Els Agents Rurals estrenyen el setge als senglars a Girona
dispositiu
L’última actuació ha permès atrapar un escamot d’una desena d’exemplars a les hortes de Santa Eugènia
Es tracta d’una captura destacada, ja que durant l’any se’n capturen una trentena
Els Agents Rurals treballen per mantenir a ratlla els porcs senglars a la ciutat de Girona. L’última actuació ha permès capturar un escamot d’una desena d’exemplars a les hortes de Santa Eugènia. Concretament es tracta d’un grup matriarcal. Cal tenir en compte que durant l’any, els Rurals n’atrapen una trentena a la capital gironina. La denúncia la va fer l’Ajuntament de Girona, que a través d’unes queixes veïnals va posar en coneixement dels Agents Rurals les evidències que hi havia un ramat de senglars vivint al sector oest de la ciutat. Els efectius es van posar en marxa i la primera trampa va saltar el dia 29 de novembre, quan van capturar dos exemplars: un mascle i una femella. L’endemà es va enxampar una altra femella; el dia 2 de desembre un altre exemplar i el dia 3 dos més. Per ara, no n’han agafat cap més i es dona per dissolt el grup familiar establert a les hortes de Santa Eugènia. En tot cas, segons asseguren els responsables dels Agents Rurals, continuaren amatents per si s’hi estableixen nous exemplars.
La zona on han actuat és un sector determinat de les hortes, on hi havia crescut molta vegetació i amb palmeres a dins. Aquestes condicions van ajudar que s’hi establissin i hi trobessin refugi aquests animals, que viuen de forma salvatge. El mètode de captura que en aquest cas han fet servir els Agents Rurals és el de les caixes trampa, que es fa servir exclusivament quan les armes no són una solució prou satisfactòria per raons de gestió. Aquesta tècnica consisteix en la utilització de gàbies mòbils que es tanquen automàticament un cop hi han entrat els animals. És habitual la utilització d’aliment a l’interior de la gàbia perquè els exemplars se sentin atrets i hi entrin. És un sistema que causa poc impacte i permet una captura neta i no agressiva.
No és la primera actuació d’aquest tipus que es fa a Girona i a l’entorn. De fet, fa anys que hi ha un protocol establert entre els ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià de Ter per activar els serveis dels Agents Rurals quan els porcs senglars traspassen les franges de seguretat. A Girona, segons els Rurals, passa molt sovint. Sobretot el control va dirigit perquè els senglars no interfereixin i causin problemes viaris i sanitaris. “La meitat del terme municipal de Girona és boscós, per tant, un lloc propici per a senglars”, assegura el regidor de Medi Ambient, Narcís Sastre. “Els esforços que s’estan fent són per mitigar o tenir a ratlla el nombre d’exemplars a la ciutat”, sosté Sastre, que reconeix que “és impossible que es redueixi a zero, però sí un escenari de reducció”.
Accidentalitat
Les últimes dades indiquen que a les comarques gironines s’han registrat 284 accidents de trànsit amb animals salvatges durant la primera meitat de l’any. Aquesta xifra representa el 19% de tots els accidents d’aquesta tipologia que s’han registrat a Catalunya entre gener i juny del 2018. La comarca que té més accidents amb animals salvatges és l’Alt Empordà, que registra 74 casos. La segueix de prop la comarca de la Selva amb 67 sinistres. Per contra, la comarca amb menys xocs amb animals salvatges involucrats és el Ripollès, on només s’han produït 7 accidents. La resta del territori es manté entre la trentena i la quinzena de casos.
LES FRASES
LA XIFRA
“És un problema greu que la gent els doni menjar”
També cabirols a la demarcació
No només els porcs senglars traspassen aquesta línia entre la natura i la zona urbana. Darrerament els Agents Rurals s’han trobat que cada vegada més hi ha interaccions amb cabirols. A Girona fins i tot s’ha produït algun accident amb un exemplar, a la zona del centre sanitari Mutuam. Aquests animals són herbívors i se senten bé en aquest espai natural entre les instal·lacions esportives del GEiEG i l’hospital Josep Trueta. En altres punts de les comarques gironines també se n’han trobat exemplars, sobretot a la Garrotxa i la Selva, on s’han expandit especialment. Tot plegat és fruit d’espècies, com el cabirol o els senglars, que van colonitzant sectors propers a zones urbanes.
En els darrers mesos, els Agents Rurals no només han hagut d’actuar a Girona, Salt i Sarrià, sinó també a l’Alt i Baix Empordà. Especialment a nuclis de Llançà, Cadaqués, Figueres, la Bisbal, Begur, Calonge, Blanes, Sant Feliu de Guíxols o Platja d’Aro, on els ajuntaments estan fent esforços per controlar-los.