Infraestructures

Baix Pallars

Desconfiança i decepció a Gerri de la Sal

La construcció de la variant de l'N-260 a Gerri de la Sal preveu la construcció d'un túnel en una muntanya a tocar del poble que els veïns consideren “inestable”

Gerri fa 30 anys que espera la variant, però ara lamenten que el projecte no prevegi un enllaç cap al nord

Posaran sismògrafs per mesurar les vibracions, però els veïns no se'n refien

El petit poble de Gerri de Sal viu amb des­con­fiança i decepció l'inici de les obres de la vari­ant de la car­re­tera N-260. Des­con­fiança perquè s'hi ha de cons­truir un túnel de gai­rebé un quilòmetre de lon­gi­tud a tocar de les cases i dub­ten de l'esta­bi­li­tat dels ter­renys, i decepció perquè, després de més de trenta anys dema­nant aquesta vari­ant, ara el pro­jecte els deixa sense entrada nord en direcció cap a Sort i hau­ran de fer més volta per arri­bar a la capi­tal del Pallars Sobirà.

Les obres van començar la set­mana pas­sada amb els pri­mers movi­ments de terra i està pre­vist que durin tres anys. El Minis­teri de Foment vol tran­quil·lit­zar els veïns i ha anun­ciat que s'aixe­carà acta nota­rial de l'estat de totes les cases del poble sus­cep­ti­bles de poder tenir esquer­des per les tre­mo­lors, per tal de repa­rar-les quan aca­bin els tre­balls. Són mig cen­te­nar si ho pre­gun­tem a Luis Bonet –cap de la demar­cació de Car­re­te­res de l'Estat a Cata­lu­nya, que dijous pas­sat va anar a Tremp a pre­sen­tar les obres–, o unes 150 si ho pre­gun­tem a l'Ajun­ta­ment de Baix Pallars, a què per­tany Gerri de la Sal i que serà el que, d'acord amb el minis­teri, asse­nya­larà les cases per revi­sar. “En tot cas, això no serà un pro­blema i es faran les revi­si­ons que es dema­nin”, tanca Bonet quan se li fa veure la con­tra­dicció de xifres.

El minis­teri també ha asse­gu­rat que col·locarà dos sismògrafs al poble –un, a la Casa de la Sal, i un altre, a l'ermita de Santa Maria–, i que les vola­du­res es faran amb la mínima dina­mita necessària, la que cor­res­pon per llei a una exca­vació situ­ada a prop d'un con­junt històric i artístic.

Però els veïns no ho veuen gens clar. El poble és una franja urbana estreta entre el riu Noguera Palla­resa i la mun­ta­nya que ara es fora­darà per fer-hi el túnel per on pas­sarà la car­re­tera: “És una mun­ta­nya ines­ta­ble, els des­pre­ni­ments són con­ti­nus i el lloc on faran el túnel és molt a prop de una banda de cases del poble”, diu Lina Ratia, res­pon­sa­ble de l'asso­ci­ació de veïns del poble, Lo Pedrís. De la ines­ta­bi­li­tat de la mun­ta­nya a Gerri en dóna fe, segons els veïns, l'acci­dent que hi va haver durant la cons­trucció del túnel d'Arboló, situat a la sor­tida nord del poble. Un esfon­dra­ment va matar un tre­ba­lla­dor d'una empresa de ser­veis i davant la ines­ta­bi­li­tat dels ter­renys el minis­teri es va veure obli­gat a modi­fi­car el pro­jecte i recon­ver­tir-ho en un fals túnel que passa a tocar del riu.

Enllaç cap a Sort

Però als veïns també els pre­o­cupa l'enllaç cap a Sort. El minis­teri al·lega pro­ble­mes d'espai i per això només hi haurà un enllaç entre el poble i la vari­ant, al sud de Gerri. Això obli­garà a fer més de qua­tre quilòmetres de recor­re­gut extra als veïns de Gerri que vul­guin anar cap a Sort i la resta de pobles del Pallars Sobirà, segons es queixa el fins ara alcalde de la població, Xavier Ribera. Des de l'Ajun­ta­ment, Ribera ha pre­sen­tat a Foment pro­jec­tes tècnics alter­na­tius en què sí que era pos­si­ble fer un enllaç nord, i també l'asso­ci­ació de veïns ha enviat els seus pro­pis pro­jec­tes a Foment com a al·lega­ci­ons. Però no han donat resul­tat. Ni els veïns ni l'alcalde es cre­uen les expli­ca­ci­ons de Foment i apun­ten que tot ple­gat ha estat un pro­blema econòmic, ja que l'encaix de l'enllaç nord hau­ria supo­sat des­plaçar el túnel i fer-lo més llarg.

Un dany col·late­ral de la vari­ant és la des­a­pa­rició del nucli de Compte, un antic poble al nord de Gerri del qual només en que­den dues cases habi­ta­des: una, per una família de Girona que només hi anava els estius, i una altra, per una dona que va com­prar una casa en runes fa vint-i-cinc anys, la va arre­glar, hi ha vis­cut i l'ha pre­pa­rat per posar-hi un res­tau­rant, pro­jecte que final­ment no veurà la llum perquè les grues d'ender­roc hi arri­ba­ran abans.

La vari­ant posarà fi, això sí, a un cul d'ampo­lla de l'N-260, ja que al poble de Gerri l'Eix Piri­nenc es fa estret fins al punt que dos cami­ons no pas­sen junts en un dels girs. L'obra costa 48 mili­ons i el 85% es gas­tarà en la cons­trucció del túnel.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.