medi ambient
La recuperació d'hàbitats de ribera, principal eix del Consorci del Ter l'any 2012
Es tracta d'un projecte subvencionat per la Unió Europea i al qual es van destinar el 40% de les despeses
La millora i manteniment de les lleres, segona inversió
La recuperació del bosc de ribera i d'hàbitats riparis en diversos trams del Ter ha estat el principal àmbit d'actuació, quant a quantia destinada, del Consorci del Ter durant l'any 2012. Segons consta en la memòria de l'ens de l'any passat, el 2012 s'hi van destinar més de 325.000 euros –un 40% de les despeses en projectes–. Cal tenir en compte que el projecte Recuperació d'hàbitats riparis del riu Ter, que va començar a executar-se el 2012 després de superar diversos tràmits els últims anys i que s'acabarà aquest any, té un import total de 929.100 euros, la meitat dels quals els aporta la Unió Europea a través del projecte Life Nature.
El principal objectiu és la recuperació del bosc de ribera que creix a les ribes del riu, especialment boscos al·luvials amb vern, salze i àlber i llacunes temporals mediterrànies. Els treballs han afectat trams de Bescanó, Sant Gregori, Salt, Girona i Jafre. A més de la creació de zones d'inundació temporal, les actuacions han inclòs la millora del bosc de ribera, el control d'espècies exòtiques invasores, reforestacions i senyalitzacions de les diferents zones d'actuació. També s s'ha fet un seguiment científic del projecte, tant de flora i vegetació com d'invertebrats aquàtics, qualitats de l'aigua i vertebrats. També dins d'aquest projecte es va crear l'exposició itinerant BiodiversiTER, que va recórrer disset municipis del Baix Ter.
Les altres dues inversions destacades del Consorci del Ter el 2012 van ser el seguiment del pressupost ordinari i els projectes anuals habituals, i sobretot el projecte de millora i manteniment de les lleres dels rius Ter i Freser, al qual s'han destinat més de 140.000 euros. També cal remarcar la tasca per millorar el traçat tant de la Ruta del Ter a Sant Joan de les Abadesses com de la Ruta del Gurri (que uneix Vic i Roda de Ter).
Finalment, cal dir que s'ha acabat d'executar el Taller transfronterer de l'aigua II, un pla triennal (2009-2012) que donava continuïtat a un altre d'anterior (2003-2007) per treballar amb l'entitat que gestiona l'eix fluvial del riu nord-català Tec en aspectes de patrimoni natural i cultura d'ambdues conques fluvials.
LA XIFRA
LA DATA
Canvi de nom i més membres
L'any 2012 internament, per al consorci, ha suposat dos canvis. El primer, de bastant pes: s'ha optat per renovar la imatge de l'ens supramunicipal i modificar-li el nom. L'entitat nascuda el 1998 s'havia anomenat fins ara Consorci Alba-Ter i l'any passat es va decidir passar a dir-se simplement Consorci del Ter, amb la qual cosa també es van editar nous materials de comunicació partint del nou logotip. D'altra banda, ha continuat creixent, i amb l'adhesió de Molló, Pardines, Campelles, Orís, Sant Vicenç de Torelló i Tavertet, va tancar l'any amb 58 ajuntaments adherits i cinc consells comarcals consorciats.