El pantà de Susqueda vessa per segon cop aquest any
Els pobles més afectats comencen a comptar els danys de les inundacions i demanen la implicació de les administracions
El Consell Comarcal reclama a l'ACA que redacti un pla de manteniment de Lleres
Les conseqüències dels aiguats d'aquesta setmana es van començar a fer més visibles ahir, un cop retornat el bon temps. Per començar, els alumnes van poder tornar amb normalitat a les escoles. La gran majoria de carreteres tallades van tornar a obrir, i els rius i rieres recuperaven un cabal més normalitzat. El Ter, en canvi, va continuar molt per sobre del cabal habitual, ja que el pantà de Susqueda vessa perquè entra molta aigua provinent de Sau i el pantà ja estava molt ple. Aquest, que és un fet que s'ha donat molt poques vegades, és el segon cop que passa aquest any després dels aiguats del març.
De fet, els tècnics i responsables dels ajuntaments estan fent ara les valoracions sobre el terreny, tant per comprovar els danys físics com per fer-ne una avaluació econòmica. En alguns punts, sobretot de l'Alt Empordà, les afectacions seran importants. És el cas de municipis com Peralada o Vilafant, on fins a finals de la setmana que ve o principi de la següent no hauran pogut quantificar els danys. Tot i això, a primera vista ja es pot comprovar que els camins rurals i els camps són els que més hauran rebut. De fet, molts d'aquests camins han desaparegut perquè l'aigua s'ha endut la terra, i els ajuntaments tindran problemes ara per refer-los. L'alcalde de Peralada, Pere Torrent, explicava ahir que “és el tercer aiguat que hem tingut aquest any, i tenim la partida de manteniment de camins més que exhaurida”, si bé s'hauran de refer perquè hi puguin passar els usuaris. A Vilafant, l'alcaldessa Consol Cantenys afegia que han tingut problemes amb les canalitzacions de les noves infraestructures com el TAV i el tercer carril de l'AP-7. Els projectes desvien l'aigua cap als recs i rieres existents, i això n'ha incrementat encara més el cabal i per tant els danys que ocasionen. A més, ahir encara es restablien serveis afectats com xarxa d'aigua i línies de llum i telèfon. A Parlavà, l'alcalde Quim Sabrià explicava que l'aiguat retardarà la sembra de moltes collites.
Manca de neteja
La manca de neteja de les lleres és una de les queixes principals dels alcaldes. Sabrià, per exemple, explicava que cada any tenien una subvenció de 5.000 euros de la Diputació, i que aquest any només seran 500 euros. A més, moltes de les crítiques van dirigides a l'ACA, perquè s'assegura que no neteja les lleres de rius i rieres i que tampoc no autoritza a fer-ho als ajuntaments. Des del Consell Comarcal del Baix Empordà s'està estudiant anar units tots els alcaldes de la comarca. I el de l'Alt Empordà ja està fent aquesta funció. El seu president, Xavier Sanllehí, explicava ahir que han demanat una reunió amb l'ACA, a qui exigiran un pla de manteniment de lleres: “Sabem que no hi ha recursos i ens oferim a col·laborar, però s'ha de buscar la manera, perquè si es fessin neteges periòdiques, els aiguats no farien tant de mal.”