Urbanisme
El fantasma del Sun Village
A Palau-saverdera torna l’amenaça de l’ordre d’enderroc del complex del Sun Village i d’unes indemnitzacions milionàries
El TSJC havia tombat la legalització del complex i el Suprem desestima el recurs de l’Ajuntament
L’espasa de Dàmocles del Sun Village continua penjant d’un fil sobre l’Ajuntament de Palau-saverdera. Que es trenqués el fil significaria que s’han d’enderrocar la quarantena d’habitatges d’aquest complex i pagar indemnitzacions avaluades en uns 12 milions d’euros que acabarien a càrrec de l’Ajuntament d’un poble de 1.500 habitants. El cas va arrancar el 2001, quan hi havia l’alcalde Narcís Deusedas (CiU), que va governar ininterrompudament fins al 2015, any en què va arribar l’alternança política amb l’alcaldessa Isabel Cortada (GdP-AM), que ara ha d’afrontar el problema.
Aquest mes de maig del 2018 ha arribat l’enèsima decisió de justícia que embolica una mica més la situació: el Tribunal Suprem d’alguna manera confirma l’anul·lació del POUM actual que els tribunals ja havien decretat el 2017 i no admet el recurs presentat per l’Ajuntament i els propietaris afectats. Amb el POUM actual anul·lat, es torna al POUM del 2006, que no permetia la construcció d’habitatges en aquests terrenys classificats per a equipaments (hotels o residències, per exemple), i també es torna, doncs, a l’ordre d’enderroc que els tribunals ja havien ordenat el 2006.
Per fer-ho més retorçat encara, això passa quan fa només un any que l’alcaldessa va anunciar un acord amb la part denunciant: l’Ajuntament s’avenia a pagar una indemnització d’uns 400.000 euros a la demandant que va denunciar l’incompliment urbanístic, a canvi de la inexecució de l’enderroc, que suposaria un cost inassumible per a l’Ajuntament. Les dues parts estan d’acord però falta el vistiplau del TSJC, que encara no ha arribat.
Paral·lelament, però, s’havia obert un altre front, el d’uns veïns descontents amb el nou POUM del 2012, impulsat per l’alcalde Deusedas per legalitzar el Sun Village. Joaquim Oliva, advocat d’aquests inversors, explica que els seus clients no demanen l’enderroc del Sun Village; només van fer unes al·legacions per demanar poder urbanitzar uns terrenys; però com que no se’ls va atendre van impugnar el POUM utilitzant l’arma del Sun Village. “Els plantejaments d’aquell POUM preveien un creixement excessiu i les peticions dels nostres clients eren molt raonades”, diu Oliva. Els jutges no els han acabat de donar la raó sobre els terrenys que volien urbanitzar, però sí sobre un aspecte concret: el POUM del 2012 és il·legal perquè el seu principal objectiu era legalitzar el Sun Village; tornem a la situació del 2006.
“Complirem la sentència –diu l’alcaldessa–, els terrenys del Sun Village tornaran a ser qualificats per a usos d’equipaments i no per a habitatges.” En paral·lel l’alcaldessa espera la resposta dels tribunals sobre l’acord pactat amb l’altra part que evitaria l’enderroc dels habitatges. L’advocat Oliva també vol parlar amb l’Ajuntament per trobar una solució. Però Cortada avança que hi ha línia vermella. “El que no pot ser és que per qualsevol petició es coaccioni l’Ajuntament amb l’argument del Sun Village. Si acceptem aquesta pressió, tindrem cua d’advocats a l’Ajuntament i no ens traurem aquesta espasa de Dàmocles de sobre”, diu Cortada.