Medi ambient

medi ambient

Salvem l'Empordà i el govern, enfrontats per l'Albera

Els ecologistes denuncien que es fan actuacions de prevenció d'incendis que causen més risc de foc i incompleixen la normativa

La Generalitat en defensa la legalitat i nega totes les acusacions

La IAEDEN-Salvem l'Empordà va denunciar ahir que algunes actuacions forestals per a la prevenció d'incendis que el Departament d'Agricultura està fent a la zona cremada de l'Alt Empordà “comporten més risc d'incendi” que no pas virtuts de “prevenció”, a més d'assegurar que el pla de prevenció del cap de Creus i l'Albera (Princalb) s'està fent “sense cap avaluació ambiental i sense haver passat mai per informació pública”. Aquestes acusacions van ser rebatudes pel Departament d'Agricultura, que va destacar que totes les actuacions “estan emparades per la legalitat”, que no hi ha “cap justificació tècnica” que avali la idea que les actuacions comportin més risc d'incendi, “sinó tot el contrari”, i que s'ha fet difusió pública del pla sense que hi hagi hagut cap al·legació. També des dels bombers de Girona es va donar suport a les actuacions que s'estan fent, i es va assegurar que tot està consensuat amb ells.

La IAEDEN-Salvem l'Empordà va informar ahir que havia enviat un requeriment a la direcció general del Medi Natural i Biodiversitat en què demanava “l'aturada immediata” de les actuacions del Princalb, però la Generalitat va remarcar que es continuaran executant, ja que “estan justificades tècnicament, signades per tècnics competents, consensuades amb els tècnics de bombers i compleixen la normativa vigent”. Des de l'organització ecologista, Bàrbara Schmitt va insistir que el requeriment era el primer pas cap a la via judicial. Schmitt va explicar que “cada cop que actuen dins el pla” els arriben “queixes fonamentades”, que en aquest cas ha estat a la zona de Cantallops, i va destacar la manca d'informació: “Que es publiqui al web no ho considerem informació ciutadana, i només és el pla general. Alguns amos, no tots, van rebre una carta general amb un mapa en què no s'entén res.” Des de l'organització ecologista veurien “més efectiu” que s'actués als marges de l'N-II i l'AP-7, perquè és on solen començar els incendis. “No estem en contra de les mesures de prevenció, però volem que es facin legalment, respectant els propietaris, amb participació ciutadana i consultant als bombers.”

Punt clau: Cantallops

La IAEDEN-Salvem l'Empordà va criticar que a Cantallops s'estiguin “obrint pistes de 6 a 8 metres d'amplada en zones on tan sol hi havia un corriol o, fins i tot, sense cap camí”, i que això és contrari a la prevenció. D'una banda, perquè permet el trànsit rodat en llocs fins ara inaccessibles. De l'altra, perquè alguns camins “tenen uns pendents tan elevats que són inaccessibles per als camions de bombers” i altres “acaben en vies mortes dins de zones d'alta combustibilitat”. A més, va denunciar que es fan treballs amb maquinària pesant “en dies i hores d'alt risc d'incendi”.

Pere Frigola, un dels enginyers forestals que s'ocupa del Princalb, va explicar que tot es fa consensuat amb els bombers, fet que va confirmar Edgar Nebot, tècnic dels bombers, que va remarcar que si algú s'ha de queixar de les pistes són ells, no els ecologistes. Frigola va exposar que en els 140 quilòmetres de camí en què s'està actuant gràcies als 1,8 milions que l'Estat ha invertit després dels focs, només dos propietaris dels més de 350 als quals s'ha enviat la carta informativa s'hi ha negat, i que com que és un projecte europeu no està sotmès a informació pública. Tant ell com el govern van remarcar que tota la documentació està accessible a internet i que se n'ha fet difusió als ajuntaments, a més d'entre els amos.

El cas de Cantallops és un camí antic que s'ha recuperat per connectar la vall de Santa Llúcia amb la zona del poble de Cantallops a través del Serrat de la Sureda. “Si hagués estat fet l'any passat, l'incendi hauria afectat molt menys a Cantallops”, segons Frigola, que va dir que només s'ha fet nou un petit tram de 150 metres per salvar un pendent i que les vies mortes que critiquen els ecologistes són dos ramals que s'han adequat per donar més zona de mobilitat als bombers.També està previst posar-hi tanques perquè no sigui de lliure accés. Sobre el fet de treballar en dies d'alt risc d'incendi, Frigola va explicar que la normativa no ho prohibeix, sinó que ho sotmet a autorització, i va dir que la tenen, a més de destacar que és zona ja cremada. També la Generalitat va dir que s'ha permès en zones en què “la vegetació actual no comporta un alt risc d'incendi”.

Pel que fa a la demanda d'actuacions als marges de l'AP-7, el govern va remarcar que els treballs de manteniment corresponen a les empreses adjudicatàries, tot i que el Princalb té previstes actuacions a l'entorn tant de l'AP-7 com de l'N-II.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.