments més afec­tats per la des­a­pa­rició del lito­ral –Mont­gat, el Mas­nou, Premià de Mar, Vilas­sar de Mar i Cabrera– con­fien en la paraula donada per la Gene­ra­li­tat. L'alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch (CiU), avança que la pri­o­ri­tat de tots els muni­ci­pis és garan­tir la segu­re­tat de la línia fèrria de la costa, on en deter­mi­nats epi­so­dis de tem­po­ral la cir­cu­lació de trens ha que­dat afec­tada. Pel que fa a les plat­ges, els alcal­des tenen pen­dent reu­nir-se amb els res­pon­sa­bles de la Gene­ra­li­tat per deter­mi­nar les estratègies que hau­ran de seguir.

LA XIFRA

20
milions
es van abocar en les platges del sud del Maresme fins al 2010 per regenerar-les, però va ser sense èxit.

Un futur gens esperançador si no s'hi actua

Un 30% menys de platges al Maresme si no es resol la regressió que experimenta el litoral de la comarca des de fa anys. Aquesta és la conclusió a què van arribar els tècnics de l'entitat ecologista Natura després d'analitzar les conseqüències dels últims temporals del mes de novembre, amb destrosses evidents no tan sols a la costa dels municipis del sud. Segons els responsables de l'entitat, llavors es va constatar que l'acció de l'home amb la construcció de ports esportius havia accelerat el procés de regressió de les platges situades immediatament a l'oest d'aquests equipaments. “Els ports actuen com a barrera natural de la sedimentació de la sorra que porten les rieres”, va explicar l'enginyer de forest Oriol Bassa. Unes rieres que amb una menor erosió del sòl en els últims quaranta anys, a més, baixen cada cop menys sorra cap a les platges. Les aportacions puntuals de sorra, segons Natura, no resolen res, ja que la sorra “marxa amb els primers temporals”. La demanda: una solució “sostenible ambientalment”, com ara la construcció d'espigons submarins.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.