Medi ambient

tarragonès

Torredembarra reconstrueix les dunes en una de les platges

Es tracta d'una iniciativa de l'entitat ecologista Gepec

S'estudiarà si ajuda a reduir la pèrdua de sorra

Fa cinquanta anys la introducció de les màquines de neteja de la sorra a les platges de Torredembarra va fer desaparèixer les dunes que s'hi creaven de manera natural, i que actualment tan sols es poden veure a l'espai protegit de Muntanyans. Ara, la platja de la Paella, un dels punts més concorreguts de la població a l'estiu, ha recuperat part d'aquest paisatge perdut gràcies a una iniciativa del grup ecologista Gepec, que ha tingut el suport de l'Ajuntament de Torredembarra dins del projecte municipal de Platges Intel·ligents.

La iniciativa ha consistit en la reconstrucció d'una zona de dunes de caràcter experimental en un espai de 1.800 metres quadrats, i fent ús de 300 tones de sorra. Els voluntaris mediambientals hi han plantat, a més, espècies que hi han traslladat des de la zona natural de Muntanyans o des d'un viver del delta de l'Ebre, amb l'objectiu d'experimentar sobre diferents fórmules d'adaptació al terreny i, sobretot, de la seva afectació a les dinàmiques de pèrdua de sorra que afecten les platges del litoral català. “S'analitzaran els grans de sorra per centímetre quadrat que arriben de la platja al passeig marítim, si la instal·lació de les dunes suposa una reducció d'aquesta pèrdua de sorra”, va detallar Ramon Ferré, director del projecte. Les espècies dunars, de fet, retenen la sorra tant per l'efecte de les arrels com per la reducció de l'impacte del vent que suposen.

En les properes setmanes, el projecte farà un pas més amb la creació d'una segona parcel·la de les mateixes dimensions on s'intentarà que les dunes es creïn de manera natural, sense haver de construir-les prèviament. El Gepec espera tenir els primers resultats aquest estiu.

LA XIFRA

1.800
metres quadrats
són els que ocupa la parcel·la on s'han reconstruït les dunes naturals de la platja.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.