Medi ambient

medi ambient

Detectat i eliminat a Ripoll el segon niu de vespa asiàtica

Un veí que passejava per la Ruta del Ferro dóna l'avís

Ja estava totalment inactiu i no comportava cap risc

Els agents rurals han retirat el segon niu de vespa asiàtica (Vespa velutina) de Catalunya. Després d'eliminar-ne un al Mallol (la Vall d'en Bas), ahir en van eliminar un altre al municipi de Ripoll, el qual havia estat detectat a un quilòmetre de la vila dilluns a la tarda per una persona que passejava per la Ruta del Ferro i del Carbó, la via verda que va fins a Sant Joan de les Abadesses.

Va ser necessària la intervenció del grup de suport de muntanya del mateix cos, que depèn del Departament d'Agricultura, perquè el niu estava situat en un roure a 17 metres d'altura.

El niu és inactiu. Les femelles fecundades ja havien marxat per hivernar i moltes obreres ja havien mort, per la qual cosa ja no suposava cap risc de dispersió de l'espècie. A l'hivern, aquests nius queden totalment abandonats i no es tornen a ocupar mai més.

Amb aquest segon niu, els agents rurals poden incrementar la informació obtinguda del primer i millorar el dispositiu que preparen per eliminar els que, a partir de la primavera, s'aniran detectant. També per conèixer millor el comportament d'aquesta espècie invasora, que mata i es menja les abelles autòctones productores de mel.

LA XIFRA

40
centímetres
de diàmetre i uns 70 d'alçària feia el niu de vespa asiàtica trobat a Ripoll.

Se n'han detectat a quatre comarques gironines

A les comarques del Ripollès i la Garrotxa és on amb l'ajuda de trampes s'ha detectat la presència de la vespa asiàtica, juntament amb l'Alt Empordà i la Selva. En aquestes dues últimes, però, no s'han trobat nius. És fàcil que en aquestes zones, a partir de la primavera, n'hi hagi, perquè els experts calculen que de cada niu surten entre 70 i 200 vespes mare, que fan els seus propis nius. La direcció general del Medi Natural i Biodiversitat ha acordat amb els apicultors l'adquisició de més trampes per distribuir-les abans de la propera eclosió de vespes. A part, està acabant un pla d'actuacions per aquest any per minimitzar els danys causats per la vespa asiàtica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia