Medi ambient

medi ambient

Una explotació de Salitja transforma els purins en biogàs

La de Vilobí d'Onyar és la tercera planta d'aquestes característiques a Girona

Produirà 1.907 MWh cada any

La planta de tractament de purins i producció de biogàs de l'explotació Agropecuària Mas Bes, a la zona de Salitja, al municipi de Vilobí d'Onyar, serà inaugurada aquest matí per Josep Maria Pelegrí, conseller d'Agricultura, i l'alcaldessa, Olga Guillem. És la tercera planta de biogàs a les comarques gironines.

Aquest equipament, que converteix els purins i fems en energia renovable i adob fertilitzant, produirà cada any 715.488 m³ de biogàs i 1.907 MWh d'energia elèctrica, l'equivalent al consum de 100 habitatges unifamiliars. S'evitarà alliberar a l'atmosfera 1.300 tones de CO2. A part dels beneficis al medi ambient i de la reducció de la pudor dels purins tractats, la planta també té un altre benefici: l'energia generada es pot vendre a la xarxa.

La planta de biogàs de Mas Bes, que ocupa una superfície de 3.100 m², està situada dins l'explotació Agropecuària Mas Bes. I tracta exclusivament els residus ramaders de la seva pròpia explotació, una granja amb 270 vaques de llet, 230 vedelles de reposició i 80 d'engreix.

La planta de biogàs farà durant tot el dia d'avui una jornada de portes obertes perquè tots aquells que ho vulguin puguin conèixer el seu funcionament.

LA XIFRA

100
habitatges unifamiliars
es podrien proveir d'energia elèctrica amb l'equivalent del que es produirà a la planta.

De purins i fems a energia i adob

Els purins de les vaques arriben a una bassa de recepció a través d'una canonada. D'altra banda, els fems es recullen amb tractor i pala. Fems i purins s'introdueixen en una bassa d'acumulació, on també es van introduint residus externs, emmagatzemats en una altra bassa. La barreja homogènia s'introdueix en intervals dins els digestors un mínim de 35 dies a 38 graus. Els microorganismes actuen sobre la matèria orgànica reduint-la i produint metà. El gas, que s'acumula als gasòmetres, es combustiona i en resulta energia elèctrica. El purí digerit arriba a la bassa final, després de passar per un separador. Aquest purí biodigestat s'utilitza com a adob fertilitzant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.