Moviments socials 2.0
La xarxa social permet la difusió de les iniciatives dels anticementiri nuclear o dels contraris a l'explotació dels pous petrolífers davant del Delta
Les administracions públiques copien les estratègies a internet
Els grups ecologistes, les plataformes ciutadanes i els moviments socials s'han apuntat als avantatges de les xarxes socials d'internet. A les Terres de l'Ebre, el precedent més clar és la veterana llista de correu electrònic d'Ebrencs, molt utilitzada per la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE). Amb més de 220 membres i encara activa, va ser una iniciativa del blocaire ampostí Manel Zaera, l'any 2000. Poc després van arribar els blocs i, més recentment, Twitter, Facebook i la resta de xarxes socials. Les plataformes hi veuen un canal propi de comunicació, sense haver de confiar en la intermediació dels mitjans; però també una manera d'estalviar, començant perquè ara ja no cal fer ni enganxar tants cartells. La mateixa PDE, per exemple, a més d'un bloc a internet, també té comptes a Facebook, Twitter,Youtube i Picasa, i les seues activitats es poden consultar en un calendari de Google.
El perfil de la PDE a Facebook tenia aquest dimarts 4.970 amics. També ahir, a través d'aquesta xarxa social, el portaveu de la Coordinadora Anticementiri Nuclear (CANC), Sergi Saladié, convocava els amics que té a Facebook a participar en la caravana de vehicles en contra del magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears que podria instal·lar-se a Ascó. La protesta es farà el 14 d'agost des d'Ascó, tot recorrent la Ribera d'Ebre, la Terra Alta i el Priorat, i està organitzada per la CANC i pel Grup Intercomarcal Veïns d'Ascó, que ja té uns 320 amics a Facebook. De fet, la CANC també acumula més de 1.270 suports a Facebook, i entres les seues amistats hi ha polítics com Joan Herrera, Sergi de los Rios, Jordi Gaseni, Carles Pasqual, Josep Maria Sáez i Pere Muñoz. A banda, el grup No al Cementiri Nuclear a Ascó ja té més de 20.440 membres, i el grup No volem cap cementiri nuclear a Vandellòs ni a Ascó, que va crear l'alcalde de l'Ametlla de Mar,Andreu Martí (CiU), gairebé 3.700 adhesions. També hi ha el grup Estimo la Ribera d'Ebre i per això dic no al cementiri nuclear, amb més de 1.590 amics. Però potser el cas més curiós és el d'un grup que proposa que instal·lin l'MTC al Valle de los Caídos, i que ja ha aplegat més de 26.300 simpatitzants. Amb tot, en aquesta xarxa social també es poden trobar partidaris de l'MTC, i ja hi ha un grup amb una quarantena de membres que des de Facebook fa una crida al vot en blanc en les properes eleccions catalanes. Finalment, el web a favor de l'MTC ja no es troba disponible, i el bloc no s'actualitza des del febrer. El moviment social més actiu a favor de la indústria nuclear ha estat la plataforma veïnal Volem Viure a Flix, que té 144 simpatitzants a la xarxa de Facebook.
També aquest dimarts, el Centre d'Iniciatives Ecològiques Mediterrània informava de la creació d'un grup de Facebook en contra de l'explotació dels pous petrolífers que Repsol vol construir a la costa de Tarragona. El grup naix amb el lema No a los pozos de Repsol, no a más desastres como el de BP, amb un centenar de membres.
D'altra banda, les institucions també han adoptat l'estratègia d'utilitzar les xarxes socials per donar a conèixer les seues iniciatives i aconseguir suport per als seus projectes. Així, des de la Delegació de la Generalitat a les Terres de l'Ebre s'està promovent l'adhesió a la candidatura ebrenca com a Reserva de la Biosfera, que ja ha aplegat més de 330 adhesions a Facebook.