Medi ambient

medi ambient

El PP es queda sol defensant la MAT a Santa Coloma

Els representants dels partits que ahir van participar en el debat sobre la MAT van coincidir que cal estudiar si el ramal és necessari abans de continuar endavant amb el projecte

Els representants de tots els partits polítics que ahir van participar en el debat sobre la MAT organitzat a Santa Coloma de Farners, llevat del PP, van coincidir que, com a mínim, cal estudiar si el ramal de la MAT que passa per Santa Coloma de Farners és necessari, tot i que alguns partits, com ara ICV i la CUP van defensar clarament que no ho és i que, de fet, no ho era ni tan sols necessària la MAT.

En el debat, hi van participar els diputats al Parlament Dolors Rovirola (CiU), Sergi Sabrià (ERC), Sergio Santamaria (PP) i Jordi Terrades (PSC); l'exdelegat territorial de Medi Ambient, Emili Santos (ICV); Josep Manel Sabaté (CUP), i Anna Maria Alcubierre (Ciutadans).

En la defensa de la MAT, Santamaria va dir que sempre s'ha de tenir present l'interès general i el desenvolupament del territori, i que la línia del Tren d'Alta Velocitat (TAV) està funcionant “en precari”. La resta de polítics, en canvi, van qüestionar –si bé amb diversos matisos– que la línia es faci no en benefici del territori sinó més aviat per afavorir els interessos econòmics de Red Eléctrica, que és qui en desenvolupa el projecte. Rovirola va recordar que, fa temps, ja es va reclamar el soterrament de tota la línia. “El govern de la Generalitat té molt clar que ara la situació és molt diferent a la del 2004, quan es va plantejar el projecte”, va dir. “No estem disposats a avalar cap infraestructura que sigui construir per construir”, va afirmar. També va dir que el canvi de traçat del ramal que passa per Santa Coloma, i que en principi passava per Aiguaviva, es va fer “per qüestions polítiques”, sense aclarir-les.

Sabrià, pel seu cantó, va considerar que no es pot caure en l'immobilisme però que s'ha de demostrar que el ramal “és necessari i, de moment, s'ha vist que no”. Santos va recordar que ICV sempre s'ha oposat tant a la MAT com al TAV, i la representant de Ciutadans va confessar que no té clar si el ramal és beneficiós, però va defensar que si es demostra que sí que ho és, que sigui soterrat.

LA FRASE

Molts dels problemes que tenim són perquè algú va decidir que el sistema elèctric espanyol s'havia de privatitzar
Jordi Terrades
(PSC)

El model de la Catalunya futura

El debat sobre el model energètic que s'ha d'implementar va servir perquè Sabrià exposés que, amb la independència de Catalunya, es podrà treballar per un sistema elèctric català. Com que Sabaté també va fer alguna referència a la independència, Santamaria va aprofitar per afirmar que seria “una apagada general”, fent un símil energètic. Rovirola també va rebre crítiques per explicar que el govern de la Generalitat ha encarregat un informe extern sobre la necessitat del ramal de Santa Coloma.Amb el no a la MAT, la CUP i el PSC van criticar que no s'aposti per universitats i entitats coneixedores del territori per fer aquests informes. L'informe es farà arribar al ministeri.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia