Infraestructures

infraestructures

Puigdemont vol portar l'Estat als tribunals per haver deixat penjat el tren

L'alcalde de Girona explica que estudien presentar una denúncia per l'incompliment dels compromisos amb el projecte del tren a la ciutat

Els serveis jurídics de l'Ajuntament de Girona estan estudiant si hi ha suficient base jurídica per portar l'Estat als tribunals per l'incompliment dels compromisos amb el projecte del tren convencional. L'anunci té lloc després que s'hagi confirmat que els pressupostos de l'Estat pel 2013 no inclouen cap partida per al soterrament del tren convencional i la demolició del viaducte. A més, el pla d'infraestructures del transport i habitatge (PITVI) que va presentar la setmana passada el Ministeri de Foment també estableix que les operacions d'integració urbana del ferrocarril “es revisa a causa de la seva inviabilitat econòmica i la seva no justificació sota criteris purament ferroviaris”. En aquest sentit, el PITVI assenyala que soterraments, cobriments i viaductes són obres de caire urbanístic que han d'assumir les administracions locals i autonòmiques.

Segons l'alcalde, Carles Puigdemont, aquestes directrius del PITVI són les que han motivat l'estudi per presentar una denúncia: “Els gironins hem tingut una doble dosi de paciència amb les obres i el projecte del tren, i això ara és un abans i un després, i, per tant, ja estem situats en el després, i el govern haurà de respondre.” Per l'alcalde, l'Estat havia presentat un projecte únic dividit en tres fases, del qual ara només n'executarà la primera, amb la qual cosa deixa de banda el soterrament, l'edifici intermodal o l'estació definitiva: “El que no pot ser és que ara diguin que ens ho paguem nosaltres, perquè era un compromís seu.”

El cas de Figueres

L'anunci el va fer ahir en una jornada de CiU, on també hi havia l'alcalde de Figueres, Santi Vila. Del projecte ferroviari de Figueres, Vila va afirmar que és un cas diferent del de Girona, i que el que és més urgent és “l'obligació de suprimir els passos a nivell, tant de Figueres com també de Flaçà”, que van en partides a part. Vila espera que el govern espanyol faci en paral·lel les obres als dos municipis.

LA FRASE

Els gironins hem tingut una doble dosi de paciència, i el que ara presenta Adif és inacceptable
Carles Puigdemont
alcalde de girona

CiU explica les infraestructures

El grup de diputats de CiU al Congrés –Jordi Xuclà, Montse Surroca i Carles Pàramo– van oferir ahir a la tarda una sessió informativa als càrrecs electes del partit sobre les dues últimes grans novetats del govern de l'Estat: els pressupostos del 2013 i el pla d'infraestructures del transport i habitatge. Els diputats van analitzar la manca d'inversions a les comarques gironines en infraestructures, medi ambient i cultura, i van destacar el maltractament respecte de les inversions en altres territoris. Xuclà va dir que la inversió ha caigut d'un 58%, i va afirmar que “la idea de l'estat propi està basada en molts arguments, entre altres, aquests”, i van insistir tots que “l'Estat es retira de Catalunya i incompleix la legalitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.