Administracions

Municipal

Més carrers amb noms de dones, a Begur

El nomenclàtor d’espais públics passarà de set referències a onze

El govern de Begur ha acordat incrementar el nombre de carrers dedicats a dones, que passaran dels 7 que hi havia fins ara a 11. Així, a més dels espais públics municipals dedicats a Concepció Pi Tató, Rosa Puig, Carmen Amaya, Mercè Rodoreda, Víctor Català (Caterina Albert), Iolanda de Cruïlles i Isabel de Villena, els noms de Flora Marquès i Carreras, Joaquima Santamaria i Ventura (Agna de Valldaura), Blanca de Cruïlles i Constança de Vilademany s’afegiran al nomenclàtor municipal. “Volem recuperar la memòria històrica i col·lectiva de les dones”, diu l’alcalde, Joan Loureiro, que explica que fa temps que el govern treballava en la iniciativa.

La plaça entre els carrers Lluís Miró i Pavelló, a sa Roda, durà el nom de Flora Marquès (Begur 1928-1987), membre del Front Nacional de Catalunya. I els noms de Blanca de Cruïlles i Constança de Vilademany recordaran dues senyores del castell de Begur al segle XVI. Santamaria va ser poetessa i folklorista a cavall dels segles XIX i XX.Al marge dels noms de dones, al nomenclàtor hi ha espais públics dedicats a santes, com ara Santa Reparada, patrona del municipi; Santa Anna; Santa Ros, i Santa Teresa. A més, de tres zones dedicats als noms femenins de Genoveva, Assutzena i Carme.

Demà, Sant Ramon

D’altra banda, l’ermita de Sant Ramon obre demà al públic per la festivitat del sant i és l’únic dia de l’any que es pot visitar la capella, de les nou del matí a les dotze del migdia, i a la tarda, de sis a vuit del vespre. Al matí, hi haurà l’ofici religiós (9 h). I a les sis de la tarda, a la plaça de davant, un dels millors miradors de la Costa Brava, la cobla Baix Empordà, de Palamós, oferirà una audició de sardanes.L’ermita és d’origen barroc, però va ser cremada i destruïda durant la Guerra Civil espanyola. Va ser reconstruïda totalment l’any 1951 gràcies a una donació de Maria Lladó, vídua de l’indià Josep Pi i Carreras. L’única innovació amb la reconstrucció va ser el pòrtic de l’entrada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.