Política

Mas admet que és una “utopia” que Espanya canviï la seva actitud cap a Catalunya

El president de la Generalitat exigeix unitat catalana després del 20N per forçar el concert econòmic

Crida a la responsabilitat dels partits per fer front a la “dura realitat” econòmica

Anuncia que no baixarà el 2012 els impostos incrementats pel tripartit i proposa una nova taxa temporal que gravi les grans fortunes

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha acceptat que durant els últims anys l'autogovern ha avançat i s'ha consolidat, però hi ha “amenaces que contínuament” ho qüestionen. En la seva intervenció en el Debat de Política General que aquest dimarts ha començat al Parlament, Mas ha admès que la possibilitat que l'Estat canviï d'actitud cap a Catalunya “s'ha esvaït gairebé, convertint-se en una utopia”, però Catalunya no ha de renunciar a les seves aspiracions.

No ha defensat la independència, però sí ha dit: “Tot ens condueix a una escala més global, a un món més interdependent i interconnectat. Caldran noves cessions de sobirania per part dels poders estatals”.

En aquest sentit, Mas ha exigit que els partits catalans consensuïn després de les eleccions generals una estratègia per “condicionar” la governabilitat de l'Estat i possibilitar així que Catalunya tingui una nou finançament que l'equipari a les autonomies forals.

El president de la Generalitat ha admès que és conscient que demana una cosa “molt difícil, perquè els precedents no són bons”.

“El moment demana posar-se d'acord a Catalunya, traslladar la unitat a Madrid i condicionar el nostre suport a la governabilitat de l'Estat a la consecució del pacte fiscal”, segons ell, i ha indicat que seria un èxit col·lectiu per a Catalunya.

D'aquí la importància que els partits pactin una “agenda catalana a Madrid i la defensin conjuntament”, i que condicionin la seva acció política a nivell estatal a la consecució dels seus objectius.

“Un país que de veritat aspira a autogovernar-se no pot defugir la responsabilitat d'administrar els impostos”: de recaptar-los, lluitar contra el frau i tenir plena competència en el relatiu als ingressos de les arques públiques, ha dit.

Amb aquest missatge ha culminat un discurs centrat en la crisi, donant arguments a favor de les polítiques d'austeritat davant de les “minories” que critiquen les retallades, tot i que, a diferència d'altres anys, no hi ha hagut grans anuncis en el discurs del president.

Fer front a la “dura realitat” econòmica

Mas ha fet una crida a la responsabilitat dels partits polítics per fer front al que ha qualificat com una “dura realitat” econòmica. En la seva intervenció, ha afirmat que el govern ha buscat consensos amb els grups polítics, els diferents nivells d'administració i els agents econòmics i socials.

No obstant això, ha afegit que no es pot confondre la recerca de consens amb la inacció perquè sinó l'alternativa és la intervenció des de fora.

Mas ha declarat que la desviació del dèficit dels comptes de 2010, constatada per l'auditoria externa, no es pot considerar un “marge d'error normal” i justifica la política d'austeritat.

No baixarà els impostos incrementats pel tripartit

Artur Mas ha volgut dedicar part del seu discurs a aclarir la política tributària que impulsarà el seu govern en els dos primers anys del mandat. En aquest sentit, el president s'ha compromès a “mantenir durant el 2012 els nivells fiscals que va aprovar l'anterior govern durant la passada legislatura”. Això significa que Mas aplaça la proposta que CiU va fer durant la campanya electoral per baixar els impostos que el tripartit va incrementar, retornant-los així als nivells anteriors a la pujada de l'anterior etapa.

Mas ha volgut concretar que el manteniment dels impostos afecta a tributs com “els tipus màxims d'IRPF, situats a Catalunya en el 49%, a l'impost de transmissions patrimonials i a l'impost d'actes jurídics documentals, entre altres”. I és que, segons el president de la Generalitat, mentre duri “l'etapa d'ajustament de la despesa” el govern no podrà “retornar les tarifes d'aquests impostos al seu nivell anterior”.

Amb tot, Mas ha volgut matisar que aquest criteri té una excepció amb la supressió de l'impost de successions “per evitar la discriminació fiscal amb altres territoris de l'Estat” i per complir amb el seu programa electoral.

Nova taxa temporal que gravarà les grans fortunes

Mas ha avançat que el seu executiu no serà aliè a la necessitat de que “tots” tinguin “un major compromís i esforç”, i per això s'ha dirigit “molt especialment als que tenen una major capacitat econòmica”. En aquest sentit, el president ha confirmat que el govern promourà “la creació, amb caràcter temporal, d'una figura tributària de caràcter progressiu que gravi les grans acumulacions de rendes”. Aquest “impost sobre les grans fortunes” serà, segons Mas, un “plantejament temporal” i haurà de “respectar el principi d'equitat” i haurà d'estar “dissenyat de manera que no tingui efectes no desitjats sobre el creixement econòmic i la recuperació”.

De la mateixa manera, el president ha emmarcat aquestes decisions dins la seva política destinada a la reducció del dèficit i l'endeutament. Així, Artur Mas ha explicat que aquestes mesures es completaran amb polítiques com la “venda d'actius” o “l'augment de determinats preus públics, taxes i matrícules” a fi de “corregir desequilibris heretats o finançar més correctament” alguns aspectes com el transport públic o la universitat. Mas ha advertit també que a Catalunya “cal fer una reflexió a fons sobre la viabilitat de mantenir en el futur programes d'accés universal i gratuït, o fortament subvencionats, independentment dels nivells de renda”.

En aquest mateix marc, Mas ha destacat que “la part més important de la millora dels ingressos” de la Generalitat de Catalunya ha de venir “pel camí del Pacte Fiscal”.

Contra l'egoisme dels Estats

El president de la Generalitat ha obert el debat de política general defensant “més Europa” i ha advertit que l'“egoisme” dels Estats equival a la seva “decadència”.

Les primeres paraules de la seva intervenció les ha dedicat en defensar amb fermesa la idea d'una Europa forta i unida, en afirmar que els problemes actuals “no es poden superar amb més Espanya, més França o més Alemanya, només es poden resoldre amb més Europa”, ha recalcat.

En aquesta línia, Mas ha avisat que l'“egoisme dels Estats equival a la decadència d'Europa”, a l'hora que ha destacat el caràcter “profundament europeista” de Catalunya: “Catalunya creu fermament en el futur de la Unió i en el projecte comú que aquesta representa”, ha postil·lat.

També Mas ha opinat que Catalunya té ara l'“oportunitat de reforçar” la seva capitalitat mediterrània, en un context de canvis als països de la ribera sud del Mediterrani.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.