Política

El consell de ministres dóna llum verda a la reforma local per aprimar els ajuntaments

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, assegura que es tracta d'una “llei clau” per a la racionalització de l'estructura d'Estat

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, remarca que la reforma “és un avanç del municipalisme”

El 82% dels regidors de l'Estat espanyol faran les seves funcions sense cobrar

El consell de ministres ha donat llum verda aquest divendres a l'informe de l'avantprojecte de reforma de l'administració local i ha remès el text al consell d'Estat, com a pas previ al seu enviament a les corts generals. Entre d'altres mesures, l'executiu de Mariano Rajoy planteja “acabar amb les competències impròpies dels ajuntaments” i que el 82% dels regidors deixin de cobrar per la seva tasca i hagin de compaginar la seva activitat política amb la professional.

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat que es tracta d'una “llei clau” per a la racionalització de l'estructura d'Estat i per a la sostenibilitat dels comptes municipals. Segons la vicepresidenta, el govern espanyol busca així clarificar competències i fixar les que ha de cometre cada administració, a més d'evitar duplicitats.

El ministre d'Hisenda Cristóbal Montoro, ha remarcat amb insistència que la reforma de la llei d'administracions locals “és una reordenació de competències i un avanç del municipalisme”. En aquesta línia, ha negat que es redueixin competències als ajuntaments.

Montoro també ha detallat que el 82% dels regidors de l'Estat espanyol faran les seves funcions sense cobrar, que es redueix el nombre de regidors i assessors i fixa un límit en els seus sous. Així, dels 68.285 regidors que hi ha actualment a l'Estat, només 12.128 tindran un retribució, que serà per la seva dedicació exclusiva.

Els sous alcaldes de les grans ciutats, especialment Barcelona i Madrid, tindran com a referència la retribució del secretari d'Estat i a partir d'aquí s'anirà disminuint en funció de a població total de la ciutat. Això farà que els alcaldes dels de localitats amb menys de 1.000 habitants no tinguin cap retribució, segons ha apuntat Montoro.

Per exemple, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, passarà a percebre uns 100.000 euros bruts anuals, uns 40.000 euros menys del que cobra ara. Pel que fa als regidors de la corporació de la capital catalana, 9 dels 41 actuals, no cobraran res per la seva feina.

El ministre també ha explicat que es traslladarà a les diputacions la gestió dels serveis públics dels municipis de menys de 20.000 habitants quan aquests no els puguin finançar. Segons Montoro, els ens provincials es convertirien en els “grans gestors de serveis per a municipis més petits, que són la majoria”.

Una altra mesura prevista en la llei de reforma de l'Administració local és que les mancomunitats que no presentin els seus comptes al Tribunal de Comptes desapareixeran. “No podem admetre que es gestionin recursos públics sense rendir comptes”, ha argumentat.

A més, quedarà prohibida la creació de noves empreses públiques i que les actuals s'hauran de sanejar o bé tancar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.