Urbanisme

urbanisme

Comencen a Santa Pau la urbanització del primer polígon pagat en espècie

La constructora EPSA està duent a terme els treballs, que han d'estar enllestits en 8 mesos

S'ha modificat la llei òmnibus per fer aquest pagament

L'empresa EPSA ha començat a construir el nou polígon d'activitats econòmiques de la zona poliesportiva de Santa Pau. Es tracta del primer polígon del país en què l'Ajuntament pot pagar en espècie, és a dir, amb els terrenys que li pertoquen. Per fer-ho possible, s'ha hagut de modificar, a instàncies del consistori garrotxí, la llei òmnibus.

L'Ajuntament de Santa Pau va guanyar el litigi que mantenia amb la Cambra Oficial de Contractistes d'Obres de Girona i per això i gràcies a la modificació de la llei òmnibus ha pogut pagar en espècie –amb terrenys– la constructora adjudicatària de les obres d'urbanització del polígon d'activitats econòmiques de la zona esportiva. El cas de Santa Pau, doncs, ha servit per institucionalitzar aquest sistema de retribució introduint-lo a les lleis d'urbanisme i òmnibus.

El pagament en espècie és una eina útil per als ajuntaments que no tenen disponibilitat econòmica i que han d'esperar a vendre els terrenys que els corresponen per a aprofitament mitjà en un determinat polígon per poder-ne impulsar la urbanització sufragant les despeses de la tramitació i dels projectes.

A Catalunya, s'ha afegit un nou apartat a l'article 160 del text refós de la llei d'urbanisme, el 5 bis. I, a la llei òmnibus, es recull així: “Per facilitar l'execució d'obra pública, s'introdueix la possibilitat de lliurar els béns immobles que integren aquests patrimonis, com a contraprestació en concepte de pagament, per retribuir els contractistes de l'execució d'actuacions vinculades a les dites finalitats.”

La modificació de la legislació ha estès el pagament en espècie a tot tipus de sòl. Fins a aquesta modificació, la llei de contractes de l'Estat permetia aquest pagament només en els contractes de serveis i de subministraments.

LES XIFRES

590.100
euros
és el que costa la urbanització de la nova zona d'activitats econòmiques de Santa Pau

LA DATA

09.02.12
Es va publicar al Butlletí del Parlament
la modificació de la llei d'urbanisme que autoritza el pagament
4
empreses
van concórrer al concurs d'adjudicació de les obres estant d'acord amb el pagament en espècie

Mig milió d'euros

Un total de quatre empreses van participar en el concurs per a l'adjudicació de les obres d'urbanització del nou polígon d'activitats econòmiques de Santa Pau. Van acceptar des del primer moment cobrar la meitat del cost de la urbanització amb les tres parcel·les de l'Ajuntament –90.000 euros cadascuna–. En cas de no haver prosperat l'al·legació de l'Ajuntament, el govern local hauria hagut de posar a subhasta directa les parcel·les abans de l'adjudicació definitiva. El cost total de la urbanització és de 590.100 euros, la meitat dels quals a càrrec del consistori i la resta, dels propietaris dels terrenys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.