Medi ambient

medi ambient

Traslladaran el centre de fauna dels Aiguamolls

Les instal·lacions actuals estan en molt mal estat i la Generalitat estudia quatre noves ubicacions possibles

La Diputació i Salvem l'Empordà continuaran col·laborant per mantenir obert el centre

La Generalitat busca una nova ubicació per al centre de recuperació de fauna dels Aiguamolls de l'Empordà. Segons va anunciar ahir el cap del servei de biodiversitat i protecció dels animals del Departament d'Agricultura, Jordi Ruiz, es treballa amb quatre noves ubicacions possibles per traslladar el centre, que actualment es troba en unes instal·lacions que estan en molt mal estat de conservació. Segons Ruiz, “no té sentit invertir en un lloc que està situat en una zona inundable, on urbanísticament no es pot fer res i, per tant, on no es pot millorar”. Per això, el departament farà “una reflexió ràpida” i tindrà decidit abans de final d'any on situarà el nou centre de fauna, que atén cada any un miler d'animals.

Ruiz no va especificar si serà un edifici de nova construcció o si s'aprofitarà un edifici ja construït. Només va deixar clar que es mantindrà al parc dels Aiguamolls, o molt a prop, i que no serà Torre Mornau, una finca al municipi de Pau, que és de titularitat pública però que s'ha descartat. El govern ho decidirà conjuntament amb la Diputació i l'entitat ecologista Iaeden-Salvem l'Empordà. El nou centre ha de garantir un bon accés, estar allunyat de poblacions per evitar molèsties, i permetre l'eliminació dels residus i un bon encaix urbanístic.

Jordi Ruiz va fer aquest anunci en la roda de premsa per valorar el funcionament del centre des que es gestiona conjuntament amb la Diputació de Girona i Salvem l'Empordà. Les dues entitats van decidir posar-hi diners quan la Generalitat va anunciar que tancaria el centre. Tot i que no van voler aclarir el pressupost que es destina per poder-lo mantenir, sí que es va avançar que el model iniciat fa un mes funciona i que es renovarà. Inicialment es preveia que durés un any, però de moment el centre es mantindrà com a mínim durant dos anys. A més, el departament continua buscant inversors privats que hi vulguin participar.

El vicepresident de la Diputació de Girona, Miquel Calm, va destacar que la importància que té aquest centre per a les comarques gironines va fer que l'ens decidís posar-hi diners per mantenir-lo. “Ens devem al territori i és un centre emblemàtic”, diu. Per part seva, Llorenç Pascua, president de la Iaeden, va recordar la pressió social que hi ha hagut perquè el centre no tanqués i va alertar que, tot i que se n'ha garantit la continuïtat, queda molta feina per fer encara. En l'acte, també hi van ser Sergi Romero, director del parc dels Aiguamolls, i l'alcalde de Pau, Josep Blanch.

LA XIFRA

221
exemplars
s'han atès durant el mes d'agost al centre dels Aiguamolls. En un any s'atenen un miler d'animals.

Un miler d'animals en un any

El centre de recuperació de fauna dels Aiguamolls de l'Empordà recull anualment un miler d'animals, una quantitat que s'ha doblat en els últims cinc anys, ja que la mitjana d'animals era habitualment d'uns 400 cada any. La Generalitat atribueix la tendència a l'alça sobretot a l'increment del nombre de persones que treballen en aquest hospital d'animals salvatges. Ara hi ha tres treballadors, quan inicialment n'hi havia només un. Segons Jordi Ruiz, cap del servei de biodiversitat i protecció dels animals, també hi ha més sensibilitat entre la ciutadania per portar al centre animals ferits que troben. A més, creu que el centre ara és més conegut. Són dades donades pel Departament d'Agricultura, que calcula que en els sis centres que hi ha a tot Catalunya es recullen cada any deu mil exemplars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.