Medi ambient

Medi Ambient

Una platja verge a l'àrea metropolitana

No cal bandera blava

Viladecans aspira al distintiu de Platja Verge per cal Francès i el Remolar, platges sense edificacions ni serveis a tocar de l'aeroport i les zones naturals

S'ha aconseguit regenerar el sistema dunar i atreure ocells en perill d'extinció

Les platges més properes a Gavà tenen serveis però cal millorar els accessos generals

Les platgesde cal Francès i el Remolar són verges per la dificultat d'arribar-hi i per la proximitat de l'aeroport

Viladecans no vol la bandera blava a la platja. Millor dit, sí que la voldria per al tram més proper a Gavà, però el que realment interessa a l'Ajuntament és posar de relleu l'interès natural que té la platja, al bell mig del delta del Llobregat, i aspirar a la bandera de Platja Verge que atorga l'associació Ecologistes en Acció en col·laboració amb diferents administracions. L'entitat ecologista concedeix des de fa uns anys aquest distintiu “amb la idea de ressaltar el valor d'una platja en el seu estat natural, sense edificacions ni vessaments urbans ni industrials, i amb bona qualitat de l'aigua i la sorra”. La bandera Platja Verge vol ser una alternativa a la blava, “dubtosa i confosa”, segons els ecologistes, i un contrapunt a la bandera negra amb què Ecologistes en Acció denuncia agressions al litoral.

El litoral de Viladecans, de 2,7 quilòmetres, es reparteix en quatre platges: la Murtra, la Pineda, cal Francès i el Remolar. Té la particularitat de limitar amb l'aeroport i amb les zones humides protegides, al costat d'una extensa pineda i sense edificacions properes. El 2007 es va tancar el Filipines, l'últim dels tres càmpings que durant dècades hi havia instal·lat al litoral. Els càmpings van tenir l'efecte de preservar la platja de construccions, a més de dificultar-hi l'accés. A la pràctica, el Filipines, el Toro Bravo i la Ballena Alegre tenien platges d'ús privat. Un cop aquests han desaparegut, l'accés continua sent més difícil que en altres poblacions. El 10% dels banyistes hi arriben amb l'autobús que l'Ajuntament habilita fins a la platja a l'estiu. La resta ho fan en vehicle de motor o bicicleta. A la platja de la Murtra, la més propera a Gavà, hi ha un aparcament gratuït de 400 places. És el tram més convencional i el que disposa de serveis: cinc dutxes, cinc lavabos, un punt de socorrisme, un parc infantil, dos camps de volei, un de korfbol i una guingueta. Però també és la més propera a la desembocadura de la riera de la Murtra, i des de l'Ajuntament no garanteixen que no es pugui donar un episodi de contaminació per l'activitat de la depuradora de Gavà i Viladecans en cas de pluges fortes; paradoxalment, a Gavà desemboca a la platja una riera amb episodis ocasionals de contaminació sense que això hagi estat obstacle per aconseguir la bandera blava.

Valor de la platja natural

“Si posem serveis molt bons potser ens donarien la bandera blava a la platja de la Pineda”, assenyala Joan Ramon Lucena, tècnic de Medi Ambient de l'Ajuntament. “Però la nostra competició és una altra, i és la de valorar una platja natural com la del Remolar i cal Francès, que està tenint valoracions molt bones a l'enquesta de satisfacció que fa l'àrea metropolitana”.

Lucena destaca que les dues platges formen part dels espais naturals protegits del delta del Llobregat. A cal Francès existeix la duna més antiga que es conserva al Delta del Llobregat, i al Remolar hi ha una torre mirador des d'on es pot veure tota la platja de Viladecans. A la primavera, amb un telescopi es poden observar baldrigues i altres aus marines, i també el pas de balenes pel litoral de Viladecans. L'Ajuntament ha fet esforços per preservar el sistema dunar i ha convençut l'àrea metropolitana que eviti l'ús de màquines per netejar aquest sector. Això, i la limitació al pas amb la simple instal·lació de pals i cordes han afavorit que, en només tres anys, s'hagin format petites dunes on han crescut plantes com el lliri de mar, la campaneta i el melgó. Aquestes plantes han crescut també a la platja de la Pineda, més massificada, però on els banyistes respecten les dunes. També hi han nidificat enguany cinc parelles de corriol camanegre, ocell en perill d'extinció.

Les platges de cal Francès i el Remolar, on es practica el nudisme i no hi ha serveis, són verges per la dificultat d'arribar-hi, ja que cal caminar dos quilòmetres des del pàrquing més proper, i per la proximitat de l'aeroport. Els avions sobrevolen abans de fer el gir al mar i el soroll hi és força intens. Ni la caminada ni el soroll són obstacles per a banyistes que busquen –i troben– una àmplia extensió de sorra a penes esquitxada pels para-sols.

Mancances als accessos
La platja de Viladecans peca sobretot de mancances en els accessos, com reconeixen a l'Ajuntament. El consistori reclama que la Generalitat acabi d'habilitar la carretera que uneix el municipi amb el camí del Mar. El consistori exigeix que es construeixi un carril bici en el quilòmetre més proper al nucli urbà per donar continuïtat al camí del Mar. També vol que es millori l'entrada del pàrquing gratuït de la Murtra, instal·lat en un terreny que és propietat d'Aena, el gestor aeroportuari.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia