MEDI AMBIENT
Sant Pere, disposat a anar als jutjats per l'Illa del Fluvià
L'alcalde, Jordi Martí, recorda que la zona està protegida i no s'hi poden construir edificis d'ús residencial
El promotor, Víctor Latorre, admet que les imatges del web poden confondre
L'alcalde de Sant Pere Pescador, Jordi Martí, va emetre ahir un comunicat en què recordava que el sòl on es vol executar el projecte Illa del Fluvià és qualificat pel PGOU de Sant Pere Pescador, el pla especial de protecció del medi ambient i dels aiguamolls de l'Empordà i pel pla urbanístic el sistema costaner-1 com a sòl no urbanitzable. Així mateix, Martí aclareix que en aquest tipus de qualificació i “d'acord amb la normativa urbanística municipal i supramunicipal vigent els usos residencials no hi estan permesos”. A més a més, especifica que qualsevol autorització sobre la resta de terrenys de l'àmbit en sòl no urbanitzable requeriria la tramitació i l'aprovació per part de la Generalitat i l'Ajuntament d'un pla especial, i que, en aquests moments, no se n'està tramitant cap. En la nota s'especifica que es reserva els drets a recórrer als tribunals per defensar Sant Pere Pescador.
Ahir Martí va reafirmar-se en les declaracions del dia abans, en les quals considerava enganyosa la publicitat del web de Illa del Fluvià. Va descobrir, a més, que ja havien fet el requeriment verbal “en diverses ocasions” perquè és retirés, i que ara es farà formalment, per tal que es retiri tota aquella informació que porti a equívocs o a confusions.
L'ajuntament va confirmar que existeix una concessió de 30 anys per a l'ocupació del domini públic maritimoterrestre amb usos i aprofitaments que consisteixen en canals d'aigua i pantalans, atorgada pel ministeri de Medi Ambient. D'altra banda, els serveis tècnics i jurídics municipals estan estudiant les condicions i característiques d'aquesta concessió amb l'objectiu de valorar l'abast dels usos i aprofitaments i la necessitat, per part de la promotora, d'obtenir llicència d'obres i d'activitat.
El consistori creu que és important trobar una sortida consensuada i pactada amb totes les parts implicades (l'administració de l'Estat, el govern de la Generalitat, la societat propietària dels terrenys, les entitats ecologistes i mediambientalistes i l'Ajuntament), per trobar acords que permetin donar una sortida viable i sostenible a l'aprofitament dels canals d'aigua existents, amb una especial atenció al benefici i a la repercussió que podria representar per al desenvolupament local del poble.
El promotor respon
Víctor Latorre, promotor del projecte, va admetre ahir a aquest diari que les imatges poden confondre, també que les “unitats d'allotjament addicionals” necessiten un planejament posterior. Va assegurar que ja coneix la normativa i sap que per les edificacions cal un pla especial. “L'únic que es comercialitza son els amarratges. Entenc que l'alcalde s'ha sentit molt pressionat per Salvem l'Empordà, que estan tot el dia fent la punyeta, Però ja estic fent un exercici de transparència”.
El PSC ho qualifica d'especulació
El cap de llista del PSC per Girona, Juli Fernàndez, considera que el projecte ”és pura especulació urbanística i part d'un model que ja sabem on ens ha portat”. Fernández considera que el projecte va en contra de la idea de preservació del paisatge que el PSC vol promoure. “És pa per avui i gana per demà. S'ha d'apostar a favor dels actius gironins, en comptes de destruir-los”, indica Fernàndez. Segons el candidat socialista al Parlament, aquest és un projecte contrari al model de paisatge dels socialistes. “Per a nosaltres el paisatge és un factor estratègic per a l'economia de les comarques gironines”, indica Juli Fernàndez, que fa referència a la importància de la preservació del medi ambient com a valor fonamental de la promoció i el desenvolupament turístic a la demarcació.