Infraestructures

Endesa no suplirà, a curt termini, la subestació de Fonteta al Baix Empordà

La companyia diu que la demanda actual no la fa imprescindible, tot i que no la descarta a mitjà termini

L'enderroc de la instal·lació encara la recta final

El desmantellament de la subestació elèctrica de Fonteta, dins del terme municipal de Forallac, encara la recta final, en compliment de les sentències i interlocutòries judicials que en van decretar l'enderroc, pels defectes en el planejament urbanístic supramunicipal de la Generalitat que n'havien autoritzat la construcció. La instal·lació es prefigurava com l'eina per estabilitzar el subministrament a l'Empordanet, que patia per l'increment de demanda a l'estiu i períodes de vacances. Però des de l'estiu del 2013, quan l'Ajuntament de Forallac la va precintar i es va desconnectar de la xarxa, no s'han registrat problemes en l'abastament. I l'empresa elèctrica no preveu cap infraestructura nova per suplir-la a curt termini.

A la companyia diuen que la millora d'altres instal·lacions i la reducció del consum –motivada per la crisi– i la potència contractada per molts usuaris permeten, per ara, afrontar l'absència de la subestació. El Departament de Territori de la Generalitat, com a responsable subsidiari que l'obra tirés endavant, ha assumit el cost del desmantellament, però queda per aclarir, per exemple, si Endesa reclamarà que l'administració la indemnitzi per la inversió malaguanyada.

A mitjà o llarg termini, però, un escenari de creixement de la demanda podria tornar a fer necessària una subestació intermèdia entre les que hi ha repartides pel litoral del Baix Empordà i la de Juià, com sempre havia argumentat l'empresa. Pel que fa al veí denunciant, Josep Antoni Masuet, celebra que “després de tanta lluita, en poques setmanes l'enderroc ja gairebé s'ha completat”. La defensa d'Endesa en el litigi sostenia que un cop resolts els defectes urbanístics, la instal·lació es podria tornar a aixecar al mateix indret, però per Masuet això no és tan senzill: “No es compleix la distància mínima respecte a la zona PEIN” de les Gavarres.

L'Ajuntament no pagarà

La justícia va encarregar inicialment al municipi que pagués l'enderroc de la subestació de manera subsidiària. El ple municipal de Forallac va declarar la impossibilitat d'assumir l'operació amb els recursos econòmics i tècnics propis, i finalment el jutge va traslladar el mandat a la Generalitat.

Tot i això, el pressupost municipal inclou encara una partida de més de 300.000 euros per afrontar els treballs, un fet que ha neguitejat l'oposició d'ERC. L'alcalde, Josep Sala (CiU), diu que “s'ha anat consignant per prudència, fins que es completi”, però que els diners reservats es podran destinar a altres inversions més endavant.

LA XIFRA

290.000
euros,
sense l'IVA, va ser el preu d'adjudicació del desmantellament de la subestació, abonat per Territori.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.